Luonnon raaka-aineet

Saadaan 100% luonnosta

Kosmetiikassa käytettäviä luonnonraaka-aineita saadaan kasveista (esim. viljat, kukat, yrtit), marjoista, hedelmistä, sienistä ja puista. Jotkin maaperän mineraalit ja turve ovat myös ominaisuuksiltaan kosmetiikkaan soveltuvia. Myös vedessä kasvavia kasveja käytetään, kuten merilevälajeja. Merestä saadaan myös merisuolaa. 

Valmistukseen
Luonnosta saatavia raaka-aineita käsitellään kosmetiikkatuotetta varten esimerkiksi uuttamalla, kylmäpuristamalla ja puhdistamalla niistä iholle soveltumattomat osat. Raaka-aineita saadaan tänä päivänä paljon Suomesta joko viljeltyinä tai villinä kasvavasta luonnosta. Kuitenkin tiettyjä iholle hyviä raaka-aineita joudutaan edelleen tilaamaan ulkomailta, kuten avokado- tai manteliöljyt ja karitevoi.
Yksi ihoa hoitava uusi kotimainen raaka-aine innovaatio on kauraöljy, joka sisältää iholle tärkeitä hyviä omega rasvahappoja. Sen on todettu sopivan myös herkälle iholle ja on hyvin imeytyvän koostumuksensa ansiosta myös loistava kasvojenhoitotuotteisiin. Kotimaisten raaka-aineiden käyttö kosmetiikassa onkin lisääntynyt ja esimerkiksi Frantsila on viljellyt jo 1970-luvulta lähtien kasveja ja yrttejä joita myös käytetään heidän tuotteissaan.
Pohjoisen raaka-aineiden suosio liittyy niiden puhtauteen ja poikkeukselliseen vaikuttavuuteen. Alueen erilainen kylmempi ilmasto ja kesien valoisuus sekä pitkä pimeä aika vaikuttavat alueella kasvaviin kasveihin. Olosuhteista johtuen kasveihin pakkautuu suuri määrä suojaravinteita. Tämä auttaa niitä selviytymään haastavan ja kylmän talven yli. Nämä samat suojaravinteet ovat monesti ominaisuuksiltaan antioksidanttisia, kuten monet vitamiinit marjoissa. Antioksidantit suojaavat oksidatiiviselta stressiltä, mikä taas ihossa näyttäytyy ihon ikääntymisenä.
Eteeriset öljyt
Eteeriset öljyt valmistetaan tislaamalla ja niillä on aromaterapeuttista vaikutusta eli niitä käytetään myös luontaislääkinnässä. Ominaisuuksiltaan ne ovat vahvoja ja ne vaikuttavat ihmiseen imeytymällä ihon läpi tai hengityksen kautta hengitettyinä. Koska eteeriset öljyt ovat vahvoja ne myös voivat aiheuttaa allergisuutta. Pieni molekyyliset eteeriset öljyt siis imeytyvät ihon kautta elimistöön. Siksi niitä ei voi sellaisenaan laittaa iholle ja kaikki eteeriset öljyt eivät sovi ollenkaan iholle laitettavaksi. Niitä käytetään ihonhoidollisiin ja terveydellisiin vaikutuksiin perustuen ja niillä on tutkitusti myös vaikutusta mielialaan.
Esimerkiksi laventelin eteerinen öljy rauhoittaa ja rentouttaa mieltä. Se on myös vaikutuksiltaan antiseptinen ja puhdistava. 
Allergisuus
Täysin luonnolliset raaka-aineet eivät takaa turvaa allergioilta, sillä allergisuutta voi aiheuttaa yhtä hyvin synteettinen kuin luonnollinenkin raaka-aine. Vallalla on ollut virheellistä käsitystä siitä, että luonnonkosmetiikka olisi turvallisempaa, kuin tavallinen tai täysin synteettinen kosmetiikka. Tälle uskomukselle ei ole mitään tieteellistä näyttöä tai muuta tukea. Lisää kosmetiikan turvallisuudesta voi lukea:
Trendit
Tällä hetkellä trendikkäitä raaka-aineita ovat niin sanotut adaptogeeniset raaka-aineet, joita on paljon käytetty muun muassa kiinalaisessa lääketieteessä. Erilaiset yrtit ja mausteet ovat rantautuneet elintarvikkeisiin ja ravintolisiin, sitä kautta pikkuhiljaa myös kosmetiikkaan. Elintarviketeollisuuden trendien hyödyntäminen onkin hyvin tyypillistä kosmetiikassa. Muutoinkin maailmalla vallalla olevat suuret megatrendit vaikuttavat yhtälailla kaikilla aloilla, myös kosmetiikassa.
Vegaaniset kosmetiikkatuotteet ovat yksi näkyvimmistä esimerkeistä elintarviketrendien näkymisestä kosmetiikassa.
Vegaani-kosmetiikassa ei ole käytetty mitään eläinperäisiä ainesosia. Eläinperäisiä ainesosia ovat esimerkiksi maito, hunaja ja mehiläisvaha. Varsinkin muinaisessa egyptissä kosmetiikkaan hyödynnettiin paljon eläinperäisiä ainesosia ja jopa raakaa lihaa saatettiin sitoa kasvoille yön ajaksi.
Raaka-aineiden valinta
Kosmetiikan raaka-aineet valitaan tuotteisiin niiden vaikutusten perusteella. Tuote reseptissä on huomioitava raaka-aineiden vaikutus toisiinsa, eli onko ne soveltuvia käytettäväksi yhdessä. Lisäksi jotkin raaka-aineet voivat lisätä toistensa vaikuttavuutta. Esimerkiksi tietyt vitamiinit mahdollistavat toisensa antioksidanttisen ominaisvaikutuksen ja niiden käyttö yhdessä takaa synergia etua eli lisää vaikutustehoa. 
Kosmetiikan raaka-aineiden valinnan lisäksi on merkitystä sillä, kuinka paljon mitäkin raaka-ainetta käytetään.
Tuotteen pohja suunnitellaan sen mukaan, minkälaista koostumusta sille halutaan. Paljon öljyjä sisältävä tuote on rasvaisempi ja vähemmän öljyjä sisältävä ohuempi sekä kevyempi koostumukseltaan. Kuivan ihonhoitotuotteissa on yleensä juuri enemmän täyteläinen ja öljyinen koostumus. Rasvoittuvan ihonhoidossa suositaan enemmän kevyitä ja nopeasti imeytyviä koostumuksia. 
INCI

Lyhenne sanoista International Nomenclature Cosmetic Ingredient. Se tarkoittaa nimikkeistöä ja merkintätapaa, jolla kosmetiikan ainesosat merkitään pakkauksiin.

Inci:llä tarkoitetaan siis tuotteen ainesosalistaa.
Listojen pituus vaihtelee tuotteittain, joissakin tuotteissa vain yksi ja toisissa jopa sata ainesosaa. Vaikka yksinkertaisuus on valttia niin yleesä ottaen tuote raaka-aineet on valittu sekä vahvistamaan toisiaan, että tuomaan omaa yksilöllistä vaikutustaan. Listan viisi ensimmäistä raaka-ainetta ovat tuotteessa eniten käytetyt ainesosat ja loput ovat prosentuaalisesti pieniä määriä. Vaikutusaineiden lisäksi tuotteissa on yleensä säilyvyyttä parantavia raaka-aineita ja tuotekoostumusta parantavia ainesosia. Lisäksi tuotteissa voidaan käyttää väriä ja tuoksua antavia ainesosia.
Alla esimerkki Havuka Kuusenpihkavoiteen Inci:stä

Ainesosat: Kuusenpihkauute 30%, kylmäpuristettu rypsiöljy (luomu), mehiläisvaha.

INCI: Finland spruce picea abies, Resin, Sodium rapeseedate (luomu), beeswax

Vinkki:

Kaikista kosmetiikkapuodin tuotteista löytyy (tuotekuvauksesta) incit ja

niissä mainittuja raaka-aineita voi tutkia esim. 

https://incihaku.fi/