Tietoinen elämä ja ajatusten johtaminen
Eikö olekin ihanaa, että meillä on vapaus päättää mitä haluamme elämällämme tehdä? Näinhän meille kerrotaan.. Mutta onko tekemisemme koskaan vapaata ja riippumatonta, silloin, kun ajatuksemme ohjaavat tekemistä ja monen monet eri tekijät vaikuttavat ajatteluumme. Näennäisesti olemme vapaita, mutta jos valinnat jotka teemme pohjautuvat muualta tulevaan informaatioon, kerrottuihin kokemuksiin, kasvatukseen ja vaikka median vaikutuksiin...
Meitä jokaista ohjaa meidän ympäristömme sekä siellä vaikuttavat osatekijät. Emme elä irrallisina tässä maailmassa, mutta voimme kyllä vaikuttaa siihen kuinka ajattelemme, mikäli opimme ymmärtämään mikä vaikuttaa ajatteluumme.
Pysähtynyt maailma
Uskon, että korona puhkaisi monen monta kuplaa tässä maailmassa.. poks, poks, poks, poks, poks vaan.. Olimme yhteisen asian äärellä, koko maailman yhteisö ikään kuin kokoontui yhden pöydän ääreen keskustelemaan yhteisestä vihollisesta. Tämä koko maailman kuvitteellisen "koneiston" pysähtyminen pakotti monen muuttamaan ainakin jotain osaa elämässään ja jos ei sitä, niin ainakin hidastamaan tempoaan ja ajattelemaan asioita eri tavalla. Omaa elämää ja mahdollista sairastumista ja sen seurauksia.
HAASTE
Tämän vuoden ensimmäisen tietoisuushaasteen tarkoituksena on tarkkailla omaa ajattelua. Olet ehkä tehnyt esimerkiksi ruokapäiväkirjaa ja merkinnyt siihen päivittäiset ruoat ja juomat. Nyt on sitten tarkoitus lähteä tarkkailemaan ajattelua.
En ole koskaan kokeillut tätä, enkä tiedä millaista siitä tulee, mutta lähden tekemään sitä kanssasi. :)
Tarkoituksena olisi toteuttaa haastetta neljän päivän ajan. Kaksi ensimmäistä päivää mennään "normaalisti" ja kaksi viimeistä päivää, rajoitetaan ajatteluun vaikuttavia ns. häiriötekijöitä. Näitä häiriötekijöitä on monenlaisia ja ne riippuvat ihmisestä ja elämäntavoista. Kaikki mitä näemme, kuulemme, haistamme, maistamme, koskemme jne. herättää ajatuksia. KAIKKI HERÄTTÄÄ AJATUKSIA. Eli okei, emme lopeta ajattelua, tai koita estää sitä, vaan vertailemme omaa ajatuskulkua normaalielämässä ja sitten karsitummassa elämässä.
Maailman median vaikutus ajatteluumme on saanut paljon aiempaa suuremman jalansijan. Jos ennen tieto kulki lehdistä ihmisille ja ihmisiltä toisille, niin nyt kaikki informaatio (JA SITÄHÄN RIITTÄÄ) on 24/7, vain muutaman klikin päässä.
Eli jokainen karsii elämästään sen kahden päivän ajaksi niin paljon kuin vaan voi. Pari päivää ilman puhelinta olisi varmasti paras. Mutta jos se ei onnistu, niin vältä käyttämästä puhelinta mihinkään muuhun kuin soittamiseen tai viestin lähettämiseen. Kaksi viimeistä haaste päivää kannattaa sijoittaa viikonloppuun, niin mahdollisten muiden tärkeiden asioiden hoitaminen niin ikään puhelimella ei tule ongelmaksi. Muita häiriötekijöitä, ovat tietokone, televisio, sanoitettu musiikki, radio, kirjat, lehdet, mainoslehdet kirjat, itseasiassa kaikki lukeminen.
Mitä sitten saa tehdä? Ei sentään ihan kaikki ole kiellettyä! :D Voit viettää aikaa läheistesi kanssa, liikkua luonnossa, laittaa ruokaa, lepäillä, pelailla lauta- tai korttipelejä. Voit myös kuunnella musiikkia, kuten meditaatio musiikkia tai muuta musiikkia jossa ei ole sanoja. Muista kuitenkin, että musiikki vaikuttaa suuresti mielialaasi, valitse siis ns. tausta musiikki joka saa sinut hyvälle tuulelle. Ajatus luonnon äänistä, kuten linnun laulu voi kuulostaa hyvältä, mutta se voi myös yllättävästi ruveta ärsyttämäänkin..
Kun karsitaan ajatuksia ohjaavia "toimia", niin jätetään enemmän vapaalle ajattelulle tilaa. Ajattelu on myös siten aktiivisempaa, kun emme täytä mieltämme elokuvan tapahtumilla tai matkaa toiseen todellisuuteen kirjan tarinaa lukiessa.
Haasteen toteutus
Aluksi, valitse sinulle sopiva ajankohta. Eli mieti milloin sinulla on 2 päivää mahdollista rajoittaa puhelimen ja muiden laitteiden käyttöä. Esim. to-su voisi olla hyvä, mikäli olet viikonlopun vapaalla. Silloin to ja pe menee normaalisti ja la ja su "rajoitat" elämääsi.
Haasteen toteutusta varten tarvitset paperia ja kynän jotta voit kirjata ylös ajatuksiasi.
Haasteen kokonaispituus on neljä päivää
1. Normaali päivät (2 ensimäistä päivää)
Normaali päivinä toimit kuten yleensä, mutta kirjaat ylös ajatuksiasi. Valitse ajankohdat ja laita itsellesi muistutus puhelimeen tai kalenteriin. Ajatukset voivat olla mitä tahansa. Iltaisin voit pohtia ja kirjata ylös mitä ajattelit menneestä päivästä. Minkälaisia tunteita siihen liittyy ja ovatko ajatuksesi tukeneet tekemistäsi.
2. Rajoitetut päivät (loput kaksi päivää)
Kuulostaa epämiellyttävältä.. rajoitetut päivät. Mutta oikeastaan on kyse oman tekemisen vapauttamisesta ajattelua ohjaavista tekemisistä. Kuten aiemmin mainittu, nämä päivät tulisi viettää ilman tv:tä, somea, kirjoja jne. Voit tehdä esim. kaikenlaista luovaa (piirtää, maalata, leipoa, neuloa, askarrella, kirjoittaa, soittaa soitinta) tai sitten harrastaa liikuntaa, ulkoilla metsissä tms. Myös näinä kahtena päivänä tulisi kirjoittaa ajatuksia muistiin, kuten edeltävinä kahtena. Jos haluat kunnolla irtautua puhelimesta, niin vältä herätyskellon käyttöä puhelimesta ja siirrä ajatuksien kirjaaminen iltaan. Voit laittaa vaikka muistilapun, kynän ja paperin sängyn viereen, ettet unohda kirjata ajatuksiasi.
Näitä päiviä tukevaa tekemistä on meditaation harjoittaminen.
Meditaation voit toteuttaa niinkin yksinkertaisesti, kuin istumalla tuolilla tai risti-istunnossa lattialla tyynyn päällä. Laita herätyskello soimaan 10 minuutin päähän, tai pyydä jotakuta kotonasi kertomaan kun 10 minuuttia on kulunut. Tee 5-10 syvään hengitystä, siirry normaaliin hengitysrytmiin ja pyri keskittymään hetkeen. Kun ajatukset lähtevät liitelemään voit kuvitella päällesi kaadettavan saavillisen vettä joka huuhtoo ajatukset pois. Keskity kehoosi ja sen tuntemuksiin tai vaikka omaan hengitykseesi.
3. Yhteenveto
Kun neljä päivää ovat takana, viidentenä päivänä luetaan paperille kirjoitetut päiväkirjamerkinnät ja pohditaan kuinka viimeiset neljä päivää ovat vaikuttaneet elämääsi. Mietitään, kuinka haaste on vaikuttanut. Oletko tullut tietoisemmaksi ajattelustasi? Entä kuinka karsittu elämä vaikutti sinuun. Oliko siitä hyötyä, olitko aktiivisempi, ahdistuneempi, energisempi, aikaansaavampi vai laiskempi?