Metsä ja ihminen

Luminen puu

Tänä vuonna mennään metsäteemalla! :)

Viime vuonna viimein ymmärsin, että metsä on oikeasti todella upea ja merkityksellinen. Miksi en iloitsisi siitä vielä enemmän?? Yritykseni kautta voin tehdä sen yhdessä teidän kanssa. Mikäs sen hauskempaa :D Ehkä myös alitajuntaisesti halusin tehdä selkeän eron "korona vuoden" kanssa, päättää, että korona ei hallitse tulevaa vuotta, vaan minä itse valitsen teeman, joka kantaa yli kaikista vaikeimpienkin aikojen. Lapsuudessani halusin metsään, seikkailemaan sen uumeniin.. Sitten se kiinnostus nuoruudessa lopahti. Aina luonto on kuitenkin vetänyt minua puoleeni ja esimerkiksi metsäretket lapsen kanssa ovat olleet tärkeitä hetkiä elämässäni. Koronan takia elämän tahti muuttui pakosta ja oli löydettävä tapoja rauhoittaa mieli ja olla jossain muualla kuin kotona. Metsä tuntui turvalliselta, siellä oli tilaa, rauhaa ja niin kaunista. Se antoi voimia ja energiaa, jonkinlaisen tasapainon elämääni. Ja koska olin niin paljon juuri lapsena metsässä, myös se huolettomuus ja hyvät muistot siltä ajalta palautuivat mieleeni.

Metsähaasteen avulla parempi luontoyhteys

Metsähaaste (1.-31.1.2021) on ensimäinen näkyvä osa tätä teemaa ja sen ensisijainen tarkoitus on lähentää ihmistä ja luontoa. Kuten ihminen, myös metsä ja sen eläimet ovat osa maailmankaikkeutta. On tärkeää, että tulemme kaikki toimeen, mutta myös ymmärrämme toisiamme. Ilmastonmuutos on vakava asia, se tappaa eläin- ja kasvilajeja sukupuuttoon ja lopulta se vaikuttaa myös ihmisen kykyyn selviytyä maapallolla. Ihminen on päivä päivältä enemmän rationaalinen, eli toiminta perustuu tietoon ja järkeen. Mutta kun toimitaan järkiperusteisesti, voi joskus inhimillisyys unohtua. Voi olla, että osittain juuri siitä syystä olemme päätyneet niin sanotusti vaikeuksiin.. Huomaamme, että ei tämä nyt ihan mennytkään kuin piti. Voisiko olla parempi, että sen sijaan että luemme tietoa internetistä, kirjoista tai katsomme tv:tä, tekisimme havaintoja ihan käytännössä paikan päällä..?

Kivi

Metsää kun ei voi selittää sanoin tai kuvin, se on liian moniulotteinen, aina erilainen, yksilöllinen ja ELÄVÄ. Kun olemme läsnä metsässä, voimme myös tuntea erilaisia asioita kuulomme ja hajuaistimme avulla. Voimme hyödyntää myös tuntoaistia ja havainnoida luontoa eri tavoin. Voimme harjoittaa mieltämme tuntemaan metsän energiaa ja kokea sen tunteidemme kautta. Unohtaa hetkeksi tiedon ja järjen äänen. Uskon, että vain siten voimme luoda siteen ja yhteyden metsään. Kun jokin asia on läheinen ja tärkeä, kuten ystävä, niin ei sitä jätetä pulaan. Meidän ihomme pinnalla lepäilevä näkymätön mikrobikanta on myös vahingoittunut yltiökliinisessä maailmassamme. Ihomme ja kehomme  todella tarvitsee metsän hyviä mikrobeja.

Metsähaaste on toteutettavissa ympäri vuoden! Haaste löytyy täältä

Metsän tarjonta on luomua, villiä ja teeskentelemätöntä!

Yhteydestä luontoon

Ihmisen ja luonnon välinen yhteys on alkanut hajoamaan. Ennen metsä oli tärkeä ravinnon lähde ja siksi sinne mentiin ihan koska oli pakko. Kun miettii villejä luontoeläimiä, niin kyllä suurin osa hakeutuu metsän suojiin. Siellä on turvallista asua ja sieltä löytyy ravintoa. Eläimet myös tukevat luonnon hyvinvointia ja tasapainoa. Ne levittävät puiden ja kasvien siemeniä ja petoeläimet ja kasvinsyöjät pitävät toinen toisensa lukumäärän aisoissa. Siten, että kaikille riittää ruokaa. Ovat oppineet syömään ja käyttämään luontoa hyväksi siten, että heidän elämänsä on turvattu. Se on ihan vaistonvaraista toimintaa. On maailman suurimpia ihmeitä, että maailmankaikkeus toimii niin hyvin yksiin. Kuin palapelin palaset, on myös jokainen, pienikin hiekanjyvä tärkeä osa maailmankaikkeutta. Jos sinulla on joskus olo, että olet turha, tarpeeton ja yksin.. niin muista, että sinä olet osa koko maailman kaikkeutta ja sinua kyllä tarvitaan.

 Käpy

Metsä on opettanut minulle paljon myös inhimillisyydestä ja erillaisuudesta sekä tuonut ihan uudenlaista avarakatseisuutta elämääni. Metsässä vallitsee rauha ja sopusointu kaikkien yksilöiden kesken. Kuten myös ihmisissä niin on metsässäkin monenlaista tallaajaa. Puuta, kasvia, sientä, eläintä. Metsän aitouden, puhtauden ja rauhan äärellä voi tyhjentää mielestään kaiken ylimääräisen, joka väkisinkin tunkeutuu alitajuntaamme mainosten, internetin, ohjelmien, puhelimien ym. kautta. Metsän tarjonta on luomua, villiä ja teeskentelemätöntä. SiIlä ei ole vääriä tarkoitusperiä ja se antaa sinulle hiljaisen hyväksyntänsä.

Monissa tutkimuksissa on todettu, että sillä todella on merkitystä missä sama kasvi asustaa, etelässä vai pohjoisessa.

Metsän raaka-aineiden hyödyntäminen luonnonkosmetiikassa

Kosmetiikassa hyödynnettäviä metsän antimia on paljon! Puolukka, karpalo, vadelma, mustikka ja sen lehdet, kanerva, pakurikääpä, tyrni, kuusenpihka, ruusujuuri, männynkaarna, lakka, koivunmahla, terva, turve jne. Pohjoisen metsät ovat puhtaampia ja kasvit siellä sitkeämpiä ankarempien olosuhteiden vaikutuksesta. Siksi puhe arktisista raaka-aineista on saattanut kiiriä jo korviisi. Monissa tutkimuksissa on todettu, että sillä todella on merkitystä missä sama kasvi asustaa, etelässä vai pohjoisessa. Koska kyse on myös kasvin ravitsemuksesta, on myös sillä merkitystä milloin kyseistä kasvia kerätään. Eli onko alkukevät ja vähän varastoitua ravinnetta vai keskikesän auringon jälkeinen aika jolloin kasvi on saanut enemmän aurinkoa ja ravinteita itseensä. Raaka-aineita voi hankkia koti Suomesta tai ulkomailta. Jos tuotepakkauksessa on mainittu arktisuus, niin se kertoo jo lähtökohtaisesti sen että kyseinen raaka-aine on pohjoisen puhtaimmilta alueilta. Pikku hiljaa meidän kuluttajien mielenkiinto raaka-aineiden alkuperämaata kohtaan tulee kasvamaan ja se on nähtävissä jo ihan elintarviketeollisuudesta. Nimittäin hyvin moni trendi kantautuu kosmetiikan maailmaan juuri sieltä. 

Ruska skincare on ensimäinen, vain ja ainoastaan kotimaisia raaka-aineita tuotteissaan hyödyntävä tuotesarja Suomessa. Tämä on minusta vallan mahtavaa! Innoissani jo odotan kuka keksii perustaa yrityksen joka kerää ja myy kotimaisia raaka-aineita valmistajille. Oletko se sinä? Se oli yksi ideani opiskeluaikana.. aloittaa viljelemään ja myymään kosmetiikan raaka-aineita (mustaherukkaa, yrttejä, kukkia jne.) No päädyinkin sitten puodin pitäjäksi :D Ja mitä muita sarjoja tullaan valmistamaan perustuen vain suomalaisiin raaka-aineisiin?? Havuka on mös sarja jolla on vahva raaka-aineiden kotimaisuusaste tuotteissaan. Raaka-aineiden saatavuus on nimittäin siinä määrin "huonoa" että suurin osa valmistajista tilaa raaka-aineita ulkomailta. Myös Frantsila on alansa suuri edellä kävijä, joka todella itse viljelee raaka-aineita omiin tuotteisiinsa. He myös valmistavat eteerisiä öljyjä, joita yleensä tilaillaan ulkomaisilta valmistajilta. Kotimainen kauraöljy on yksi suurimmista innovaatioista ja se on sivuvirtatuote elintarviketuotannosta, eli hyötykäytetään jo tuotannossa olevaa raaka-ainetta entistä paremmin.

Metsästä ei saa kerätä mitä vaan. Esimerkiksi pihkan keruuseen vaaditaan maanomistajan lupa! Jos sinulla on omaa metsää, niin ehkä voit miettiä kuinka voisit hyödyntää siellä kasvavia raaka-aineita, siten ettet kuitenkaan vahingoita metsää vaan pidät siitä maailman parasta huolta :)  

kuusenpihkapalasaippua

Havukan Kuusenpihka palasaippua

On tarkoitettu käsien-, vartalon ja hiustenpesuun. Se on sekä herkkä että kuivaihoisen suosikkituote.

Tuote ei saastuta luontoa, vaan soveltuu mainiosti vaikka kesäiselle vaellukselle Suomen Lappiin. 12,- 100g

 

Metsä mukanasi

 Koska metsään ei aina pääse, on ihan mahtavaa, että on olemassa tuotteita joiden avulla voit viedä itsesi lähemmäs metsää. Kuusenpihka huulivoide kasvomaskin alla tuoksuu nenään niin metsäiseltä, että voi hetkellisesti kokea oikeasti olevansa kuusen juurella. Metsänraikas deodoranttivoiteella saat kainalosi tuoksumaan hennon metsäiseltä ja männyn eteeristä öljyä voit laittaa pieneen kankaiseen nenäliinaan ja kuljettaa taskussa. Tuoksuttele silloin tällöin kun kaipaat metsään. Tai käytä kotituoksuna? Männyn eteerinen öljy puhdistaa huoneilmaa ja lisää keskittymiskykyä. 

Kosmetiikkapuodin valikoimassa olevia metsäpohjaisia tuotteita löydät täältä

Puodin valikoimaan lisää metsäisiä tuotteita!

Tulevan vuoden aikana valikoimaani on tulossa hetki hetkeltä enemmän metsäisiä tuotteita. mm. Luonkosin metsäkakut ovat seuraavana listalla. Käy ihmeessä kurkkaamassa jo täältä nämä viime vuoden innovatiiviset uutuudet!

Luonkos uutuudet

 Katse ylös

Tulevan vuoden aikana aion järjestää myös muita metsään liittyviä haasteita ja muita kivoja juttuja. Haluan ennen kaikkea löytää meille yhteisiä tapoja jaksaa tämä haastava aika jossa elämme. Löytää keinoja voida paremmin ja saada iloa niistä asioista joita voi kokea luonnossa. Lopuksi vielä tietoa jokamiehenoikeuksista sekä hyödyllisiä linkkejä liittyen metsiin.

Mitä metsässä saa tehdä?

  • liikkua jalan, hiihtäen ja pyöräillen luonnossa, kuten metsissä, luonnonniityillä ja vesistöissä
  • ratsastaa maastoa vahingoittamatta
  • oleskella ja yöpyä tilapäisesti alueilla, joilla liikkuminenkin on sallittua
  • poimia luonnonmarjoja, sieniä ja rauhoittamattomia kasveja 
  • veneillä, uida ja kulkea jäällä
  • onkia ja pilkkiä
    • onkiminen ja pilkkiminen on kielletty joissakin vesistöissä (mm. vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueet). Rajoitukset voi tarkistaa osoitteesta kalastusrajoitus.fi.

Mitä et saa tehdä

    • haitata maanomistajan maankäyttöä
    • kulkea pihamailla, istutuksilla tai viljelyksessä olevilla pelloilla
    • kaataa tai vahingoittaa kasvavia puita
    • ottaa kuivunutta tai kaatunutta puuta
    • ottaa sammalta tai jäkälää
    • tehdä avotulta toisen maalle
    • häiritä kotirauhaa esimerkiksi leiriytymällä liian lähellä asumuksia tai meluamalla
    • roskata ympäristöä
    • ajaa moottoriajoneuvolla maastossa
    • häiritä tai vahingoittaa lintujen pesiä ja poikasia
    • häiritä eläimiä

Linkkejä:

  • Metsän terveysvaikutukset/WWF

https://wwf.fi/wwf-lehti/wwf-lehti-1-2020/luonnolla-on-tutkitusti-suuria-terveysvaikutuksia-olet-mita-syot-juot-hengitat-ja-kosketat/

  • Jokamiehenoikeudet/Luontoon.fi

https://www.luontoon.fi/jokamiehenoikeudet

  • Sademetsien tuhoutuminen YLE

https://yle.fi/uutiset/3-11734346

  • Metsäkato/ WWF

https://wwf.fi/uhat/metsakato/

  • Metsä tuhot/ Luonnonvarakeskus (Luke)

https://www.luke.fi/tietoa-luonnonvaroista/metsa/metsatuhot/

  • Metsän terveys/ Luonnonvarakeskus (Luke)

https://www.luke.fi/blogi/metsanterveys-sailyy-vain-siita-huolehtimalla/

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista