Luonnonraaka-aineet luonnonkosmetiikan perustana
On luonnonraaka-aineet ja sitten on synteettiset raaka-aineet, joiden alkuperä ei ole luonto.
Lupailin jo jokunen vuosi sitten perehtyä puodin valikoimassa olevien tuotteiden raaka-aineisiin. Miksi ja miten ne on valittu tuotteisiin. Tämä asia siten kuitenkin pääsi unohtumaan, mutta palasi polulleni ja sysäsi minut eteenpäin, eli lähdetäänpä sitten selvittämään!
Miksi haluan tietää valmistajien käyttämistä luonnonraaka-aineista?

Maailma on jatkuvassa muutoksen tilassa ja siksi olisi tärkeää jo ennakkoon miettiä, mikä esimerkiksi kestävän kehityksen kannalta on tärkeää. Miten raaka-aineet vaikuttavat siihen?
Kun syntyy uusi luonnonkosmetiikkatuote, on sillä aina tarina takanaan. Käyttäessäsi tuotetta, et välttämättä ajattele sitä niin paljoa. Mutta entä jos tietäisitkin enemmän, tulisiko siitä myös sinulle läheisempi, samalla tavoin, kun se on tuotteen luoneelle henkilölle?

Laventeli ja ruusu. Niitä on käytetty kosmetiikassa iät ja ajat. Kumman sinä valitsisit? Minä en pysty valitsemaan näiden kahden väliltä!!
Malanka Kosmetiikka tulee Karkkilasta. Kuvassa herkullinen Karitevoide huulien ja kysinauhojen tehohoitoon.
Valmistajien puheenvuoro
Loppu blogiteksti koostuu valmistajille esitetyistä kysymyksistä liittyen raaka-aineisiin.
Miten valitsit tuotteeseesi raaka-aineet? (syitä, taustaa)
Alla valmistajien vastaukset
Pidän yksinkertaisuudesta kaikessa, ja sheavoissa yhdistyy mielestäni lähes kaikki mitä iho tarvitsee. Se pehmentää ja hoitaa, mutta ylläpitää myös ihon oman suojakerroksen hyvinvointia. (Maareta, Malanka Kosmetiikka)
Valitsin raaka-aineet tuotteilleni muutaman kriteerin pohjalta: niiden piti olla palmuöljyvapaita, muovittomia, biohajoavia, mahdollisimman luonnonmukaisia ja eläinkokeettomia. (Jaana, Forget me not)
Ekologisuus, eettisyys, paikallisuus ja toimivuus vaikuttavat tietenkin raaka-aineidemme valintaan. Monet raaka-aineistamme vaikuttavat ihon toimintaa ja mikrobiomia tasapainottavasti. Suosimme suomalaisia ja luomulaatuisia raaka-aineita, vaikka ne ovat kalliimpia, koska näin teemme kestävämmän valinnan maaperän biodiversiteetin kannalta, raaka-aineet ovat myös laadukkaampia ja niissä on paremmat aktiiviainepitoisuudet kuin tavanomaisesti viljellyissä raaka-aaineissa. Suosimme myös suomalaisia villikasveja, jotka on kerätty kestävästi luomusertifioiduilta alueilta. Esim. Mustikansiemenöljy, maariantuoksuheinä ja koivunmahla. (Maria, Moi Forest)
Kuuran yksi tärkeimmistä prioriteeteista ja arvoista on tuotteissa olevien raaka-aineiden puhtaus, laatu ja luomupitoisuus. Oikean raaka-ainetoimittajan löytämiseen menee aikaa, sillä tietyt kriteerit ja läpinäkyvyys on toteuduttava. Tärkeimpiä Kuuran kohdalla ovat mm. virallisten dokumenttien löytyminen verkkosivuilta, raaka-aineiden testaus kolmannella osapuolella ja hyvä asiakaspalvelu. Hyvä asiakaspalvelu tarkoittaa, että kysymyksiin vastataan, toimitetaan tarvittavat lisädokumentit ja asiakkaille ollaan avoimia toiminnasta. On toki monia muitakin kriteerejä, mutta tässä tärkeimmät. Raaka-aineiden valinta on pitkä ja monimuotoinen prosessi. Kuuralla suurin osa raaka-aineista tulee Ranskasta ja osa Jenkeistä. (Maija, Kuura Essentials)
Elma B- balsameiden pääraaka-aine on mehiläisvaha, johon tutustuimme
opiskellessamme ammattimehiläistarhaajiksi. Koulutuksessa opiskeltiin mehiläisvahan ominaisuuksia, käyttötarkoituksia ja miten mehiläisvahaa voi käyttää kaupallisissa tuotteissa. Mehiläisvahabalsamien valmistaminen osana opiskelua oli niin innostava ja vakuuttava kokemus, että päätimme välittömästi aloittaa tuotekehityksen Elma B-balsamisarjasta. Tuotamme itse kaiken käyttämämme neitsytmehiläisvahan. Se parasta,tuoreinta ja puhtainta mahdollista mehiläisvahaa, sillä se on kerätty edellisen vuoden hunajasadosta. Muut raaka-aineet valikoituivat mukaan kokeilujen kautta. Valitsimme ainoastaan tarpeelliset öljyt ja rasvat, jotka muodostavat tasapainoisen, ja juuri kyseisen ihoalueen hoitoon tarkoitetun, optimaalisen kokonaisuuden. Eteeriset öljyseokset valittiin myös kokeilujen kautta. Tuoksun lisäksi valintaan vaikutti myös kyseisen eteerisen öljyn vaikutus terveyteen ja mielialaan. (Elina, Elma B.)
Halusin käyttää nimenomaan suomalaisia luonnonyrttejä ja metsän puiden antimia. Olisin voinut ostaa edullisemmin yrttejä Aasiasta ja muualta Euroopasta, mutta luonnontuotteiden ja villiyrttien kouluttajana minulle oli itsestään selvyys, että käytän vain suomalaisia kasveja.
Ensinnäkin ne ovat yöttömän yön kesän ansiosta tehokkaampia vaikutukseltaan kuin eteläisemmissä maissa kasvaneet vastaavat yrtit. Lisäksi Suomessa kasvaneet yrtit ovat puhtaampia. Kolmanneksi on ehdottomasti ekologisempaa käyttää kotimaisia raaka-aineita aina kuin mahdollista ja näin myös monet suomalaiset kerääjät kuten opiskelijat ja nuoret saavat mahdollisuuden lisäansioihin. Harmillista ettei merisuolaa ole vielä saatavilla kotimaisena. Myös merisuolalla on paljon vaikutuksia jalkakylvyssä, ja oli itsestään selvyys ottaa se mukaan. (Katja, Tundra Natural yrttikylpysuolat ja saunatuoksut)
Forget Me Not sarjan tuotteet valmistetaan käsityönä Helsingissä. Kuvassa Kuivien hiusten shampoopala.
Kumpi oli ensin raaka-aine vai tuoteidea 😀
Sheavoi raaka-aineena on niin täydellinen, että sen ympärille oli helppo lähteä rakentamaan variaatioita erilaisiin tarpeisiin, hieman eri painotuksilla. Juhannusöljyn synnyn innoittajana toimi baobab- öljystä saamani näyte: kun kokeilin ensimmäisen kerran baobab- öljyä iholleni, rakastuin siihen välittömästi: öljy imeytyi välittömästi ja iho jäi pehmeäksi ja niin hyvän tuntuiseksi, että päätin välittömästi, että tästä haluan kehittää jotain ihanaa. (Maareta, Malanka Kosmetiikka)
Kinkkinen kysymys :D Sanoisin että ehkä tuoteidea oli ensin ja sitten lähdin kartoittamaan raaka-aineita kriteerieni pohjalta. (Jaana, Forget me not)
Meillä oli ensimmäisissä tuotteissa ensin metsäpöly, jolla tiesimme saavamme lisäarvoa/-vaikutusta jo olemassa oleviin ihonhoitotuotteisiin verrattuna. Sittemmin tuotteita on yleensä lähdetty kehittämään asiakkaiden toiveiden perusteella heidän havaitsemiinsa tarpeisiin. (Maria, Moi Forest)
Riippuu ihan tuotteesta. Joskus idea lähtee raaka-aineesta, kun löytää jonkun ihanan ja tämän ympärille alkaa rakentamaan tuotetta ja toisinaan taas tulee ensin mieleen tuote, jonka haluaa tehdä ja vasta sitten alkaa miettimään sopivia raaka-aineita tuotteeseen. Kuuran kohdalla kaikki tuotteet ovat lähteneet omasta tarpeesta. Huomaan tarvitsevani jotain ja en löydä markkinoilta hyvää ja omia kriteerejä täyttävää tuotetta. (Maija, Kuura Essentials)
Ensin oli mehiläisvaha, joka osoittautui lyömättömäksi pääraaka-aineeksi. Mehiläisvaha kosteuttaa, pehmentää, suojaa tuulelta ja pakkaselta sekä korjaa ihon vaurioita tehokkaasti ja erittäin hellävaraisesti. Huomasimme, että markkinoilla ei ollut mehiläisvahabalsameita, jotka sisältäisivät vahaa
todella runsaasti, kuten Elma B- balsamit. Useimmat mehiläisvahaa sisältävät tuotteet kun sisältävät sitä vain nimellisesti, vaikka tuotetta markkinoidaan näyttävästi mehiläisvahan hoitavilla ominaisuuksilla. Huomasimme siis myös vajeen. Markkinoille on kyllä mahtunut kotimainen, pienyrittäjien valmistama ja aidosti tehokas mehiläisvahabalsamisarja (Elina, Elma B.)
Halusin kehitellä kaksi erilaista jalkakylpytuotetta, rentouttava ja virkistävä, ja yrtit on valittu niihin sopiviksi. Saunatuoksut tulivat tuotevalikoimaan mukaan eri syystä. Kun kaadoimme omasta metsästä koivuja, mietin että on sääli hyviä koivunlehtiä heittää hukkaan. Tästä on nyt tullut jokavuotinen tapa, että harvennus tehdään kesäkuussa, jolloin lehti on parhaiten kerättävissä. (Katja, Tundra Natural yrttikylpysuolat ja saunatuoksut)
Moi Forest tuotesarja perustuu Reconnecting Nature metsämikrobiuutteeseen. Kuvassa Metsäpöly käsivoide.
Oliko sinulla aikaisempaa asiantuntemusta valitsemistasi
raaka-aineista?
Olin opiskellut perusasioita öljyistä ja voiteiden raaka-aineista sekä ihosta farmasian opinnoissani, joten perustietoa oli kyllä olemassa. Nämä perusopinnon antoivat kyllä oivallisen pohjan lähteä opiskelemaan aiheita syvemmin. (Maareta, Malanka Kosmetiikka)
Olin tehnyt kattavat taustatutkimukset jokaiselle raaka-aineelle, joita lopulta aloin käyttämään tuotteissani. En sanoisi, että olisin asiantuntija, mutta tiedän monen raaka-aineen tuotannon ja sisällön. (Jaana, Forget me not)
Kyllä oli. Esimerkiksi metsäpölystä sekä omegarasvahapoista. (Maria, Moi Forest)
Raaka-aineita on paljon, joten väistämättäkin osa on tuttuja entuudestaan ja osa ei. Tuotekehityksen yksi tärkeä työvaihe onkin juuri hyvien ja toimivien raaka-aineiden valinta ja yhteensopivuus. Raaka-ainesiin täytyy perehtyä todella syvällisesti, jotta tuotteesta tulee laadukas. Tarvittaessa konsultoin ulkopuolisia asiantuntijoita, jos kysymykseni on sen verran monimuotoinen, enkä itse löydä siihen vastausta, johon olisin 100 % tyytyväinen. (Maija, Kuura Essentials)
Pääraaka-aine, mehiläisvaha, tuli tutuksi opiskelujen myötä. Muut raaka-aineet
valikoituivat mukaan kokeilujen kautta. (Elina, Elma B.)
Kyllä. Olen keruutuoteneuvoja ja pitänyt paljon koulutuksia luonnonyrteistä. Omien opintojen myötä olen tutustunut kasvien vaikuttaviin aineisiin. Usein vanha kansa jo tiesi, mitä kasvia kannattaa mihinkin käyttää, mutta meidän sukupolvi ei tunne enää niitä. Onneksi nykyään myös tutkitaaan kasveja. Merisuolan hyvät vaikutukset iholle, stressiin ja lihaskipuihin on monelle ihmiselle tutumpi kuin kasvien vaikutukset. (Katja, Tundra Natural yrttikylvyt ja saunatuoksut)
Kuura Essentials sarja tulee Sipoosta. Kuvassa Outdoor scent "Air Born", joka on luonnollinen roll-on hyönteissuoja iholle ja vaatteisiin.
Miten tutustuit raaka-aineisiin? Onko niistä saatavilla
tutkimustietoa?
Sheavoi, joka on tuotteideni pääraaka-aine, on varmaankin yksi yleisimmistä luonnonkosmetiikan raaka-aineista, ja siitä on myös paljon tutkimustietoa saatavilla. Myös aktiiviaineita, marjojen siemenöljyjä ja esimerkiksi E-vitamiinia ihonhoidossa on tutkittu paljon. Varsinkin kansainvälistä tutkimustietoa löytyy luonnonkosmetiikan raaka-aineista paljon. (Maareta, Malanka Kosmetiikka)
Käytettyjen raaka-aineiden tietous on ollut helppo löytää asiantuntijoiden palstoilta ja itse raaka-aineen valmistajilta. Tutkimustietoja myös löytyi eri tahoilta, eniten tietoa sai raaka-aineen valmistajilta tietokorttien avulla. (Jaana, Forget me not)
Molemmista on tutkimustietoa ja omegarasvahapoista lisäksi myös kokemuspohjaista tietoa testiryhmien kautta. (Maria, Moi Forest)
Raaka-aineista löytyy paljon tutkimustietoa niin kirjallisuuden muodossa kuin verkosta. Verkosta jos hakee tietoa, täytyy olla todella tarkka mistä tietonsa hakee, sillä netti on pullollaan ns. ”väärää tietoa”. Itsellä pääasiallinen tietolähde on alan tietokirjallisuus, eli kirjoja minulla on paljon ja päivitän ”kirjastoani” koko ajan uusilla julkaisuilla. Verkossa luotan ainoastaan alan asiantuntijoiden tietopankkeihin, jotka ovat yleensä maksullisia. Kosmetiikan kemiaa täytyy myös osata ja ymmärtää, jotta tuotteita voi lähteä suunnittelemaan ja tekemään! (Maija, Kuura Essentials)
Opiskellen, etsien itse tietoa sekä kokeilujen kautta. Tutkimustietoa löytyy. (Elina, Elma B.)
Elma B. tuotteet valmistetaan käsityönä Pohjois-Satakunnassa. Kuvassa tehohoitava Mehiläisbalsami jaloille.
Ovatko valitsemasi raaka-aineet kestävän kehityksen mukaisia?
Mahdollisuuksien mukaan yritän löytää lähellä tuotettuja raaka-aineita. Tuotteissani käytän esimerkiksi suomalaista luomurypsi- ja hamppuöljyä, sekä Suomessa valmistettuja marjaöljyjä. Käyttämäni luomusheavoi tulee Länsi-Afrikasta. Valitsen luomulaatuisen raaka-aineen aina, kun se on mahdollista. Kaikissa eteerisissä öljyissä luomulaatua ei välttämättä ole saatavilla. Kaikki pakkaukseni ovat kierrätettäviä tai biohajoavia. (Maareta, Malanka Kosmetiikka)
Olen aina pyrkinyt valitsemaan mahdollisimman kestävän kehityksen mukaisia raaka-aineita ja joskus se on ollut hankalaakin löytää juuri näitä ekologisimpia raaka-aineita. Monen raaka-aineen lähde on peräisin esimerkiksi kookoksesta, joka kasvaa vain tietyillä leveysasteilla. On hyvä huomioida juuri tiettyjen raaka-aineiden kohdalla, että kuinka kaukaa lähteen raaka-aine tulee ja tuotetaan. (Jaana, Forget me not)
Kyllä. Tuotesarjamme on luomusertifioitu ja jokaisen raaka-aineen ekologinen ja sosiaalinen eettisyys on tarkastettu puolueettoman kolmannen tahon puolesta. (Maria, Moi Forest)
KYLLÄ! Kuuran tärkeimmät arvot perustuvat tuotteen laatuun ja kestävään kehitykseen. Siksi teen tuotteita vain tarpeeseen, ilman mitään turhaa ja luontoa kunnioittaen. (Maija, Kuura Essentials)
Kyllä ovat. Mehiläisvaha on meidän pääraaka-aine, tuotamme sen itse (Elina, Elma B.)
Kyllä (Katja, Tundra Natural)
Tukevatko valitsemasi raaka-aineet pienyrittäjyyttä/kotimaista
yrittäjyyttä?
Tietysti ne tuotteet, joissa raaka-aineina on kotimaisia raaka-aineita: Juhannusöljy, Partaöljy, Vegaaninen huulivoide. Yhdelle tuotteelleni, Vegaaniselle huulivoiteelle, on myönnetty myös Avainlippumerkki.(Maareta, Malanka Kosmetiikka)
Pieni osa raaka-aineista tulee kotimaisilta yrittäjiltä, mutta suurin osa pitää vielä tilata muualta Euroopasta. (Jaana, Forget me not)
Kyllä (Maria, Moi Forest)
Suomessa ei ole mahdollista viljellä eteerisiä öljyjä, joten kaikki eteeriset öljyt tulevat ulkomailta. Osa kasviöljyistä tulee kotimaasta, mutta näistäkin suurin osa ulkomailta, sillä valikoima on laajempi ja palvelee Kuuran tarpeita paremmin. Kotimaisuus on kuitenkin tärkeä prioriteetti Kuuralle ja siksi omaammekin Avainlippu-merkin. Raaka-aineet ja lasipakkaukset tulevat ulkomailta, kaikki muu tehdään, ostetaan ja valmistetaan Suomessa. (Maija, Kuura Essentials)
Kotimaisuus on meille erittäin tärkeä asia. Ostamme raaka-aineet (mehiläisvaha omaa tuotantoa) kotimaiselta maahantuojalta. Myös purkit, etiketit ja kaiken pakkausmateriaalin hankimme kotimaisilta yhteistyökumppaneilta. (Elina, Elma B.)
Olen ostanut joka vuosi kuivattuja yrttejä eri kerääjiltä sekä lisäksi viime kesänä työllistin pari nuorta viikoksi keruuseen ja pakkaamiseen. He saivat näin ensimmäisen työkokemuksen. (Katja, Tundra Natural)
Tundra Natural tuotesarja valmistetaan käsityönä Siilinjärvellä. Kuvassa kotimaista puna-apilaa, siankärsämöä ja ratamoa sisältävä jalkakylpysuola.
Kuinka suuri prosentuaalinen määrä raaka-aineista on Suomesta?
Suurin osa raaka-aineista tuotetaan muualla kuin Suomessa, mutta hunaja on kotimaista, jota käytetään kuiville hiuksille tarkoitetussa shampoopalassa. Prosentuaalisesti siis todennäköisesti vain 3%. (Jaana, Forget me not)
Tuotteesta riippuen 15-35% elokuussa lanseeramme tuotteen, jonka raaka-aineista 90% on suomalaisia. (Maria, Moi Forest)
0 %. Kuten yllä mainitsin, Suomessa ei viljellä eteerisiä öljyjä ja useimmat Kuuran käytössä olevista kasviöljyistä viljellään ulkomailla ja on täten saatavilla vain ulkomailta. (Maija. Kuura Essentials)
Noin 25% (Elina, Elma B.)
Saunatuoksuissa 100% suomalaista, Yrttikylpysuolapakkauksissa merisuola on niin painavaa, että sen osuus painosta on väkisinkin suuri. Mutta jos laitetaan kaikki vuoden aikana käytetyt suolat ja yrtit säkkeinä vierekkäin meidän varastoon, niin yrttisäkkien määrä on moninkertaisesti enemmän. (Katja, Tudra Natural)
Mitä haluaisit asiakkaan ymmärtävän tuotteesi raaka-aine
valinnoista?
Pyrin valitsemaan ihon ja ympäristön kannalta parhaita raaka-aineita ja haluan samalla pitää tuotteitteni koostumukset mahdollisimman yksinkertaisina ja toimivina. Raaka-aineissa minulle laatu on kaikki kaikessa, vähän, mutta parasta. (Maareta, Malanka Kosmetiikka)
Haluan asiakkaiden tietävän, että tuotteiden raaka-aineet on valikoitu hyvin tarkkaan ja joustamatta kriteereistä. Tuotteiden on oltava palmuöljyvapaita, muovittomia, biohajoavia, eläinkokeettomia, zero waste-periaatteen mukaisia ja mahdollisimman luonnonmukaisia. Asiakkaat voivat lukea jokaisen raaka-aineen tarkat tuotetiedot verkkokauppani sivuilta. Pyrin olemaan asiakkaille mahdollisimman läpinäkyvä ja vastata aina kysymyksiin, mikäli sellaisia mieleen tulee. Otan aina avoimesti vastaan palautetta ja haluankin kehittää työtäni luonnonkosmetiikan parissa. (Jaana, Forget me not)
Raaka-ainevalinnoissamme yritämme mennä se edellä, että mikä on ihmisen ja luonnon yhteisen biomin kannalta kestävää. Meille on tärkeää, että tuotteidemme ihonhoidolliset hyödyt ovat erinomaisia ja että tuotteet tukevat ihon tasapainoa ja mikrobiomia. On selvää, että valitsemme luomulaatuiset raaka-aineet, koska ne ovat parempia ihon ja luonnon kannalta, verrattuna tavanomaisesti tuotettuihin. Pyrimme myös löytämään uusia suomalaisia raaka-aineita, joita voidaan keräillä kestävästi. Haluamme, että tuotteemme tehdään niin, että ne ovat eettisiä ja kestäviä vielä seuraavienkin sukupolvien käytössä. (Maria, Moi Forest)
Haluan nostaa esille raaka-aineiden puhtauden, laadun ja erityisesti luomupitoisuudet. Luonnonkosmetiikkamarkkinoilla on paljon tuotteita, joita mainostetaan luomuna, mutta todelliset luomupitoisuudet ovat todella pienet, joskus jopa vain muutaman prosentin verran. Kuuran tuotteissa pyrimme käyttämään ainoastaan luomua, jos saatavilla. Kuuran tuotteet ovatkin kaikki 95 % - 100 % luomua, ainoana poikkeuksena Skin Warrior -kasvoöljy, joka on 70 % luomua, sillä kaikkia raaka-aineita ei ollut mahdollista saada luomuna. Luomu viestii asiakkaalle montakin asiaa, joista tärkeimmät viestit ovat laadukkaat ja nimenomaan puhtaat raaka-aineet, kestävä kehitys sekä luontoarvot. Kuuran tuotteet ovat käytännössä luomukosmetiikkaa! (Maija, Kuura Essentials)
Valmistamme balsamit 100% luonnonraaka-aineista. Koemme balsameiden lyhyet inci-listat positiiviseksi asiaksi, näin on suurempi todennäköisyys, että tuote ei allergisoi. Haluamme balsameiden sisältävän ainoastaan
tarpeelliset öljyt ja rasvat, ei mitään ylimääräistä. Kaikki balsamimme ovat vedettömiä, niissä eivät bakteerit viihdy. Haluamme levittää tietoa mehiläisvahan hoitavista ja hyvää tekevistä ominaisuuksista iholle. Suomen ilmasto: pakkanen, tuuli ja kuiva huoneilma, kuivattavat ihoa. Mehiläisvaha hoitaa kuivaa ihoa, haavaumia ja rohtumia tehokkaasti. (Elina, Elma B.)
Lopuksi haluan kiittää kaikkia valmistajia ajastaan osallistua haastatteluun sekä kaikkia lukijoita, jotka halusitte tietää lisää luonnonraaka-aineista ja niiden valintaprosessista. Ihanaa kesän jatkoa!