Miksi ihoa kuoritaan?

Kyllähän mulla on se kuorinta ja naamio kotona, mutta kun en mä niitä muista käyttää.. Kuulostaako tutulta? Yleensä ihminen muistaa tehdä sen minkä hän kokee tarpeelliseksi ja mistä on oikeasti hyötyä. Kuten esimerkiksi hampaiden pesu. Jos ei hampaita pestä, niin ne menevät pilalle ja voivat aiheuttaa pahimmillaan tulehduksia jotka voivat johtaa kuolemaan. Eli  tämä on hyvin mieleemme iskostettu asia, se muistetaan ja halutaan tehdä. No.. Mitä perusteltuja syitä on sitten kuorintatuotteiden käytölle? Vai onko niitä ensinkään?

Kuollut iho?

Kuorintatuote poistaa kuollutta ihosolukkoa, joka on päällimmäisenä ihon pinnalla. Tiesitkö, että iho toimii sisältä ulospäin? Ihon "elämän tarina" alkaa ihosolujen muodostumisena tyvikalvolta, joka on ulointa ja näkyvintä ihokerrosta alempana olevan verinahan ja ylimmän kerroksen eli orvaskeden välissä. Ihon kautta poistuu hikeä ja kuona-aineita, jotta kehomme pysyy viileänä ja puhtaana. Se erittää myös talia joka voitelee ihomme pinnan ja siten suojaa sitä kuivumiselta. Ihossamme näkyy se mitä syömme ja juomme. Veri kuljettaa ravinteita ja happea soluille ja me itse ruokavalinnoillamme päätämme minkälaisia ravinteita haluamme ihollemme antaa. Itse ajattelen, että kosmetiikka on ravintoa ulkoapäin, se ei kuitenkaan samalla tavalla ruoki ihoa kuin sisäinen ravinto, sillä ihon toiminta on aina sisältä ulospäin suuntautuvaa. Eli kosmetiikan toinen ja paljon tärkeämpi tarkoitus on suojata ihoa ulkoisilta vaikutuksilta, kuten auringolta tai ilmansaasteilta.

kuusenpihka saippua

HAVUKA kuusenpihkasaippua sisältää sinapin siemeniä jotka kuorivat ihoa hellävaraisesti.

Kuinka usein ihoa tulisi kuoria?

Iholla on luonnollinen sykli uusiutua. n. 1 kk:n aikana ihosolu on matkannut syntyvaiheesta "kuolemaan" ihon uloimmalle kerrokselle. Ihot ovat kuitenkin erilaisia ja ihon uusiutuminen myös hidastuu iän myötä. Rasvoittuva iho on kuivaa paksumpi ja myös uusiutuminen on nopeampaa. Jo 18 ikävuoden jälkeen ihon uusiutuminen on hitaampaa. Iän myötä iho myös ohenee ja sen kaikki toiminnot hidastuvat. Kuorimalla ihoa mahdollistetaan sitä aktivoivien aineiden parempi imeytyminen. Erityisesti vartalon ihon kuoriminen on myös kuona-aineiden ja verenkierron kannalta hyödyllistä. Vartalon iholla esimerkiksi selluliittia vastaan tehokkain keino on aktiivisesti ja säännöllisesti aktivoida ihon aineenvaihduntaa. Kuiva kuorinta on selluliitti alueille tehokkainta. Sitä voi tehdä kuorinta hanskoilla päivittäin ennen suihkussa käymistä. Itse teen kuivakuorintaa vähintään kaksi kertaa kk:ssa ja ns. väliviikoilla käytän vartalonkuorintatuotetta. Kun ihoa kuoritaan pintaverenkierto aktivoituu ja siten myös aineenvaihdunta vilkastuu.

Kuorinnan tehostus?

Kuorintatuotteissa käytetään erilaisia kuorivia rakeita, jotka mekaanisesti hierotaan ihoon ja tämä tuotteen rakeiden ja ihon välinen kitka aikaansaa kuolleen ihon irtoamisen. Rakeita on pienempiä ja isompia. Isommat rakeet kuorivat tehokaammin ja tehokkuutta voidaan lisätä myös höyryttämällä ihoa ennen kuorintaa. Lämmin ja kostea ilma pehmentää ihon ulointa kerrosta ja tekee siitä helpommin irtoavaa. Sauna onkin oiva ihon pehmentäjä ja lämmittäjä. Myös kasvopyyhkeen voi kastella kuumalla vedellä ja laittaa kasvojen iholle vaikuttamaan pariksi minuutiksi. Bambuhertta tai bambuhelli kasvopyyhkeet ovat ihanteelliset rentouttamaan ja rauhoittamaan ihoa. Kylmän veden kanssa saat pyyhkeestä rauhoittavan ja lämmin pyyhe rentouttaa mieltä ja samalla pehmentää ihoa. Alle kannattaa laittaa tehotuote, kuten seerumi tai hoitovesi. Itse laitan molemmat :)

Myös painamis/hieromis voimakkuudella voidaan vaikuttaa kuorinnan tehoon. Kokeilemalla löydät itsellesi sopivan voimakkuuden. Iho saa punoittaa kevyesti, etenkin kuiva kuorinnan jälkeen. Se on merkki pintaverenkierron vilkastumisesta. Riippuen valitsemastasi kuorintatuotteesta myös vaikutusaika voi tehostaa kuorintaa, eli kuorintatuotteen on hyvä antaa vaikuttaa hetken aikaa (1 min) iholla ennen sen hieromista ihoon. 

Mitä ne rakeet ovat?

Kosmetiikan rakeita saadaan mm. hedelmien ja niiden siementen kuoresta. Suola on yleinen kuoriva raaka-aine, joka toimii myös hyvänä säilyvyyttä parantavana osana. Myös sokeria käytetään tai kuivattuja kasveja. Piioksidi on maamineraali joka on hyvin pieni ja hellästi, mutta tehokkaasti kuoriva raaka-aine. Paljon puhutut muovirakeet ovat nostaneet minusta hyvässäkin mielessä pinnalle kosmetiikan raaka-aineita. Maailman laajuinen muovivallankumous onnistui jylläämään aikanaan itsensä myös kosmetiikan pariin. Samoista syistä, eli sen edullisuuden, keveyden ja muokattavuuden takia.

Vain muutaman vuosikymmenen aikana tapahtunut muutos ajattelumaailmassa perustuu ilmastonmuutokseen ja olemme vuoron perään osoittamassa sormella, että hei mitä sinäkin oikein ajattelit? Muovia kosmetiikkaan?? WTF? No kyllä siitä vielä päästään. Olen kovin iloinen, että saan kysymyksiä kosmetiikkapuodin tuotteissa käytetyistä raaka-aineista ja voin kertoa, että myymissäni tuotteissa ei ole muovia. Kuorivat rakeet ovat kaikki luonnosta :) Paitsi joissain tuotteissa pakkauksessa! 

Cocolemon vartalokuorinta

Cocolemon vartalokuorinta sisältää luomu sitruunaa, luomukookosta ja kuorivina rakeina on himalajan vuorisuolaa. Upea lasipurkki on iloisen keltainen ja tuotteen sisältämä sitruuna vaikuttaa mieleen piristävällä ja virkistävällä tavalla :)

Kosmetiikkapuodin kuorivissa tuotteissa käytettyjä raaka-aineita ovat mm. Himalajan vuorisuola, lapin ametisti, sinapin siemen, poronjäkälä, tupasvilla, piioksidi ja meri suola.
Vartalonkuorinta rituaali

Erityisesti vartalonkuorinta rituaali on mainio hetki keskittyä itseesi. Älä ajattele sotkua, älä ajattele mitään muuta. Varaa itsellesi aikaa ja varmista, että saat olla rauhassa ilman häiriöitä. Vartalon kuorinnassa, kuten vartalonhoidossa yleensä olisi hyvä edetä aina kohti sydäntä. Eli aloita jalkateristä ja etene sääriin, reisiin vatsaan ja aina liike alhaalta ylös kohti sydäntä. Samoin kämmenistä kohti hartioita. Pyörivät hierovat liikkeet ja tehostus kuivimmilla alueilla eli jalkapohjat, polvet ja kyynärpäät. Hellemmin kuoritaan rintojen ja taipeiden alueet. Monesti alan kiirehtiä kuorintaa tehdessäni, kuin olisi kamala kiire johonkin. Toki suihkussa voi tulla joskus kylmä ja sen takia hoidan sen vauhdikkaasti. Se on yksi hyvä syy tehdä tämä saunassa. Palelemisen takia ei tarvitse hoppuilla. Mutta se on myös pään sisäinen juttu, se tunne, että itsensä hoitamiseen ei voi käyttää paljoa aikaa. Silloin muistutan itseäni, että hei nyt ei ole kiire mihinkään, rentoudu ja nauti tästä hetkestä! :)

Samalla kun kuorit vartalon ihoa voit hoitaa kasvoja ja hiuksia. Hiuksiin voi laittaa hiusnaamion tai hoitoöljyä vaikuttamaan ja kasvoille kasvonaamion tai kasvokuorinnan. Kuorintojen jälkeen iho kaipaa erityisen paljon kosteutta. Peseytymisen jälkeen kuivaa iho luonnonpyyhkeellä ja levitä vartalolle sekä kasvoille öljyä. Kasvoille olisi hyvä laittaa myös hoitovesi tai seerumi vaikuttamaan. Öljy tekee suojaavan kerroksen ihon pinnalle ja se sitoo myös tehokkaasti kosteutta ihoon. Öljynä toimii hyvin lähes mikä tahansa kasviöljy esim. oliiviöljy, kookosöljy, arganöljy tai myös Luonkosin vartalovoidepalat, jotka koostuvat kaakaovoista, pehmentävistä  ja hoitavista kasviöljyistä. Erityis kuiville alueille voi myös laittaa karitevoita, joka on öljyä paksumpi hoitotuote.

Suolasaippua

Ihastus-suolasaippua kuorii niin hellävaraisesti, ettei kuorintaa meinaa edes huomata. Soveltuu hyvin kuivan ja ohuen vartalon ihon kuorintaa.

Kuorinta:

-Poistaa kuollutta ihosolukkoa

-Pehmentää ihoa

-Kirkastaa ihon väriä

-Aktivoi pinta verenkiertoa

-Auttaa ikääntyvän ihon uusiutumisprosessissa

-Parantaa kosteusvoiteen ja hoitoöljyn imeytymistä

-Mahdollistaa tasaisen ruskettumisen saamista

-Edistää hyvinvointia

-On hetki itselle!

Yleiset suuntaa antavat säännöt:

Vartalon ihoa olisi hyvä kuoria kerran viikossa, mutta vähintään kerran kk:ssa. Kasvojen iho on ohuempi ja kuorintaa tehdään ihon kunnon ja ihotyypin mukaan: kuivaa ihoa n. kaksi kertaa kk:ssa hellävaraisilla tuotteilla. Normaalia ja rasvoittuvaa kerran viikossa. Seka ihossa rasvoittuvia alueita kuoritaan enemmän kuin muita alueita, jos muut alueet enemmän kuivaa ihotyyppiä. Talvi pakkasten aikaan kuorintaa on hyvä vähän vähentää ja keskittyä ihon suojaamiseen ja paksumpien hoitotuotteiden käyttöön. 

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista