Mikä palashampoo?

 

palashampoot Viivin Kosmetiikkapuodilla

Niin paljon puhetta palashampoosta. Se kiinnostaa, sen nimeen vannotaan ja sitä myös epäillään ja paheksutaan. Tämä ristiriitainen vastaanotto kielii sen valtaisasta suosiosta. Jos joku asia on ilmiö tai trendi, niin se ainakin saa keskustelua aikaan.

Koska palashampoista löytyy valtavasti hyvää kirjoitettua materiaalia, niin ajattelin lähestyä asiaa lyhyesti ja ytimekkäästi, perustuen yleisimpiin kysymyksiin puodilla.

Mikä se on?

Palashampoo on ulkomuodoltaan kuin palasaippua, mutta se valmistetaan erilaisella reseptillä. Sen resepti poikkeaa palasaippuoista raaka-aineiltaan ja niiden suhteellisilta määriltä. Shampoopalaan valitaan tietyt öljyt mm. niiden paremman vaahtoavuuden vuoksi. Niissä voidaan myös monesti käyttää erilaisia savia tai suolaa. Eteerisillä öljyillä saadaan tuoksun lisäksi erilaisia vaikutuksia. Koska minä en valmista itse palashampoita, en lähde esittämään että tietäisin siitä sen enempää. Mutta olen kokeillut valmistaa palashampoota ja sitä kautta olen hieman perehtynyt aiheeseen. Pääpiirteittäin resepti laaditaan siten, että se kohdistuu tietyn tyyppisten hiusten tarpeisiin, kuten vaikka erityisen kuiville tai rasvoittuville hiuksille.

Miten sitä käytetään?

Ei emme lähde raastamaan tai sulattamaan palaa.. Ihan vaan vaahdotamme veden kanssa, kuten tavallista palasaippuaa. Itse koen helpoimmaksi tavaksi vaahdottaa palaa suoraan märkiin hiuksiin, mutta vaihtoehtoisesti palaa voi vaahdottaa käsissä ja hieroa sitten hiuksiin. Kummin vain toimitkin niin sormenpäiden avulla shampoo saadaan tehokkaimmin päänahkaan. Ja sitten huuhdotaan huolellisesti lämpöisellä tai haalealla vedellä. Liian kuuman veden käyttö vain kuivattaa ihoa ja hiusta sekä kasvattaa sähkölaskua. Halutessasi astetta puhtaamman lopputuloksen, voit uusia pesun huuhtelun jälkeen.

Opetusvideo shampoopalan käytöstä. (Videon on tehnyt harjoittelussa puodilla ollut Sonja Kedonperä.)

teepuu shampoopala

Kasviöljypohjainen Villiyrttiteepuu shampoopala soveltuu erityisesti rasvoittuvalle hiuspohjalle

Tarvitseeko hoitoainetta käyttää?

Hoitoaineen tarkoitus on sulkea hiussuomut pesun päätteeksi sekä normalisoida hiuksen pinta lähemmäs sen luonnollista pH:ta. Samaa tekee myös kasvotuotteissa mm. kasvovesi ja kasvovoide. Ihminen kun on luonnostaan enemmän hapan kuin emäksinen :D Hoitoaine silottaa, vie pörröisyyttä pois, pehmentää, tuo kiiltoa ja suojaa hiusta. 

 Helmi hoitoainepala

Vaahtoutuva Helmi hoitoainepala sisältää mm. Parsakaali öljyä ja omenaviinietikkaa joka on myös hiushuuhteiden perusraaka-aine. Soveltuu kaikille hiustyypeille.

Miten hoitoainepalaa käytetään?

Hoitoainepala on niin ikään vedetön ja muoviton versio nestemäisestä hoitoaineesta. Hoitoainepaloja on erilaisia. Catteco sarjan hoitoainepaloista Helmi ja Kaste ovat kevyesti vaahtoutuvia ja niitä voi hieroa joko suoraan hiuspituuksiin tai hieroa käsissä ja levittää sitten hiuksiin. Molemmat sopivat myös hiusten hellävaraiseen pesuun. Famo sarjan (ei vaahtoutuvia) hoitoainepaloja sivellään hiusten pituuksiin ja sitten hiukset on hyvä haroa sormin, jotta mahdolliset takut saadaan pois. Hoitoaineen annetaan vaikuttaa muutaman minuutin ja sitten se huuhdotaan pois.

Hoitoainepalan käyttöä joutuu hieman opettelemaan, sillä sitä voi vahingossa käyttää aivan liikaa. Sen huomaa viimeistään hiusten kuivuttua niiden jäädessä rasvaiseksi. Parempi alkuun laittaa aivan vähän ja sitten lisätä ensi pesussa jos tuntuu että hiuksiin jäi karheutta. Jos hiusten latvat ovat terveet eikä kuivuutta tai kaksihaaraisia ole, voi hiushuuhde olla parempi vaihtoehto.

Hiushuuhde??

On kemialliselta ominaisuuksiltaan hapan ja kuten aiemmin mainitsin on sekä ihomme että hiuksemme pinta luonnostaan hapan. Hiushuuhde siis palauttaa hiukseen sen luonnollisen happamuuden. Kun hius on lämpimässä vedessä tai sitä pestään emäksisellä shampoolla tai vaikka värjätään, niin silloin sen hiussuomut aukeavat. Kun hiusta kastellaan kylmällä vedellä, siihen laitetaan hoitoainetta/naamiota tai hiushuuhdetta, niin hiussuomut sulkeutuvat. Luonnollisessa tilassaan hiussuomut ovat siis kiinni. Hius on sileä ja kiiltävä.

Erilaisten värjäyskäsittelyiden tai kuumien muotoilulaitteiden jäljiltä hius voi kärsiä siten, että hiussuomut vahingoittuvat, mikä näkyy karheutena ja pörröisyytenä. pH:n normalisoimisen lisäksi hiushuuhde puhdistaa hiuspohjaa, poistaa sähköisyyttä ja kirkastaa hiusta. Erityisesti kasviöljypohjaista shampoopalaa käyttävälle hiushuuhteesta on hyötyä, mikäli shampoopalaa käyttäessä hiuksissa esiintyy tahmaisuutta. Tästä vielä lisää myöhempänä.

Kotitekoinen hiushuuhde on tosi helppo. Katso ohje täältä

Untuva

Untuva palashampoo soveltuu normaaleille ja kuiville hiuksille. Hyvä shampoopohjainen perusshampoo palashampoiden testauksen aloittelijoille.

Missä palashampoota säilytetään?

Ilmavassa paikassa esim. saippuapussissa, ritilän tai saippua-alustan päällä (erilaisia). Tärkeää olisi myös, että suihkutilassa se ei joutuisi suihkun kastelemaksi, joskus itseltäni on jäänyt huomaamatta että shampoopala on ollut suihkun alla ja sitten se on lähtenyt erikoisesti halkeilemaan. Normaalissa käytössä shampoopalat yleensä pitävät muotonsa hyvin.

Värjääkö palashampoot? 

Joissakin palashampoissa on käytetty yrttejä jotka saattavat hieman tartuttaa hentoa sävyä hiukseen jatkuvassa käytössä. Mutta se on enemmän sellaista kevyttä vivahdetta kuin konkreettista värjäytymistä. Flow Cosmetics sarjan Blonde shampoo tai Henna Red shampoopalat ylläpitävät värjättyä tai värjäämätöntä väriä, mutta ruskeatukkainen ei kyllä saa hiuksiaan vaaleaksi Blonde palashampoon avulla. 

Kasviöljypohjainen shampoopala vai shampoopohjainen shampoopala?

Periaatteessa kumpi vaan näistä voi käydä sinulle, mutta jos olet kokeillut erilaisia kasviöljypohjaisia paloja ja saanut aikaan vain tahmaisuutta ja takkuja, niin suosittelisin kokeilemaan shampoopohjaista. Kumpaan kategoriaan harkinnassa oleva shampoopala kuuluu, on hyvä tarkistaa myyjältä tai valmistajalta. 

Kasviöljypohjainen shampoopala valmistetaan perinteisen saippuanvalmistuksen keinoin luonnon kasviöljyistä. Kun taas shampoopohjaisessa shampoopalassa käytetään pinta-aktiivista tensidiä, joka voi periaatteessa olla täysin luonnollinen, mutta ei sellaisenaan luonnosta löytyvä raaka-aine. Luonnonkosmetiikassa hyväksytyksi luettu SCI on kookosöljystä ja isoetionihaposta johdettu pesevä ja vaahtoutuva raaka-aine. Se on vaikutuksiltaan verrattavissa ns. "marketti" shampoissa käytettyihin peseviin raaka-aineisiin, eikä aiheuta tahmaisuutta tai takkuja. Se on myös koettu helläksi iholle.

Kuitenkin on huomioitavaa, että hiuksissa koettu tahmaisuus ja takkuisuus kasviöljypohjaisista paloista ei ole kaikilla sama. Monelle kasviöljypohjaiset shampoopalat soveltuvat erinomaisesti ja he hehkuttavatkin niiden loistavia vaikutuksia. 

Suolasaippua

Kasviöljypohjainen, arktista tyrniä sisältävä aromaterapeuttinen suolasaippua soveltuu hiuksille, keholle ja kasvoille. Erityisesti tulehtuneelle ja epäpuhtaalle iholle. 

Minua monesti harmittaa, kun kuulen asiakkaiden lyttäävän kovaan ääneen shampoopaloja.

Kuten olen aiemmassa hiustenhoito blogitekstissä maininnut, niin jokaisella on erilaiset hiukset, hoitotottumukset, käsittelyhistoria jne. eikä voida ajatella, että samoja vaikutuksia automaattisesti tulisi sinulle kuin ystävällesikin. Ja sitten on vielä tämä shampoopohjainen shampoopala, joka ei tosiaan tee sitä tahmaisuutta... Eli jos olet kuullut huonoa palautetta tai kokenut tahmaisuutta niin älä luovuta! ps. olen itse valinnut omaan puotiini Famon shampoopalat, koska silloin yksi Famon slogan kuului suurin piirtein näin: "sinulle jolle mikään shampoopala ei sovi". Kokeiltuani pöllöjä, minullekin aukesi uusi shampoopalojen ihastuttava maailma! Ja olen muuten löytänyt myös toimivia kasviöljypohjaisia shampoopaloja omille hiuksilleni, niin, ei ollenkaan yksiselitteistä tämä oikean tuotteen löytyminen aina ole..

Loppuun pari positiivista palashampoista:

-Zero waste, ei muovia

-Vie vähemmän tilaa

-Älä maksa vedestä

-Kulkee kätevästi reissussa

-Riittoisia

-Hellävaraisia ja hoitavia

-Löytyy eri hiustyypeille

-Shampoopohjaiset soveltuvat yleensä myös kasvoille (mm. Famon kaikki shampoopalat)

Itse en enää siirtyisi nestemäiseen shampooseen.. Mutta minä olenkin ollut pienestä pitäin palasaippuafriikki :D En kuitenkaan näe mitään syytä sille, miksi sinäkin et voisi siirtyä palashampoiden ihanaan maailmaan.. jollet siellä elele jo..? :)

Shampoopalat

Alle olen luokitellut valikoimassa olevia shampoopaloja eri tarpeisiin:

Kuivat:

Untuva ja Hanipöö (FAMO)

Marigold-, Rhassoul & salt-, Henna red- ja Blonde shampoopalat (FLOW COSMETICS)

Kuivien hiusten shampoopala (FORGET ME NOT, Tulossa tammikuun aikana)

Saippuwa (PARTAWA)

Normaalit:

Untuva ja Töyhtöhyypiö (FAMO)

Appelsiini ja greippi shampoopala (FORGET ME NOT)

Marigold (FLOW COSMETICS)

Kaikki SOPO sarjan saippuat (sielun siskojen, heimoveljien, isoäidin ruusuinen)

Rasvoittuvat:

Hattara ja Höpönassu (FAMO)

Villiyrtti ja teepuu shampoo (Tundra Natural)

Herkkä, kutiseva, hilseilevä ja ongelma päänahka:

Hanipöö (FAMO)

Rhassoul & Salt saippua tai True expression suolasaippua(FLOW COSMETICS)

Tupasvillajäkälä saippua tai Kuusenpihkasaippua (Havuka)

Tervasaippua (Elämänpuu)

Kosmetiikkapuodin shampoopalat ja muut hiustenhoitotuotteet löydät täältä

 

 

 

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista