Metsäyhteydestä


Metsäteemainen vuosi etenee kohti loppuaan ja hieman jo tässä mielessä pyörii seuraavan vuoden teema.. Pysytään kuitenkin kiltisti vielä tovi tässä hetkessä..

Tänä vuonna olen käsitellyt metsäteemaa ihmisen ja metsän välisen yhteyden kautta. Olemme vaeltaneet metsissä metsähaasteen parissa, tutustuneet kotimaisiin metsään pohjautuviin tuotteisiin ja nyt on aika kuulla hiukan metsän merkitystä tuotteiden takaa. Jokaisen tuotteen takana on ihminen ja tietyllä tapaa jokaisen ihmisen takana on metsä. Mutta kuikka merkityksellinen metsä voi olla suomalaisen luonnonkosmetiikan valmistajan mielestä?

Elämä maapallolla on hyvin hajautettua ja olemme jakaneet maa-alueet tarkasti. Maiksi ja maanosiksi. Ihmisen tarpeet ja ihmisten väkiluku kasvavat vuosi vuodelta, mutta metsien ja luonnon kantokyky ei kasva samalla tavoin lineaarisesti meidän tarpeidemme mukana. Emme tule saamaan metsältä apua loputtomiin. Meidän on tultava myös puolitiehen vastaan.

Suomessa on kohtalaisen paljon metsää ja se on rikkaus meille. Mutta niin ei ole kaikkialla. Metsäkato uhkaa maapalloa ja siihen vaikuttavana tekijänä on ihminen. Sademetsien kaataminen nopeuttaa ilmastonmuutosta ja osansa siitä saavat eläimet joiden kotina sademetsä toimii. Mm. Orangit ovat suuressa vaarassa Borneon sademetsissä. Tiesitkö, että Oranki on apinalajeista kaikista läheisin ihmiselle, se on todella älykäs ja todella suuressa vaarassa. Palmuöljyä sisältävien tuotteiden boikotointi on yksi helppo tapa auttaa näitä Orankeja, sillä heidän kotimetsiään kaadetaan paljolti juuri palmuöljyplantaasien takia. Palmuöljyä voi löytää kosmetiikassa saippuoista ja sitä käytetään paljon myös elintarviketeollisuudessa mm. kekseissä ja micro popcornissa olen nähnyt. Kosmetiikkapuodin valikoimaan en ole ottanut palmuöljyä sisältäviä tuotteita.

Mutta mitä mieltä omat yhteistyökumppanini ovat mieltä metsästä, mitä se heille merkitsee ja kuinka se näkyy heidän yrityksessään tai tuotteissa? Lähdin kyselemään kosmetiikkapuodin valikoimassa olevilta kotimaisilta luonnonkosmetiikkabrändeiltä/ yrittäjiltä heidän suhteestaan metsään, sillä tiesin että luonto merkitsee näille yrityksille, mutta en kuitenkaan tarkemmin metsäsuhteesta. Suomessa on valtavasti metsää ja se on todellinen rikkautemme. Olen sitä mieltä että meidän tulisi yhdessä miettiä kuinka voisimme lähteä tukemaan metsiämme entistä paremmin.. Onko sinulla ideoita?


Haastattelun tuloksia

Esitin yhteistyökumppaneille kolme kysymystä liittyen metsään.  Alla vastaukset meille ihania luonnontuotteita Suomessa valmistavilta yrittäjiltä:

1. Mitä metsä merkitsee?


​Metsät ja yleensäkin luonto merkitsee minulle paljon. Luonnossa liikkuminen antaa tukea jaksamiseen ja silloin jos mieltä jokin painaa, puut kuuntelevat aina. Milloinkaan lenkiltä en palaa pahoilla mielin vaan täynnä uutta energiaa ja hymyssä suin. (FAMO Johanna)

Metsällä on meille paljon merkitystä ja olemme kiitollisia miten hienoja raaka-aineita metsä meille antaa ihonhoitoon. (HAVUKA)


Metsä on elämän alkulähde, jota pitää kunnioittaa ja vaalia. Metsä monimuotoisena ekosysteeminä pitää ihmisen terveenä ja hengissä mm. hapettamalla ilmaa ja pitämällä yllä mikrobiomidiversiteettiä. Metsä on myös rauhoittumisen paikka ja oivallusten antaja, sillä siellä voi nähdä ja aistia luonnon viisauden ja harmonian. Lisäksi metsä on lapsillemme oppimisen paikka ja vastustuskyvyn vahvistaja. (MoiForrest)


Metsä on hyvin läheinen. Rakastan siellä kävelemistä💚 Luonto noin yleensä on tosi tärkeä, henkireikä. Ajatukset kirkastuu, mieli rauhoittuu ja tuntee energian virtaavan jo ihan pienenkin lenkin jälkeen. (Pia/ECOIL)


Minulla on ollut onni asua järven rannalla ja nyt meren äärellä täällä Isnäsissä, mutta kaikkien näiden vuosien jälkeen ehdottomasti tärkein minulle on metsä. Päivän kohokohta on, kun koko perhe lähtee hevosemme kanssa metsäretkelle. Suomalainen metsä on kaunis ja antelias kaikkina vuodenaikoina. Mieli tyhjentyy, kun pääsee metsän syleilyyn kävelemään ja ihmettelemään sen loputonta viisautta. (Henna/Soil of Beauty)


Ilman metsää en saisi kaikkia niitä maukkaita ja ravintorikkaita aineksia mitä syömme ja juomme: marjoja, sieniä, yrttejä, mahlaa...Metsä on minulle lataamo, stressin poistaja, inspiroija. Toiset meditoivat, minä menen metsään kävelylle. Ilman metsiä ei olisi myöskään yritystäni. (Tundra Natural)


-Metsä merkitsee minulle paljon. Ilman metsä en olisi perustanut Ekoihme yritystäni. Metsässä tunnen luonnonvoiman parhaillaan. Metsä on minulle, kuin temppelini, jossa saan rauhoittua ja kerätä voimia. Usein myös ideoin metsässä ja rentoudun. Arvostan siitä suuresti, sen kauneutta, puhtautta, viisautta ja harmoniaa. Natalia EKOIHME


-Metsä on meille kaikille tärkeä "paikka". Keräämme sieltä sieniä ja marjoja ravinnoksemme ja ammennamme rauhaa ja voimia sen majesteettisesta hiljaisuudesta. Vierailemme metsässä lähes päivittäin! Huomautan kuitenkin, että metsästä puhuminen tai lukeminen on eri asia kuin metsän kokeminen. Mieluiten yksin, mutta jos kynnys on liian suuri, kaverinkin kanssa on OK, kunhan ei koko ajan someta metsästä käsin, vaan aistii ja kokee. Ottaa vastaan mitä metsä tarjoaa. KÄSÄMÄ


2. Miten metsä näkyy yrityksessäsi/ sen tuotteissa?


The Honey Story alkoi mehiläishoitoprojektina ja laitoimme mehiläispesät aina aivan Saukkolan metsän lähelle. Tällä hetkellä meillä on kolme pientä mehiläispesäpaikkaa ja ne kaikki sijaitsevat metsän ja peltojen rajalla. Metsä on erinomainen ravinnonlähde mehiläisille. Ne keräävät nektaria ja siitepölyä monista puista, pensaista ja kasveista ja pölyttävät kaikkia kukkia samanaikaisesti. Puut suojaavat mehiläisiä tuulelta ja peittävät pesiä sateella. On täysin selvää, että metsä on paljon muutakin kuin vain puita, se on valtava ekosysteemi, joka on erittäin tärkeä mehiläisten, muiden hyönteisten ja eläinten ja lopuksi kaikkien ihmisten jokapäiväiselle elämälle. (The Honey Story)Ekoihmeen tuotteissa löytyy villiyrttejä, jotka kasvavat mm. metsässä, erityisesti metsän voimasalvassa löytyy semmoisia villiyrttejä. Tuotteiden etiketit on myös tehty maanläheiseksi ja sopivat metsän teemaan. Metsä inspiroi Ekoihme yritystä. EKOIHME


Ecoil tuotteet ovat luonnonmukaisia. Koska rakastan luontoa ja metsää. Ecoil kuvissa näkyy myös luonto ja metsä useasti💚 (ECOIL/Pia)

-Suomen metsistä ja luonnosta saadaan puhtaita, aromaattisia ja ravintorikkaita raaka-aineita sekä kosmeettisiin valmisteisiin, rohdoksiin ja ravintoon. Tundra Naturalin tuotteissa käytetään useita yrttejä ja marjoja, jotka kasvavat Suomen metsissä esim. Koivunlehti, mesiangervo, puolukka ja mustikka. Joka vuosi vien myös ryhmiä villiyrttien keruuseen metsään. Samalla kun saadaan aineksia ja uusia aromeja ruokiin, mieli rauhoittuu ja stressi laskee. (Tundra Natural)


Oli kiehtovaa yhdistää suomalaisen metsän luonnonkasveja kiinalaisen lääketieteen rohdoksiin. Löysin jokaiseen tuotteeseen oman aarteen metsästä; kanerva, puolukka ja lakkakääpä (reishi). Jokaisella näistä on huikea vaikutus ihonhoidossa! (Henna Soil of Beauty)


Tärkeimmät raaka-aineemme tulevat metsästä ja haluamme huomioida tämän niin, että raaka-aineiden keräily tapahtuu kestävästi. Haluamme myös viestinnässämme kertoa ja opettaa nykyisiä ja tulevia sukupolvia arvostamaan metsää ja sen parantavaa voimaa. Jos pidämme huolta luonnosta, se pitää huolen meistä. Kerromme, kuinka tärkeä pohjoinen havumetsävyöhyke on suomessa asuvien ihmisten terveydelle ja mikä sen rooli on myös globaalisti esimerkiksi veden puhtauden kannalta. (MoiForrest)

Luonto antaa uusia ideoita ja inspiroi minua tuotekehittelyssä. Ilman luontoa ei olisi Famoa. Famon keulakuvana toimii pöllö, tuo metsien asukki. Pöllö kuvastaa myös viisautta ja luonnonkosmetiikka on viisas valinta. (FAMO)3. Miten tuen kotimaisten metsien hyvinvointia? Esimerkkejä, mikäli yritys tukee Suomen metsiä joillakin tavoin. 


-Useita vuosia sitten olemme istuttaneet tilan omistajan kanssa noin 700 kuusta tukemaan maata lähellä Nummenjoen rantaa puiden juurien ansiosta. (The Honey Story)

-Tuen metsien hyvinvointia asumalla vanhalla asutulla seudulla, josta metsät kaadettu kauan sitten. Talo on vanha ja nekin puut kasvaneet kauan sitten. Puutarhani on vanha ja monipuolinen, joka on hyvää ötököille, pienille eläimille ja linnuille. Kerään villiyrtit vastuullisesti ja oikein, lajeja vaarantamatta. Tuotteeni ovat ympäristöystävällisiä. EKOIHME


Ecoil toimii vastuullisesti ja yritämme erilaisin keinoin auttaa luontoa ja metsiä. Kierrätämme ja vähennämme hävikkiä esim. vajaista pulloista testereitä jne. Olemme myös lahjoittaneet hyväntekeväisyyteen, esim. luonnonsuojeluliitolle. (ECOIL/Pia)


-Asumme maalla ja meillä on myös pieni pala metsää. Lisäksi Olen ollut asiantuntijana hankkeessa, jossa olin järjestämässä infotilaisuuksia siitä, miten metsiä voi sertifioida luomukeruualueeksi. Tavoitteena on myös lisätä kestävää metsien käyttöä. Metsistä voidaan kerätä valtavasti erilaisia luonnontuotteita. Metsänomistajat saavat tuottoa metsistä, vaikka metsää ei kaadettaisi. (Tundra Natural)


Olemme valinneet luonnonperintösäätiön yrityksemme lahjoitus kohteeksi. Ikimetsät pitävät sisällään aidon ja elintärkeän ekosysteemin jota ei saa takaisin. Hakattu metsä ei vastaa -keräys ikimetsien pelastamiseksi on käynnissä osoitteessa: hakattumetsa.fi (Soil of Beauty)


​Famo tukee Suomen metsiä valmistamalla 100% biohajoavia tuotteita. Tuotteet pakataan ympäristöystävällisesti. (FAMO)

Metsien merkityksestä kertomisen lisäksi:
Kompensoimme jokaisen tuotteemme hiilijalanjäljen tuplana ja kompensaatio menee uusien puiden istuttamiseen ja metsien hoitamiseen. Kiinnitämme vahvasti huomiota vastuulliseen raaka-aineiden hankintaan.
Esimerkkinä suomalainen koivunmahla
Käyttämämme koivunmahla tulee Suomesta Pohjanmaan rannikolta, jossa koivunmahlan keräyksen perinne ulottuu aina 1500-luvulle saakka. Valmistajamme toimii vastuullisesti ja istuttaa jokaista 1000 koivunmahlalitraa kohden uuden koivun.
Tuottajamme kertoo: "Paras koivunmahla syntyy perusasioista, kuten puhtaasta vedestä ja luonnollisista metsistä. Kestävän kehityksen ohjelmaamme kuuluu koivun taimien istutus. Se on tapamme antaa takaisin luonnolle.
Koivunmahlamme kerätään käsin – samalla tavoin kuin se on tehty jo vuosisatojen ajan. Emme pakota mahlaa ulos puista vakuumipumpuilla. Mahlaa kerätään yhdestä puusta vain joka toinen vuosi. Tällä tavoin emme häiritse puun omaa ekosysteemiä. Mahlan keruu ei vahingoita puun terveyttä, kun se tehdään vastuullisesti." (MoiForrest)

Lopuksi...

Miten voi suojella metsiä?

1. No kuten Henna Soil of Beautylta vinkkasi niin hakattumetsa.fi voi tehdä lahjoituksia metsien suojeluun. Kävin itsekin laittamassa pienen summan sinne.

2. Liiku luonnossa ja pidä siitä huolta (kerää roskat, opeta lapsia liikkumaan siellä)

3. Vältä palmuöljyä sisältäviä tuotteita.

4. Valitse sertifioitu kaakao tai kahvi

5. Suosi kasvisruokia (metsiä raivataan valtavasti lihakarjan rehun kasvatusta varten)

6. Vältä turhaa kulutusta ylipäätään. Elämäntapojaan voi tietoisesti muuttaa ja miettiä mikä oikeasti on sinulle merkityksellistä. 

7. Ota selvää erilaisista järjestöistä joiden kautta voit tukea metsäkadon vastaista työtä. Aloita lukemalla tietoa esim. wwf.fi

8. Anna puulle halaus ja juttele sille. Tee siitä ystävä, jota et halua pettää.

 

 

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista