Zero waste

Miten ekologisuus voi näkyä kosmetiikkatuotteissa?
Kosmetiikan valmistuksessa käytetään joko kemiallisesti valmistettuja (synteettisiä) tai luonnosta saatavia luonnon raaka-aineita. Raaka-aineiden ekologisuus on puhuttanut esimerkiksi kosmetiikassa käytettyjen muovisten kuorivien rakeiden osalta.

Meristä on löytynyt valtavia esiintymiä muovia, mikä on vahingoittanut eläimiä ja myös saastuttanut vesistöjä. Maapallon merissä kerrotaan lilluvan jopa 150 miljoonaa tonnia muoviroskaa. Kosmetiikan osalta tämä on ollut seurausta viemäriin huuhtoutuneista mikromuoveista. Kosmetiikan osuus kaikkeen merien muovijätteeseen on prosentuaalisesti pientä, mutta jokainen muovirae on osa suurta kokonaisuutta. Esimerkiksi vartalon- tai kasvojenkuorintatuotteissa on käytetty mikrokokoisia muovihelmiä. Viimeisen 8-vuoden aikana määrä on kuitenkin huomattavasti vähentynyt. 
"Cosmetics Europe antoi vuonna 2015 kosmetiikkateollisuudelle suosituksen luopua kosmetiikan mikromuovihelmien käytöstä poishuuhdeltavissa kuorivissa ja pesevissä tuotteissa vuoteen 2020 mennessä. Mikromuovihelmien käyttö vähentyi vuosina 2012-2017 97,6 %:a." (Teknokemia 2020) 
Tänä päivänä mikromuovia on yhä enemmän korvattu luonnollisilla vaihtoehdoilla, jotka eivät saastuta luontoa. Myös muovin tai muovijohteisten raaka-aineiden käyttö kosmetiikassa on vähenemään päin. Tämä on positiivinen seuraus kuluttajien tietoisuuden lisääntymisestä ja oikean tiedon saamisesta. Ilmaston muutos on myös osaltaan nostanut vihreitä arvoja esiin ja kysyntä ympäristöystävällisille tuotteille on jatkuvassa kasvussa. 

Myös tuotepakkausten ekologisuus on ottanut ison harppauksen eteenpäin ja yksi isoimmista suomalaisista aluevaltauksista on ollut Sulapac-biohajoavan kosmetiikkapakkauksen keksiminen. Muovia on myös korvattu pahvilla, puuaineksella ja lasilla. Muovin käyttö kosmetiikkatuotteiden pakkauksissa on liittynyt muovin keveyteen, edullisuuteen, kestävyyteen ja raaka-aineena muovi on myös helposti muokkautuvaa. Vettä sisältävien tuotteiden säilyvyyteen muovi on myös ollut hyvä, sillä lasia tai pahvia olevan pakkauksen saaminen ilmatiiviiksi on huomattavasti haastavampaa ja kalliimpaa.
Trendikkäitä ekologisia tuoteinnovaatioita ovat "vedettömät" kosmetiikkatuotteet, kuten palashampoot ja -hoitoaineet, vartalovoidepalat, shaving saippuat ja öljypuhdistuskakut. Nämä tuotteet on yleensä pakattu pahvipakkauksiin, jotka voi kierrättää pahvin keräyksessä. Kosmetiikkapuodilla on myös olemassa erilainen kartonkipakkaus, joka on biohajoava (Ilona Luonkos). Myös palasaippuoiden kasvanut kysyntä on osittain seurausta muovittomien pakkausmuotojen suosiosta.

Kotkamillsin uusi muoviton ja biohajoavasta kartongista valmistettu tuotepakkaus on käytössä kaikissa Luonkosin kosmetiikkatuotteissa.

Monikäyttöiset "multi use" kosmetiikkatuotteet auttavat vähentämään ostettavien tuotteiden määrää. Monikäyttöiset tuotteet soveltuvat laajemmin sekä vartalon, hiusten ja kasvojen hoitoon tai niitä voidaan käyttää eri tarkoituksiin. Esimerkiksi hellävaraiset palasaippuat ja luonnonöljyt ovat todella monikäyttöisiä niin hiusten, kasvojen kuin vartalonkin hoitoon. Muita esimerkkejä ovat tuotteet joita voi käyttää sekä puhdistukseen, että ihon kosteutukseen (kuoriva ja kosteuttava naamio tai vartalonkuorinta joka toimii myös ihoa ravitsevana eli korvaa vartalovoiteen käytön).

Viivin Kosmetiikkapuodissa ekologisuus näkyy tiettyjen tuotebrändien valintana, sekä tiettyjen tuotemuotojen suosimisena. Näitä ovat mm. vedettömät ja palamuotoiset tuotteet, multi-use tuotteet, pakkauksissa biohajoavat, lasiset ja pahviset. Olen tehnyt tarkkaa tutkimustyötä ja valikoinut brändejä huomioiden niiden arvomaailmat. Valikoimassa on ainoastaan luonnonkosmetiikkaa tai ekologiset arvot täyttäviä ja laadukkaita tuotteita.

Luonnonkosmetiikassa käytetään vain luonnon raaka-aineita eli kuluttaja voi olla varma, että tuotteet eivät sisällä muovia. Luonnonkosmetiikan sertifioinnissa huomioidaan myös vahvasti ympäristö ja kestävän kehityksen tukeminen, joten se on kosmetiikkana arvoiltaan vihreää ja ekologista. Myös vain suomalaisten tuotteiden jälleenmyynti on siten ekologista, että tuotteiden rahtaaminen ulkomailta suomeen on epäekologista ja ympäristöä kuluttavaa.