Saippuakauppias

Inspiraatio saippuanvalmistukseen on kohdallani rakentunut monista tekijöistä. Intohimo kosmetiikkaan, leipomiseen, palasaippuoihin, historiaan ja ihonhoitoon ovat osaltaan vaikuttaneet minuun. Mutta nyt viime päivinä saippuanvalmistuksen ja blogin kirjoittelun ohella olen alitajuntani syövereistä löytänyt myös yhden hauskan vaikutustekijän, nimittäin lempparielokuvani.

Oletko nähnyt Pieni Suklaapuoti elokuvan? Ruotsalaisen Lasse Hallströmin ohjaama elokuva perustuu Joanne Harrisin kirjaan Pieni suklaapuoti. Vianne Rocher on Pieni Suklaapuoti elokuvan päähahmo. Hän muuttaa tarinan alussa tyttärensä kanssa pieneen ranskalaiseen kylään, jossa on eletty hyvin perinteisesti ja uskonnollisesti. Vianne on luonteeltaan ja vaatetukseltaan värikäs nainen ja lisäksi yksinhuoltaja. Saapuessaan vanhoilliseen kylään, häntä ei katsota alkuunkaan suopeasti. Vianne perustaa oman suklaapuodin juuri pahimmalla hetkellä, eli pääsiäispaaston kynnyksellä. Tytär ja äiti ovat tätä ennen kiertäneet ympäri Ranskaa, asettuneet aloilleen, mutta tuuli on aina vienyt heidät mukanaan uusiin seikkailuihin.

Tarina äidistä ja tyttärestä

Minua kiehtoo Viannen itsenäisyys, vahva naishahmo, joka tekee juuri niinkuin itse tahtoo. Hän ei välitä muiden mielipiteistä, mutta on samaan aikaan ihmisistä ja erityisesti kaltoin kohdelluista huoltapitävä. Uskon, että Vianne on jollain tapaa alitajuntaisesti ollut esikuvanani oman elämäni pyörteissä. Haaveilin pitkään omasta kahvilasta, mutta oman elämäni tuulet veivät minut muihin suuntiin.. Nyt viimein tänä päivänä minulla on se "oma paikka". Ei kahvila tai suklaapuoti kuitenkaan, vaan kosmetiikkapuoti Porvoon vanhassa kaupungissa. Myyn erikoistuotteita, kuten Vianne, mutta suklaan sijaan myyn kosmetiikkaa. Minulla on myös haaveena myydä jotain itse tehtyä. Palasaippuoista olen aina pitänyt ja koska niiden valmistaminen ei ole liian haastavaa tai aikaa vievää, pystyn sitä tekemään puotityön ohella. Unelmani on oma palasaippualinja, joka toisi iloa ja onnen hetkiä käyttäjiensä parissa. 

Raaka-aineita saippuan valmistukseen

Palasaippuaprojektini alkoi tutkimustyöstä. Estenomiopinnoissa käsiteltiin saippuanvalmistusta kemiallisella tasolla. Itse valmistusprosessiin tutustuin alan kirjallisuudesta ja selailemalla erilaisia siihen liittyviä sivustoja. Tilasin saippuanvalmistuskirjan ja aloin pikkuhiljaa ideoimaan omaa saippuaa. Samoihin aikoihin puotiin tuli myyntiin tätini tuottamaa Ilmatar-hunajaa. Olin lukenut hunajan hyödyllisistä vaikutuksista ihonhoidossa ja käyttänytkin hunajaa mm. huulikuorintaan ja saunassa ihonhoitoon. Olen myös käytännössä aina todennut hunajaa sisältävien kosmetiikkatuoteiden olevan hoitavia ja ominaisuuksiltaan hyviä. Niinpä keksin, että siinä on raaka-aine jonka ehdottomasti haluan saippuoihini.

 Saippuan valmistus 

Tämän jälkeen lähdin hankkimaan tarvikkeita valmistusta varten. Suurin osa tarvikkeista on samoja mitä käytetään leivontaan, eli kulhoja, kaapimia, sauvavatkain, uuni ja erilaiset muotit. Kun minulla oli muotit, raaka-aineet ym. tarvikkeet aloin suunnittelemaan reseptiä. Sen suunnittelussa tarvitaan mm. hiukan laskupäätä, ymmärrystä raaka-aineista sekä kekseliäisyyttä. Kun kirjoitan tätä blogia olen kokeillut 7 eri reseptiä ja nyt alkaa näyttää lopputulos siltä miltä haluankin. Paljon on kuitenkin työtä vielä edessä, sillä reseptiä on testattava uudestaan ja kerättävä palautetta saippuan toimivuudesta käytännössä. On valittava sopiva muoto ja suunniteltava tuotepakkaus. Saippuatuotannon aloittamista on tukenut myös estenomiopinnoissa opiskeltu pakkaussuunnittelu, raaka-aine opinnot, alan lainsäädäntö ja myös kosmetiikan valmistus laboratoriossa. 

herkku saippuat

Pidän leipomisesta erityisen paljon. Minulla ei ole vielä suurta keittiötä, mutta haaveilen, että jonain päivänä minulla on "iso" keittiö, ehkä leivinuuni ja kodissani leijailisi, niin arkena kuin viikonloppuisin ihana suolaisten ja makeiden leivosten tuoksu. Se on sellaista arjen luksusta, kun saa syödä lämmintä tuoretta leipää tai herkullista marjapiirasta. NAM! Tämä puoli minusta tulee näkymään myös saippuoissani. Niiden ulkoasu ja raaka-aineet olen suunnitellut siten, että itse saippuatuotanto onkin tavallaan kuin leipurin työtä. Se on yksi hyvä oivallus elämässä, jonka toivon sinunkin ottavan omaksesi. Nimittäin se, että tietoisesti ympäröit itsesi asioilla joista erityisesti pidät. Tämä ei tarkoita todellakaan törsäämistä tai materian hankintaa. Vaan yksinkertaisesti kekseliäisyyden käyttöä arjessa.

 kodin elävöittäminen luonto elementeillä

Minä esimerkiksi nautin luonnosta. Olenkin viime aikoina tuonut kotiini erilaisia luontoelementtejä. En raaski tai tohdi ostaa jatkuvasti kukkia. Luonnosta voi kuitenkin löytää maahan pudonneita oksia, kiviä, käpyjä joita voi asetella kauniisti kotiin. Eräässä suosikkikahvilassa Porvoossa näin kauniin posliinisen teekupin, johon oli laitettu sammalta. Miten kekseliästä ja hauskaa! Tämän lisäksi tietysti hakeudun itse luontoon aina kuin voin. Toinen konkreettinen esimerkki on nykyinen työni. Yrittäjänä olen määritellyt kaiken itse ja voi kyllä on ollut hauskaa ympäröidä itseni kaikella kauniilla ja iloa tuottavalla. Oma puotini piristää aina sinne mennessä. Värimaailmat olen valinnut myös siten, että kaikki on harmoniassa keskenään. Toivon, että sinäkin olet löytänyt itsellesi työn, harrastuksen tai muun asian joka todella tuottaa sinulle iloa jokaiseen päivään. Jos näin ei ole niin nyt voisi olla sopiva hetki aloittaa itsesi ympäröiminen ihanilla, mieltä piristävillä ja sinulle tärkeillä asioilla. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa! ;)

Saippuanvalmistuksen haasteet.. Mahdollisuuksien määrä! Millaista saippuaa haluat valmistaa, voit tehdä sen niin monella eri tapaa. Tuoksuja, värejä, raaka-aineita, muotoja on lähes loputon määrä. Koska tulen myymään saippuaa, ei riitä, että se toimii kuin saippua. No ei ainakaan minulle :D Siksi olenkin käyttänyt hyvin paljon aikaa sen miettimiseen, mikä saippuan ominaisuuksissa on tärkeää. Kuten leivonnassa, ruoanlaitossa, tai muussa kosmetiikan valmistuksessa on tässäkin tärkeää osata suhteuttaa käytössä olevien raaka-aineiden määrät. Ymmärrettävä mitkä raaka-aineet sopivat keskenään ja mitkä eivät. En halua myöskään tuottaa "lume" tuotteita. Eli tuotevaikutukset tulee olla todellisia ja havaittavia. Haluan myös valmistaa arvojeni mukaisesti eli ekologisen, luonnollisen, laadukkaan ja no kotimaisen tuotteen tottakai :)

saippua

Saippuanvalmistus on ollut muoti ilmiö jo pidempäänkin. Sitä on kohtalaisen helppoa valmistaa kotioloissa ja mikäli nautit leipomisesta, niin ei tämä kovinkaan kaukana siitä ole. Se on omalla tavallaan taidetta, uuden oppimista, käsillä tekemistä ja se ruokkii mieltäsi käyttämään mielikuvitusta ja haastaa hermojasi ajoittain. Se voi olla sotkuista, mutta minulle se on myös opettanut mm. järjestelmällisyyttä ja ajan hallintaa. Ihan hyödyllisiä taitoja nekin :)

Olisitko sinä halukas tulevaisuudessa testaamaan uutta saippuaani? Kun saan tuotteet myytäväksi puotiin, tulen jakamaan saippuoita puodilla asioiville. Tästä ilmoittelen vielä lähempänä lisää. 

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista