Öljy ja vesi, yhdessä ja erikseen

Olet mitä syöt ja juot!

Ihmisen keho koostuu paljolti vedestä. Vesi onkin siksi meille elintärkeää. Puhutaan, että vettä pitäisi juoda runsaasti. Mutta kyllä keho oikeastaan ilmoittaa veden puutteesta, eli juo silloin kun janottaa. Toki päivittäin ja ruokailun yhteydessä ainakin. Monesti päänsärky voi johtua myös veden puutteesta, eli aina päätä särkiessä kannattaa nauttia vettä, jos huomaa, ettei sitä ole päivän aikana tullut juotua.

Tämän päivän ravitsemusoppi on hiukka sekavaa, kun on kaiken maailman dieettejä ja suosituksia ym. On tietysti jokaisen oma asia, miten haluaa itseään ravita, millaista ruokaa ja kuinka usein. Ihonhoidollisesti ravinto vaikuttaa toki ihon kuntoon. Uusia ihosoluja syntyy sitä mukaa kun syömämme ravinnon, kehomme sulattaa ja pilkkoo ja veri kuljettaa kohti tyvisolukalvoa. Sieltä pikku ihosolu pallerot (keratinosyytit) sitten aloittavat matkansa kohti viimeistä vaihetta eli irtautumista meistä ihomme pinnalta. Syömämme ravinto siis kyllä tietenkin vaikuttaa meihin, ihan pienintä tekijää tai osaa myöten. Jos siis haluat vaikuttaa ihosi kuntoon, on perusasiat ravinnon osalta hoidettava kuntoon. Kuitenkin hyvä ymmärtää se asia, että jos ruokailusta aiheutuu stressiä, menee siitä saatava hyöty hukkaan, sillä stressi vasta onkin haitallista keholle ja iholle. Eli maalaisjärjellä pärjää. Marjat, kasvikset ja hyvät rasvat ovat iholle herkkua niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Muista nautiskella, säännöllisesti, mutta ei liian usein. Karkkipäivät kunniaan! 

vesi

O/W = Oil in water

Kun olin estenomikoulussa Laurean Ammattikorkeakoulussa, minun päähäni taottiin ajatus, tai no tieto, jonka haluaisin nyt myös jakaa sinun kanssasi. Se liittyy ihon kosteuttamiseen ja kemiaan. No ehkä helpointa on nyt ajatella lasillista vettä ja vaikka ruokalusikallista mitä tahansa öljyä (esim. oliiviöljy). Mitä tapahtuu, kun kaadat öljyn veteen? Ei sinänsä mitään niin hirveän erikoista. Öljy jää todennäköisesti pinnalle kellumaan tai sitten se helmeilee lasissa pieninä öljy palleroina. ELI...!? ne hylkivät toisiaan. Vesi on kemiallisesti poolinen ja öljy taas pooliton. Jos kosmetiikkatuotteessa käytetään sekä vettä, että öljyä, tulee tuotteessa käyttää myös jotain emulgoivaa (yhdistävää) ainetta. Emulgoiva aine yhdistää öljyn ja veden jolloin muodostuu joko oil in water tai water in oil emulsio, riippuen kumpaa on suhteessa enemmän. Myös ihminen tarvitsee sekä öljyä ja vettä ja meillä oma kehomme toimii luonnostaan "emulgaattorina" hyödyntäen molempia kehomme toiminnoissa, myös ihossa.

Ihosolun matka alkaa Tyvikalvolta joka on kuvan mukaisesti koukeroinen. Iän myötä tyvikalvo suoristuu ja heikkenee ja sen toiminta hidastuu. Myös uusien ihosolujen syntyminen ja ihon uudistuminen hidastuu sitä myötä.

Ihosolut

Keratinosyytteja ihosoluista on 90% ja loput solut ovat nimeltään melanosyytit (5%), Langerhansin solut (4%) ja Merkelin solut (1%). Jokaisella solutyypillä on oma tärkeä tehtävänsä. Keratinosyytit matkaavat tyvikalvolta ihon uloimmalle kerrokselle (marraskesi) noin kuukaudessa. Ne tuottavat keratiiniproteiinia, jota näkyvä ihon uloin pinta käytännössä on. Keratinosyytit  menettävät pikkuhiljaa elinvoimaansa kohti ihon pintaa ja lopulta kuolevat ja sitten irtautuvat.

Meidän ihomme sisältää ihosoluja.. Ihosolut syntyvät tyvikalvolla joka sijaitsee ihon uloimman kerroksen epidermiksen ja verinahan eli dermiksen välissä. Ihosolut muuttuvat pikkuhiljaa elottomaksi matkatessaan kohti ihomme ulointa ilman kanssa kosketuksissa olevaa pintaa. Lopulta ne kuolevat ja poistuvat uusien tieltä. Elävien ihosolujen pinnassa on öljyä ja solun sisällä vettä (JA PALJON MUUTAKIN) ->Solun pinnan ollessa poolinen se pitää sisällä olevan poolittoman veden aisoissa, eikä se pysty haihtumaan tai imeytymään solun läpi. Ja koska en ole varma ymmärsitkö tästä mitään, niin haluan sen vielä tiivistää, sen kaikista tärkeimmän pointin. 

ÖLJYT SITOVAT VETTÄ KEHOOMME. Eli jos haluat vedestä kosteutusta, tarvitset sen rinnalle myös öljyä. Se on sama kummin päin tahansa, eli käytettäessä sisäisesti tai ulkoisesti. Jos hyödynnämme ravinnosta hyviä rasvoja ja sopivassa määrin, niin kehomme pysyy paremmin kosteutettuna. Toki myös vettä pitää juoda normaalisti.. Tai jos käytämme ihomme pinnalla öljyjä, kosteus sisältämme ei pääse haihtumaan niin herkästi. Ihon tuottama tali suojaa ihoa nimenomaan kosteuden haihtumiselta. (myös veden liialliselta imeytymiseltä, esim. uidessa) Siksi esimerkiksi kuivan ihon kuivuus on selitettävissä helpoiten ihotyypille ominaisen heikomman talintuotannon kautta. Kun talia ei ole normaalisti, iho menettää enemmän kosteutta.

Miksi käyttää kasvoöljyä?

Kasvoöljy toimii kasvojen luonnollista talia korvaavana tekijänä. Kun pesemme kasvoja, poistamme kasvoilta lian lisäksi ihon luontaista rasvaa. Ihon oma öljyn tuotanto/talintuotanto heikkenee iän myötä. Siksi öljyjen käyttöä on hyvä harkita viimeistään myöhemmällä aikuisiällä kasvojen kuivuuden hoidossa sekä ihon suojaamisessa. Ja se mitä aina.. aina kysytään, eli laitetaanko öljy alle vai päälle?

Kasvoöljy on siis öljyä, kasvovoide vettä ja öljyä (karkeasti/kemiallisesti) kasvovesi (vettä). Jos halutaan, että ihoon imeytyy vettä (kosteutta) tuotteesta, on se laitettava ensin. Sillä jos laitat ensin öljyn, se hylkii kosteusvoiteen tai kasvoveden vesikosteutta. Ja niistä saatava kosteus haihtuu ilmaan eikä imeydy ihoon. Ainoa tilanne jossa laittaisin jotain öljyn päälle on aurinkovoide. Aurinkovoiteen tarkoitus on suojata ihoa ulkoa tulevalta UV-säteilyltä, kun kosteusvoiteen tarkoitus on lisätä ihon kosteutta.

Kasvoöljyt puodilla

Puodin valikoimassa on runsaasti erilaisia öljyjä ihonhoitoon. Kuten edellä mainittu, öljy ehkäisee kosteuden haihtumista ihosta. Mutta kasvoöljyillä on raaka-aineista riippuen myös muita vaikutuksia. Alla hiukan lisätietoa puodin vaihtoehdoista:

Ongelmallisen ihonhoitoon suosittu tuote on ihon toimintoja tasapainottava  Rosehip intensive treatment oil sillä se soveltuu mainiosti atooppiselle iholle, akneen, ruusufinniin, ikääntyvän ihonhoitoon. Ruusunmarja öljy sisältää ihon rakastamia tärkeitä omega-rasvahappoja, antioksidanttista E-vitamiinia ja ihoa kuntouttavaa transretinolihappoa. 

Jos ihossa on melanosyyttien häiriötoiminnasta johtuen läikikkyyttä, eli ihon ruskettuminen ei ole tasaista.. Fruit Glaze kasvoöljy on hyvä kirkastamaan ja ehkäisemään uusien pigmentaatioiden syntymistä. Kehäkukkaporkkana öljy soveltuu kuivalle ja rasvoittuvalle iholle. Se on kevyt ja hyvin imeytyvä. Sen sisältämät karotenoidit edistävät ihon ruskettumista, mutta myös suojaavat ja auttavat ihoa uudistumaan. Kehäkukka myös rauhoittaa ärtynyttä ihoa. 

Ruusu kasvoöljy on upea klassikko ikääntyvän ihonhoitoon sekä rauhoittamaan punoituksesta kärsivää couperosa ihoa. Vuonna 2021 palkittu Juhannus kasvoöljy tuo ylellisyyttä ihonhoitoon. Nopeasti imeytyvä ja huumaavan tuoksuinen kasvoöljy sisältää paljon ihoa kuntouttavia vitamiineja marjoista. Uutuus Magic oil MoiForest sarjalta poikkeaa muista sarjoista sillä, se sisältää metsämikrobeja, jotka vahvistavat kehon hyvää vastustuskykyä. 

Löydät kaikki kasvoöljyt täältä

Kasvo ja vartaloöljyjen käytön lisäksi suosittelen kasviöljyjen nauttimista sisäisesti. Esimerkiksi neitsyt oliiviöljyyn ja sen vaikutuksiin suosittelen tutustumaan. Mustaviininmarjansiemenöljy on erityisesti atooppiselle iholle suositeltavaa.

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista