Tipele ja tättärä

Kuinkas ollakkaan taas kesän kynnyksellä alamme tarkastella vartaloamme ja jalkojemme yhä kasvavalla kiinnostuksella.. Kehtaanko mennä rannalle ja miltähän se viimevuotinen uikkari mahtaa nyt näyttää? Haluaisit laittaa rantasandaalit, mutta voi ei mitkä kynnet! Kesällä vähennämme vaatteita ja kehomme on talviaikaan verrattuna enemmän esillä. Tämä "yhtäkkinen" vaatekertojen vähentäminen voi kasvattaa ulkonäköpaineita tai sitten olla odotettu hetki päästä esittelemään vartaloa. Minusta on vain niin ihanaa tuntea ruoho, vesi, hiekka ja tuuli paljaalla iholla. Kesävaatteet muutenkin ovat jotenkin niin paljon energisempiä värimaailmoiltaan ja kuoseiltaan 🌸

Jalkojenhoito

Jalkojen paksu iho?

Vartalon iho on paksumpi kuin kasvojen iho ja paksuimmillaan iho on kämmenissä, selässä ja jalkapohjissa. Koska iho on paksumpaa myös hoitotuotteiden täytyy olla koostumukseltaan erilaisia. Jalkapohjissa ja kämmenissä ei ole apokriinisia hikirauhasia (kuten esim. kainalossa) tai talia erittäviä talirauhasia, mutta niissä on runsaasti ekkriinisiä hikirauhasia ja ne ovat yksi kehomme reitti viilentää kehoa. Ekkriinisten hikirauhasten erittämän läpinäkyvän hien tarkoitus on säätää kehon lämpöä. 

Kuinka jalkoja tulisi hoitaa? No.. ei ole olemassa vain yhtä keinoa jalkojen hoitoon, sillä kuten kasvojen iho myös muut ihoalueet ovat jokaisella yksilöllisiä. Ei puhuta eri ihotyypeistä, mutta esim. hikoilu, kuivuminen ja kynsien kasvu ovat yksilöllisiä. Myös elämäntavat ja käyttämämme jalkineet vaikuttavat jalkoihin. Se mikä on jaloistamme ja varpaistamme kivaa, on kuitenkin yhteistä. Kaikki jalat nimittäin nauttivat ilmakylvyistä, suolavedestä, kävelystä paljain jaloin ja pienestä jumpasta aina välillä.

Mikä jalkavaiva!

Yleisiä jalkavaivoja ovat: hiertymät, hikoilu, kuivuus, känsät, syylät, kynsisieni tai jalkasieni, vaivasenluu tai muu jalan rakenteellinen vaiva. Näistä suurimpaan osaan auttavat seuraavat tekijät: oikean kokoiset ja jalkaa hyvin tukevat kengät, säännöllinen rasvaus, hyvä hygienia ja suojaaminen yleisissä suihku/saunatiloissa. Jos jalkoihin ilmestyy erikoisia muutoksia, kuten kynnen värimuutoksia, kutinaa/ihottumaa jalkapohjiin tai ihon muutoksia on hyvin todennäköisesti kyseessä jalka/kynsi sieni, iholla syylä tai känsä.

Jalkojenhoito

Jalkojen kylvetys pehmittää ihoa ja auttaa kuorinnan tehostamisessa. Suolavesi poistaa kuona-aineita ja lämmin vesi rentouttaa. Kuumana päivänä kylmä vesi toimii ihanan virkistävänä.

Kuiva iho?

Kuivan ihon hoidossa täytyy olla säännöllinen. Iltaisin rasvaus ja kerran viikossa kevyt kuorinta tai raspaus. Nämä ohjeet koskevat sinua, jolla jalat suorastaan hilseilevät kuivuudesta. Muutoin jalkoja on syytä rasvata aina tarpeen mukaan, mutta vähintään kerran kuukaudessa kuorinta ja rasvaus ylläpitävät jalkojen terveyttä. Tällöin myös huomaat mahdolliset muutokset jaloissa ajoissa.

Opiskeluaikana kosmetologikoulussa moni jalkahoitoasiakas totesi ostaneensa tuotteet kotikäyttöön, mutta ei niitä sitten jotenkin muistanut käyttää. Tultiin jalkahoitoon, jotta saataisiin jalat taas hyvään kuntoon. Tämä on ihan fine ja ehdottomasti suosittelen jalkahoitoa kaikille jo pelkästään sen hieronnan takia. Mutta, kuten kasvojen hoidossa myös muun ihonhoidossa paras tulos saadaan säännöllisellä hoidolla. Joitakin aiheutuneita iho-ongelmia ei saa korjattua kosmetologikaan jos liikaa aikaa on kulunut, kuten esimerkiksi vääränlaisista kengistä aiheutuneet jalan rakenteelliset muutokset.

Halkeilevat kantapäät auts!

Joskus kantapäät pääsevät kuivumaan niin pahoin, että ne lopulta halkeavat. Tämä on tyypillisempää niin sanotuilla kantapää seisojilla. Näiden jalkojen hoidossa tulisi aloittaa hyvin rasvaisilla ja hoitavilla tuotteilla. Karitevoi ja kuusenpihkavoide ovat suositukseni kaikista kuivimman kantapään hoitoon. Molemmat ovat ihoystävällsiiä eivätkä ärsytä kipeää ihoa. Kuusenpihkavoide on parempi erityisesti haavautuneen kantapään hoitoon, sillä siinä on mahtavat antimikrobiset ominaisuudet joiden vuoksi sitä on hyödynnetty myös haavojenhoidossa ihan lääkäreidenkin toimesta. Karitevoi ja kuusenpihkavoide ovat molemmat tuoksuttomia ja soveltuvat jalkojen lisäksi kaikkiin muihinkin kehon kuiviin ja herkkiin ihoalueisiin.

Kuusenpihkavoide

Tuoksuton ja hellävarainen Havuka kuusenpihkavoide on 100% luonnontuote ja kuuluu markkinoiden vahvimpiin kuusenpihkavalmisteisiin. 

EI kuulu iholle..

Syylät poistuvat omia aikojaan eivätkä ole vaarallisia vaan enemmänkin kosmeettinen haitta. Syylän hoitoon löytyy erillaisia kotikonsteja ja luonnontuotteista esim. kuusenpihkaa on käytetty syylien hoitoon. Apteekista löytyy myös erilaisia tehokkaita valmisteita syylien poistoon. Sieni on myös apteekintuotteilla hoidettavissa ja luonnonvalmisteista teepuun eteeristä öljyä voi kokeilla kotihoidossa. Sieni on pääsääntöisesti hyvin jämäkkä ja sen hoidossa voi mennä pidempäänkin. Känsät aiheutuvat iholla tapahtuneesta rasituksesta tai hankauksesta. Esim liian ahdas kenkä voi aiheuttaa känsän. Känsät voidaan poistaa helposti jalkahoidossa, kotikonstein niitä voi helpottaa raspilla kevyesti hangaten, mutta ne kyllä aina palaavat ellei niitä poisteta juurineen päivineen. Känsä voi olla kivulias, mutta sen poistoa ei tarvitse pelätä, sillä känsä on kuollutta ihoa ja kipu aiheutuu lähinnä känsää painaessa ei poistaessa.

Huh ku haisee

Hikoilu on tosiaan yksilöllinen vaiva ja itse myös kärsin tästä vaivasta. Apuna hikoiluun on oikeiden kenkien valinta (hengittävä materiaali), päivittäinen pesu/kylvetys, jalkasuihkeiden ja talkin käyttö. Laukussa voi myös olla tarpeen mukaan vaihtosukat (puuvilla) ja muutoin jos mahdollista voit olla paljain jaloin, kuten kotipihan tai mökin nurtsilla. Ilmakylpyjä siis aina vaan kun mahdollista :)

Jalkasuihke

Piparminttua, kehäkukkaa ja salviaakin sisältävä jalkasuihke virkistää jalkoja, raikastaa niiden tuoksuja ja poistaa hajua aiheuttavia mikrobeja tehokkaasti.

Varpaat ihan rullalla

Muistan yhä kuinka sitä nuorena tyttöjen kanssa vatvottiin, mikä on normaali tai sopiva jalan koko. Tuona epävarmuuden aikana tuli sitten sullottua varpaat pitkään liian pieniin kenkiin. Tämän lisäksi varhaisaikuisuudessa korkokenkien käyttö on aiheuttanut omien aika pitkien varpaiden asteittaista jäykistymistä hieman kippuraan asentoon. Voi miten typerää on ollut rääkätä varvas raukkoja. Tänä päivänä ostan suosiolla vaikka minkäkokoisen saapikkaan, kunhan vaan varpaat saavat rauhassa naureskella ja lekotella kengän sisällä. Kauniista kengistä nauttivana on hirveän sääli ettei varpaita kehtaa mihinkään upeisiin varpaita esitteleviin luomuksiin pistää. Toivoisin, että olet viisaampi kuin minä ja annat omille varpaillesi tilavat kengät! :)

Hieronta

Se on taivaallista!!  Oma avopuolisoni on jatkuvasti ruinaamassa jalkojen hierontaa ja se on kyllä rentouttavaa hierovallekkin osapuolelle. Suosittelen myös omien jalkojen hierontaa jos yletyt tai sitten jos saisit puolison tai muun kaveriksi. Tekee hyvää mielelle ja jaloille :) Kävely rantahietikolla ja metsän epätasaisessa maastossa tekevät myös hyvää. Parantavat tasapainoa ja jalkojen verenkiertoa.

 Jalkojen hyvinvointi takaa mahdollisuuden liikkua ja tehdä asioita. Viime kesänä tyttäreni venäytti jalkansa ja kyllähän siinä koko loma meni vähän läskiksi, kun ei rannalle noin vaan pyöräilty tai muutakaan tehty. Monesti tiettyjä asioita osaa vasta sitten arvostaa, kun ne hetkeksi tai kokonaan menettää. Poikkeuksena ehkä säärikarvat, joka onkin yksi tärkeä kesään ja jalkoihin liittyvä osa-alue.

Kynsi- ja käsiöljy

Ecoil käsi- & kynsiöljy on raikkaan sitruksinen ja hoitaa tehokkaasti kuivaa ihoa ja vahvistaa samalla hauraita kynsiä

Säärikarvat hyi vai hei miks ei?

Tämä aihe taitaa olla edelleen aikamoinen tabu. Nainen säärikarvoilla tai mies ilman säärikarvoja.  Voi tietysti olla, että olen jälkeen jäänyt tämän asian puimisessa. Säärikarvojen ensisijainen tarkoitus on lämmittää? Tai suojata säärien ihoa? Kauniit, pitkät ja kiiltävät sääret taitaa olla se ihanne mielikuva naisen sääristä. Mistä lienee tämäkin kauneusihanne saanut alkunsa. Itse yleensä olen oikea "spekulaattori", mikä ajoittain on aika turhauttavaa.

Pohdin lähes joka asian elämässäni ajatuksella miksi mun pitäisi, tai miksi muut tekee näin? Ei kaikkea pidä kopioida tai tehdä, kuten yleensä on tapana, vaan siksi koska muut tekee. Mitä järkeä siinä on? Elämme jokainen omaa elämäämme ja tehkäämme siitä meidän itsemme näköinen! Omat säärikarvani tänä päivänä poistatan kosmetologilla sokeroinnissa tai talvisin lähinnä tarpeen mukaan höyläten. Itselle se karvattomuus tuntuu omalta, mutta olen kyllä sitä mieltä, että jokaisen naisen kuuluisi olla juuri niin karvainen kuin haluaa. Oma äitini on aina ollut oikea luomulissu, eikä totisesti varmaan koskaan ole säärikarvojaan ajellut.

Kauniit varpaankynnet

Kynsien säännöllinen leikkaus on taatusti kaikille tuttua, eipä siihen erityistä lisättävää. Linja mahdollisimman suoraksi, jotta vältetään kynnen kasvu kynsivalliin ja sopiva pituus varpaan kärjen paikkeilla. Kynsinauhat saa tehokkaimmin kosmetologilla tai jalkahoitajalla siitittyä tai sitten voi appelsiinipuutikun ja vanun palan kanssa kevyesti työnnellä. Ensiksi kannattaa pehmittää kynsinauhoja jalkakylvyssä tai kynsiöljyllä. Jos kyntesi ovat paksuuntuneet eikä niitä saa nätisti leikattua, niin ehdottomasti jalkahoitoon mars.

jalkojen kuorinta

Puun pinnalla kasvava jäkälä ja kaarna rapisee ja irtoaa kuin kuiva iho jalkapohjista

Raps raps raspaus ja kuorinta

Jalkapohjien ja varpaan kärkien kovettunutta ja kuivaa ihoa voidaan poistaa raspaamalla tai vartalon kuorinta-aineella. Jalkaraspi on edullinen hankinta ja sitä voi käyttää hyvin pitkään. Käytön välissä raspin voi puhdistaa vaikka vanhalla kynsiharjalla tai tähän tarkoitukseen varatulla tiskiharjalla ja saippualla. Raspin käyttö  tapahtuu nihkeään kylvetettyyn jalan ihoon. Toki suihku-sauna-suihku käynnin jälkeen iho voi olla pehmentynyt riittävästi, mutta kylvettämällä saat parhaiten kerrostunutta kuivaa ihoa pehmentymään ja siten myös irtoamaan. Raspin ja ihon tulee olla nihkeän kosteita, jotta iholla syntyy pientä kitkaa, jos jompi kumpi on liian kostea, niin iho ei lähde irtoamaan tehokkaasti. Hankaamisen tulee olla reipasta ja napakkaa, mutta kuitenkin hellävaraista. Älä raspaa ihoa liikaa! Kuten kasvojen liiallinen kuorinta kuivattaa, myös jalkojen liiallinen kuorinta aiheuttaa vain pahempaa kuivuutta.

Vartalokuorinnalla voidaan kuoria jalkaterät, sääret ja polvet. Itse suosin vaihdellen vartalokuorintaa ja kuorintahanskoja. Kuorintahanskojen säännöllinen käyttö (tai kuivaharjaus) muuten vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja on yksi tehokkaimmista keinoista ehkäistä selluliitin syntyä. Jalkapohjissa kuorinta-aineella hangataan hiukan tehostetummin, kun taas säärien iho on herkempi ja kuorinta on kevyttä. Suosi aina pyöriviä ja ylöspäin suuntautuvia liikkeitä oli sitten kyse vartalon kuorinnasta, pesusta tai voiteen tai öljyn levityksestä. 

Varvas jumppaa hii op

Varpaita voi jumpata. Itse opin tämän pienenä tyttönä balettitunnilla. Balettitanssija lopulta nousee varpailleen ja siksi varpaiden tulee olla vahvat ja kestävät. Jos et halua lähteä aikuisten balettitunnille (mitä kyllä suosittelen kokeilemaan) voit harjoittaa varpaitasi kotioloissa muutamalla yksinkertaisella harjoituksella. Ensinnäkin varpaita voidaan harjoittaa noukkimalla niillä esineitä. Eli esimerkiksi hiusdonitsia apuna käyttäen. Seisot vain normaalisti ja noukit donitsin varpaiden avulla. Vaihtele jalkaa ja esinettä editymisesi mukaan. Toinen tapa on nousta päkiäseisontaan, eli seisot normaaliasennossa kädet lanteilla ja nouset päkiöiden varaan (kantapäät ilmaan ja paino jalan päkiäosalla). Toistat tätä vaikka minuutin ajan reippaasti tahdissa yks-kaks-yks-kaks. Kolmas keino on istua jalat suorana lattialla (selkä myös suorana) ja vuoroin avata varpaat niin haralle kuin saat ja sitten palauttaa normaaliasentoon. Kaksi ensimmäistä tapaa auttavat myös paremman tasapainon löytämisessä ja viimeisin on hyvä myös ryhtiä ylläpitämään. 

jalkojenhoito

Kotimaiset luonnolliset jalkojenhoitotuotteet

Perusohjeet jalkojenhoitoon: 

Säännöllinen hoito: Rasvaa tarpeen mukaan ja tee jalkahoito kerran kk:ssa. (Kylvetys-kuorinta ja rasvaus.) Pyydä puolisoa, ystävää tai vaikka äitiä hieromaan jalkapohjiasi. Tai vaihtoehtoisesti käy jalkahoidossa ja mainitse hieronnan tärkeys. Kävele kesäisin avojaloin ja metsässä. Tee aina joutessasi varvasjumppaa ja käytä oikeankokoisia ja tukevia jalkineita. Raskausaikana jalkojen rasitus kasvaa ja silloin on erityisen tärkeää käyttää hyvin tukevia kenkiä. "Vaarana" on esimerkiksi jalkapöydän laskeutuminen.

Jalkahoitajalle: Jos sinulla on paljon kysyttävää ja huolia jalkojen kanssa, niin suosittelen jalkahoitajalle menoa. Kosmetologi osaa hoitaa jalkasi kauniiksi, poistaa känsät ja hieroa, mutta erityisvaivoissa, kuten jalan rakenne ongelmissa jalkahoitajalla on enemmän asiantuntevuutta.

Kosmetologille: Kestolakkaus kynsiin, kynsinauhojen siistiminen ja ihan vaan nautiskelun takia!

Kuivat jalat: Iltaisin rasvaus ja kerran viikossa raspaus/kuorinta jonka jälkeen jalkojen runsas rasvaus ja samalla hierontaa. Erityisen kuivalle iholle karitevoi tai kuusenpihkavoide.

Kynnet: Leikkaa n. kaksi kertaa kk:ssa tai viikottain jos kyntesi kasvavat nopeasti. Viilaamalla lasiviilalla vahvistat kynsiä ja vähennät liuskoittumista. Hauraita kynsiä vahvistaa kynsiöljy ja sinkki ravintolisä. 

Hikoiluun: Raikastava jalkasuihke ja iltaisin virkistävä jalkavoide, talkki, hengittävät kangaskengät, varasukat mukana ja päivittäinen pesu.

Säärikarvojen poisto: Käytä aina höylää jossa on terä kunnossa, siten vältät karvojen kasvamisen ihon sisään. Sheivaus-saippua on ekologinen tuoteratkaisut, mikä kulkee hyvin myös kesäreissussa. Jos menet säärikarvojen sokerointiin vältä rasvojen käyttöä ennen ja huomioi ettet voi hikoilla samana päivänä, eli mennä rannalle, saunaan tai hikijumppaan. Kesällä karvattomia sääriä kaunistaa vartaloöljy. 

Sokeroinnissa kannattaa käydä sarjana monta kertaa mikäli haluaa päästä karvoista eroon. Täydellisesti karvoista pääsee eroon valoimpulssihoidolla, jota tehdään kosmetologien toimesta. Mutta uskallatko kuitenkaan luopua aivan lopullisesti karvoistasi? :) Minä en!

Jalkojenhoito tuotteeni löydät täältä 

Jalkavoiteet: Virkistävä jalkavoide, Kuusenpihkavoide, Karitevoi

Säärille: Hellä aroma hoitoöljy, Vehnänalkioöljy, Vartaloöljy (sitrus), Vartalovoidepala

Sheivaus: Heather shaving soap bar

Kuorinta: Amethyst vartalokuorinta, Cocolemon vartalokuorinta

Erikoisihonhoitoon: Teepuun eteerinen öljy

Jalkakylpy: Tundra Natural (kaksi erilaista)

Jalat kesäkuntoon kampanjan ajan erilaisia jalkojenhoitotuote etuja. Tsekkaa jaloillesi parhaat tuotteet ja nauti kesästä hyvinhoidetuin jaloin ja iloisin nauravin varpain!

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista