Metsäretkeilyä haaste

metsäretkeilyä

Ihanaa!! On taas metsähaasteen aika! Syksyinen metsä on ihanan raikas ja vielä vehreä..  Seuraamme päivittäin luonnonmuutoksia, mutta kyllä se luonto silti pääsee yllättämäänkin. Oho missä kaikki lehdet on? 

Ensimmäinen metsähaaste lähensi ja auttoi ymmärtämään metsää paremmin. Haaste toteutettiin talvella ja silloin metsäkokemus oli hyvin erilainen kuin mitä se on syksyllä. Hajut, tekstuurit, äänet.. kaikki on erilaista, mutta silti jollain tavoin samaa. Metsän rauha ja hyvää tekevä voima, on aina aistittavissa.

Metsähaaste nro 2.

Seuraavan haasteen tarkoitus on jälleen kerran nauttia metsästä ja saada siitä uutta virtaa ja rauhoittumista syksyn kiireiden keskelle. Olemme syksyisin muutenkin ehkä enemmän metsässä kuin muulloin, koska silloin sieltä löytää niin paljon enemmän! Mutta onhan metsässä muutakin huomionarvoista kuin pelkät sienet ja marjat?

Valoa metsässä

Metsäretkeilyä? Etsin- opin, muutun ja nautin!

Etsivä löytää!

Käyn paljon metsässä ja harvoin jos koskaan lähden sieltä tyhjin käsin. Uskoisin tämän keräilytaipumuksen tulevan jostain aikojen takaa, se on selkärangassani, ajatus jonkin tarpeen tyydyttämisestä, jonkin hienon löytämisestä. Tämä taipumus keräilyyn elää meissä tänä päivänä todella vahvasti. Voisi sitä puhua materialismistakin. On saatava jotain, lisää, koko ajan. Se ei vain maapallon hyvinvoinnin ja kaikkien sen asukkaiden kannalta ole niin hirveän järkevää. Mutta koska tämä taipumus on iskostunut meihin vahvasti.. voisimmeko ehkä palata ikään kuin ajassa taaksepäin ja tehdä löytöjä luonnosta..? Retkellä siis kerätään jotain pientä mukaan. Se voi olla vaikka pieni kivi jota pidät yöpöydällä, jonka nappaat iltaisin käteesi ja muistutat itseäsi metsästä tai vaikka kiitollisuudesta.

Oppia ikä kaikki

Tarkoitus on myös oppia uutta metsästä.. Jokaisen metsäretken aikana valitsemme jonkin näkemämme (vielä tuntemattoman) luontokappaleen ja selvitämme, mikä se voisi olla. Tähän voi avuksi käyttää luonto-oppaita, tietokirjoja ja nettiä. Minkäänlaista koetta ei ole edessä tässä uuden oppimisessa, mutta saat itsellesi tietoa rakkaasta metsästä, että keitäs.. siellä oikein asustaa? Tämä myös lisää uteliaisuuttasi luontoa kohtaan. Saatat nähdä tulevaisuudessa paljon enemmän. Minusta on ihana opettaa ihmisille uutta. Kun saan tietää jotain mullistavaa, on ensireaktioni kertoa siitä muille, tieto lisää tuskaa..? tieto voi lisätä myös rakkautta ja ymmärrystä toista kohtaan (tässä tapauksessa metsää kohtaan). Vähän niin kuin kommunikaatio parisuhteessa, on tärkeää tietää toisesta enemmänkin jotta yhteisolo on jouhevaa. :D

Muutoksen tuulet

Seuraamalla luonnon jatkuvaa muutosta, on helpompi ymmärtää ja hyväksyä myös oman elämän muutoksia. Ennen ihmisen elämä myös kulki enemmän luonnonrytmin mukaisesti. Minusta on ihan luonnollista, että se menee niin. Kuljemme kukin omaa elämänpolkuamme.. Metsän polut muovautuvat meitä varten, luomme ne yhdessä eläinten kanssa ja kuljemme niitä eri tavoin, kuitenkin aina välillä toistemme poluille risteillen. Puut, kasvit, eläimet mukautuvat lähestyvään talveen. Mitä väreille tapahtuu, miten luonto kestää läpi kylmän, pimeän, talven??? Lähdemme siis seuraamaan mitä kuukauden kestävän haasteen aikana tapahtuu. Mitä muutoksia metsä käy läpi syyskuun aikana?

Nautin metsässä :)

Mukavuudenhaluisuus kuvastaa hyvin tämän päivän ihmistä. Jotta metsäretki olisi mahdollisimman nautinnollinen, on se hyvä huomioida metsäretken suunnittelussa. Milloin, minne, mitä mukaan, mitkä varusteet? Sen tähden yksi osa viikoittaista retkeä on sen suunnittelu ja metsäretkirepun tms. kassin pakkaaminen. Mielestäni se luo samalla hieman sellaista odottavaa tunnelmaa siihen mitä on edessä. Metsässä voi liikkua niin spontaanisti kuin haluaa, enkä halua tämän olevan mikään suoritus, mutta olisi harmillista jos ihana retki tyssäisi kylmyyteen, märkiin sukkiin, nälkään, pimeän tuloon tai vaikka unohtuneeseen paperipussiin, rasiaan tms. keräilyastian. Olemme kaikki enemmän ja vähemmän kiireisiä, siksi esivalmistelut nopeuttavat metsäretkellä rynnistämistä, kun sen hetki on käsillä.

Löytöjä metsästä

Ohjeet haasteeseen:

(Osallistuminen haasteeseen on kaikille vapaaehtoista. Mikäli haluat osallistua myös arvontaan voit ilmoittautua siihen sähköpostitse info@finnaturecosmetics.com tai Instagram haaste/arvonta julkaisuun (julkaisu 31.8) kommentoimalla.)

Tee syyskuun aikana 2-4 retkeä mahdollisuuksien mukaan valitsemaasi metsä kohteeseen. Ideaali olisi 1 retki per viikko. Retken pituudella ei ole merkitystä, vaan voit vapaasti miettiä käytätkö siihen puolituntia vai 3 tuntia. Voit ottaa ystävän tai perheen mukaan, tai mennä yksin. Älä kuitenkaan painosta ketään mukaasi metsään, todennäköisesti vain kadut sitä, eikä kukaan nauti retkestä. 

Tehtävä 1.

Suunnittele retkeä ennen varsinaista reissupäivää:

-Minne ja milloin?

-Eväät? (Lämmintä juotavaa ehkä, voileipä, keksi?)

-Reppu ja varusteet (varavaatetta, metsäopas, sateenvarjo, pusseja/purkkeja keräilyä varten)

-Vaatetus? Ethän palelluta itseäsi! :/

-Kamera, puhelin, muistiinpano välineet (kynä ja paperi)

-Retkijakkara tai istuin alusta

-Jotain muuta?

Koska illat pimenevät toivon, että et lähde seikkailemaan upouuteen metsään illansuussa, vaan valitset turvallisen tutun metsän ja ajoitat retken päiväaikaan. Varmuudenvuoksi on hyvä olla virtaa täynnä oleva puhelin ja jollekin tutulle voi myös mainita metsään menosta. 

(METSÄSSÄ)

Tehtävä 2.

Etsi, löydä ja opi

a) Etsi jotain mukavaa kotiin vietävää. Ajattele kuin olisit shoppailemassa, mitä uutta metsä tarjoilee juuri nyt?  Se voi olla sisustukseen, syötävää tai lahja läheiselle (marjat, sienet, kukat, jäkälä, pala puuta) Muista jokamiehenoikeudet ja velvollisuudet

b) Ota kuva tai piirrä/kirjoita muistivihkoon tunnusmerkit uudesta tuttavuudesta (tuntematon kasvi, marja, sieni, hyönteinen, puu tms.)

Tehtävä 3.

Luonnon muutoksia

Valitse metsässä jokin tietty kasvi tai muu kohde jonka muutoksia seuraat metsähaasteen aikana. Jos menet aina samaan metsään, voit valita ihan tietyn kohteen (vaikka saman puun) jota seuraat. Jos kiertelet eri kohteissa, voit seurata esim. mustikoiden tai sienien muutoksia. Halutessasi voit ottaa kuvia tai kirjoittaa muistiinpanoja. (Esim. 1.9. Mustikat olivat pieniä, 12.9 Mustikoita oli paljon)

Tehtävä 4.

Etsi mukava eväspaikka, levitä alusta ja ota eväät esiin. Nautiskele! Keskity metsäisiin rauhoittaviin ajatuksiin..

Tehtävä 5. (valinnainen)

Ota kuva itsestäsi, löydöstäsi, tai uuden oppimisesta metsässä ja jaa Instagramissa seuraavien #:n kera:  #viivinkosmetiikkapuoti ja #metsäretkeilyähaaste

Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan ihana metsäinen tuotesetti 1.10.2021. Setti sisältää: Metsänneidon saippuan, Metsätähti kukkaterapiatipat, Sanninco Metsätähti korvakorut, sekä Ekoihme Metsän voimasalvan  (Setin arvo n. 68€)