Puun tarina

metsä

Ihmeelliset puut

Niin mielenkiintoisia, erilaisia, uniikkeja yksilöitä. Kaikki metsän puut. Olen tämän vuoden aikana alkanut tarkastella puita. Miten ne kasvavat, miten ne sopeutuvat ympäristöönsä. Miten ne kaikki ovat jotenkin täynnä elämän pohjimmaista viisautta ja kauneutta! Me tarvitsemme puita, mutta tarvitseeko metsä ja sen puut ihmistä? Meillä on mahdollisuus tarjota puille elämä tai viedä se pois. Ihmisen valta tällä planeetalla on lähes ääretön. Ihminen on oppinut tekemään asioita joita sen ei luonnostaan kuuluisi tehdä. Kuten vaikka lentää. Mutta on jotain mihin emme ehkä koskaan pysty. Ainakaan vielä..? Puut, ovat uskomattoman sitkeitä ja sopeutuvaisia. Jokaisella lajilla on omat ominaispiirteensä ja vahvuutensa. Ne voivat elää satoja vuosia ja ne kestävät kylmyyttä, kuumuutta ja sadetta siinä määrin mitä ihminen ei. Ne kasvavat meitä suuremmiksi ja antavat meille elämämme mahdollistavaa happea. Minä kumarran jokaiselle puulle ja kiitän sitä. 

Päätin vähän aikaa sitten, että tulevaisuudessa tulen toimimaan työtehtävissä jotka auttavat pelastamaan ja suojelemaan Suomen metsiä. Se tuntuu tehtävältä joka toisi elämälle todellisen merkityksen. Toivon, että tänä metsäteemaisena vuonna olen auttanut edistämään myös sinun ja metsän välistä yhteyttä. Se on ollut tämän vuoden metsäteeman todellinen merkitys.

Metsähaasteen tarkoitus

Tämän kolmannen metsähaasteen tarkoituksena on löytää metsästä ystävä. Puu jota voit aina käydä katsomassa. Löydät hänet kyllä, kun se oikea puu on kohdallasi, voit ajatella, että hän tulee aina olemaan siellä, odottamassa sinua. Voit aina kertoa hänelle kuulumisesi ja myös kuunnella mitä puulla on sinulle sanottavaa. 

kuusi

Puun tarina- Metsähaaste

Metsähaaste toteutetaan 8.-23.12 välisenä aikana. Tarvitset haastetta varten lämpimän vaatetuksen, aikaa kolmeen metsäretkeen (esim. 3h, 1h/krt), kynän ja paperia, sekä ennen kaikkea leikkimielisyyttä, luovuutta ja heittäytymistä.

1. Tehtävä (metsäretki 1)

a) Lähde lähimetsääsi avoimin mielin ja lämpimästi pukeutuneena. Kiertele ja katso minne jalkasi haluavat sinut viedä. Katsele puita ja pysähdy sellaisen eteen joka jostain syystä kiinnittää huomiosi. Onko se "sinun" puusi, ystävä joka tuntuu jotenkin tärkeältä tai muutoin hyvältä? Jos ei niin jatka matkaa, kunnes löydät puusi. Se voi olla mikä tahansa puu. Jos et löydä puuta metsästä, voit valita puun myös pihapiiristäsi. 

b) Ota kuva puusta sekä yhteiskuva sinusta ja uudesta ystävästäsi. Halutessasi voit jakaa kuvan Instagramissa #puuntarina

2. Tehtävä (metsäretki 2)

A) Tutustu valitsemaasi puuhun netissä tai kirjan avulla. Selvitä puun tuntomerkit, elinympäristö, elinikä, kasvu tms. kiinnostava asia. Voit halutessasi kirjoittaa näitä tietoja ylös paperille, jos et muista muutoin.

B) Sitten lähde tapaamaan puutasi. Tarkastele sitä oppimasi tiedon perusteella, minkä kokoinen, minkä ikäinen mahdollisesti, kasvaako puussa jotakin, onko siinä linnunpönttöä, miten puu on erotettavissa (jokin erityispiirre) elinympäristö, vieruskaverit, auringon tulosuunta, veden läheisyys, kasvaako puu paikassa jossa liikkuu ihmisiä tai eläimiä, minkälaiset elinolosuhteet puulla on? Minkälaiset juuret, oksat, kaarna. Kirjaa tiedot ylös tai sanele ja äänitä puhelimeen.

3. Tehtävä (metsäretki 3)

a) Lähde taas moikkaamaan uutta ystävääsi. Juttele (mielessäsi tai ääneen) puulle ja kuuntele mitä se haluaa sinulle sanoa. Voit myös kertoa omat kuulumisesi tai mitä ikinä mieleesi pälkähtää. Anna puulle halaus, sulje silmäsi, kuuntele. Kerro, että palaat vielä takaisin. Ja tule myös takaisin!

b) Kirjoita paperille puun tarina. (mieluiten puisella lyijykynällä paperille, näin olet lähempänä puuta ja sen olemusta) Huomioi tarinaa kirjoittaessasi puusta oppimasi seikat ja sen erityispiirteet. Tarina voi olla tieteellispohjainen selonteko tai fiktiivinen tarina jossa puu seikkailee tai kerrotaan sen elämäntarina erilaisine kohtaamisineen. Kirjoita niin pitkästi kuin haluat tai vaikka lyhyt runo muotoinen tarina? 

b) Voit puhtaaksi kirjoittaa tarinan, piirtää tai liittää siihen valokuvan ja antaa sen joululahjaksi tai pitää tarinan muistona ja muistutuksena uudesta ystävästäsi.

Haasteeseen osallistuneiden kesken arvotaan Nam-Voiteet sarjan virkistävä Metsä kasvovoide 25€/40ml (arvontaan osallistuminen Instagramissa)

metsä kasvovoide

Tietoa puista löydät mm. täältä https://luontoportti.com/