Metsä haaste

Metsä haaste

Metsä 

Haasteen tarkoitus?

Metsähaasteen tarkoituksena on löytää keino vahvistaa omaa hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Metsässä liikkuminen vaikuttaa positiivisesti, niin sisäiseen/henkiseen hyvinvointiin, kuin myös ulkoiseen/keholliseen hyvinvointiin. Tarkoituksena on siis löytää metsästä apua henkiseen jaksamiseen sekä luoda siitä paikka, jossa voi energisoitua ja palata aina, kun siltä tuntuu. Tehtävien tarkoituksena on myös lisätä ja vahvistaa yhteyttäsi metsään.

Metsään voi mennä jonkun kanssa, mutta parhaimman avun itsellesi saat tehdessäsi sen yksin.

Haaste?

Käy metsässä vähintään kolme kertaa viikossa ja vietä siellä aikaa vähintään 30 min/kerta. Vaihtoehtoisesti voit varata kaksi päivää viikosta, jolloin vietät metsässä aikaa 45min

Haasteeseen kuuluu 3. tehtävää jotka voit suorittaa haluamassasi järjestyksessä, aina yksi tehtävä per 30min. Mikäli käyt metsässä 2 kertaa viikossa 45min, voit tehdä useammankin tehtävän kerralla. Tehtäviä olisi tarkoitus suorittaa siis 3 viikon aikana kutakin 3 kertaa.

Metsässä sinulla on 3. tehtävää:

 

1. Ympäristön uudenlainen havainnointi

Katsele metsää eri tavoin:

  • Katsele metsää maan pinnalta ns. ruohonjuuritasolta (kyykyssä)
  • Puiden latvoja, kun olet aivan puun juurella (katso suoraan ylöspäin)
  • Laajenna näkökenttääsi, älä kävele vain katsoen eteesi vaan pysähdy välillä ja suuntaa katseesi eri suuntiin, valitse intuitiivisesti minne haluat mennä
  • Etsi merkkejä elämästä, kuten jalan jäljet, syöty käpy tms.
  • Etsi erilaisuutta, kuten eri kokoiset puut, kaatuneet puut tai muuten vahingoittuneet puut
-> Ota kuva näystä tai paikasta, joka hämmästytti/ilahdutti sinua. Halutessasi voit jakaa kuvan Instagramissa #metsähaaste & #vanhanporvoonekopuoti tai voit vaikka lähettää sen ystävälle kertoaksesi että hän on mielessäsi.

 

2. Kosketa ja tunne luontosi

Etsi ja kokeile erilaisia pintoja käsin (kuten puun rungot, pihka, havut, kallio, jäkälä, lumi, jää jne.)

  • Laita käsi/kätesi puunrungon pinnalle ja mieti minkälaisia tunteita puun kosketus sinussa herättää. Iloa, surua, vihaa, pelkoa, rakkautta..?

  • Mieti mitä puu haluaisi sinulle sanoa, jos se osaisi puhua. Yritä löytää yhteys. Tunne elävän puun kosketus ja mieti sen elämää olin paikassaan. Miltä sinusta tuntuisi viettää koko elämäsi juuri tässä samassa paikassa, vuodenajasta toiseen.

 

3. Hengitä ja kuuntele

Sulje silmäsi ja ota tukea puusta tai istu alustan tai kiven tms. päällä.

  • Kuuntele metsän ääniä. Mieti puita, maata, ilmaa ja metsän elämää
  • Talvella metsän äänimaailma on erilainen verrattuna kevääseen tai kesään. Miltä siis kuulostaa metsän talvi, kuinka kuvailisit sitä jollekkin joka ei ole koskaan käynyt metsässä?
  • Koita löytää metsästä rauhallinen paikka, vailla ihmisen aiheuttamia ääniä. Miten metsän äänimaailma eroaa siitä missä elät päivittäin? 

 

Ennen kuin menet metsään:

 

Tyhjennä mielesi ja ajattele, että metsä odottaa sinua. Se on sinun paikkasi. Ihminen on aina elänyt yhdessä luonnon kanssa ja koska elämämme on riippuvaista luonnosta ja eläimistä, tulee meidän olla siitä kiitollisia. Kun menet metsään, kiitä luontoa ja kiitä myös itseäsi, että päätit lähteä.

    HUOM.

      Voit käydä aina samassa metsässä, mutta vaihtele kävelyreitin suuntaa. Liiku valoisaan aikaan (n. klo 9-14) ja huomioi turvallisuutesi välttämällä liian kauas kulkemista, jotta et eksy. Pidä ladattu puhelin mukanasi.