Kiiltävä ja epäpuhdas iho, yök!

Oli se niin ihmeellistä, kun ensimmäiset mustapäät ilmestyivät nenänpieliin ja sitten jonkun ajan kuluttua iholle alkoi tulla toinen toistaan isompia ja ällömpiä näppyjä. Se oli silloin teini-iässä. Voin kyllä sanoa, että oma ihoni ei ole siitä paljon muuttunut, toki ikääntymisen merkkejä on tullut, pieniä juonteita ja iho on jo alkanut löystymään. Mutta iho kiiltelee ja ajoittain tulee näppyjä enemmän ja vähemmän. Loppuukohan tämä koskaan.. ??

Iho tarvitsee vesi kosteutta

Sekaiho vai rasvoittuva iho?

Ihotyyppejä ovat normaali-, kuiva-, seka- ja rasvoittuva iho. Normaalissa ihossa talin muodostuminen on normaalia, kuivassa ihossa normaalia vähäisempää, sekaihossa rasvoittuminen on tavallista suurempaa kasvojen keskialueilla ja rasvoittuvassa ihossa rasvoittuminen on normaalia suurempaa koko kasvojen alueella. Perimme vanhemmiltamme ihomme ja siksi emme oikein voi muuta kuin tyytyä ihomme luonnolliseen ihotyyppiin. Monesti ihon rasvaisuus liitetään epäpuhtauteen ja likaisuuteen. Rasvainen tunne iholla ei ole miellyttävä ja ihon kiiltely muistuttaa hikoilusta, joka ei myöskään ole se mitä haluamme tuoda esille. Kuten mainittua murrosikä on se vaihe jolloin ihohuokosemme rupeavat tuottamaan hikeä ja talia enemmän joten silloin ihon kunto saattaa muuttua hetkessä radikaalisti. Siitä ei kannata kuitenkaan säikähtää. 

Nuoren ihonhoito, kääk, argh, plääh..

Yhä nuoremmat kokevat kovia ulkonäköpaineita, kun kuvia jaetaan jatkuvalla syötöllä sosiaaliseen mediaan ja markkinoinnissa jaetaan epäinhimillisiä photoshopattuja ja filttereiden avulla aikaan saatuja täydellisiä kuvia ihosta. Se maailma on kaukana totuudesta ja siitä mikä oikeasta on iholle luontaista. Jokainen tietää, että pienikin näppy nenänpäässä saa aikaan KÄÄK reaktion, tätä ei saa kukaan nähdä!

Entä jos kasvosi olisivat kauttaaltaan tulehtuneita näppylöitä pullollaan? Se ei ole mikään leikin tai naurun asia nuorelle vaan vakavasti otettava asia. Ei ole kuitenkaan tarpeen lähteä tekemään asiasta sen suurempaa, vaan koitettava erilaisten hoitokeinojen kautta löytää ihonhoitoon paras ratkaisu. Kosmetologi osaa arvioida onko kyseessä mahdollisesti akne vai vain rasvainen ihotyyppi. Pyydä kosmetologilta ohjausta päivittäiseen ihonhoitoon ja käy läpi myös nuoren ravitsemuspuoli. Mikäli säännöllisellä ihonhoidolla ei kuukauden jälkeen ala tapahtua muutoksia voi olla hyödyllistä kääntyä ihotautilääkärin puoleen.

Ennen kosmetologia voi kuitenkin kokeilla kuukauden ajan seuraavia ohjeita:

1. Kasvojen puhdistus aamuin illoin

2. Kasvovesi aina puhdistuksen jälkeen

3. Kevyt kasvovoide aamuin illoin

4. Oma kasvopyyhe, joka vaihdetaan kerran viikossa puhtaaseen (väh.)

5. Meikkitarvikkeiden siisteys??

6. Hiukset pois kasvoilta roikkumasta (murrosiässä hiukset voivat rasvoittua voimakkaasti ja viedä likaa myös kasvoille)

7. Ruokavalio, syökö nuori salaa tai sallitusti paljon rasva tai sokeripitoisia ruokia?

Millä sen rasvaisuuden saa pois?!

Normaali iho, on yhtä kuin..? lapsen iho. No on toki ihmisiä joilla on normaali iho, mutta harvinaisempi ihotyyppinä ehdottomasti. Teini-iässä ihomme lähtee hormonien vaikutuksesta muuntumaan omaksi ihotyypikseen. "Normaali iho", jota kaikki ihonhoitotuotteet pyrkivät ihollemme saamaan aikaan, on oikeastaan myytti aikuisella iholla. Oikeilla ihotyypille sopivilla tuotevalinnoilla voidaan kuitenkin vaikuttaa paljonkin ihon hyvinvointiin. Rasvainen iho on rasvainen ja siihen tulee mustapäitä, kiiltelyä, näppyjä ja finnejä. Kosmetiikkatuotteilla voimme ylläpitää kyseisen ihotyypin tarpeita, mutta emme muuttamaan rasvaista ihoa rasvattomaksi.

Eli rasvoittumista ja kiiltelyä ei voi kokonaan poistaa. Paras keino on antaa ihon tuottaa luonnollisesti rasvaa ja hikeä ja painella ihoa kevyesti puuteripaperilla tai ihan vaikka vessapaperin palalla tms. puhtaalla pyyhkeellä. Tuotteiden avulla voidaan kuitenkin vähentää mustapäiden ja ennen kaikkea ihonalaisten tukkiutumien tai tulehtuvien isojen finnien määrää. Voimme myös vähentää rasvaiselle iholle tyypillistä ihon uloimman kerrokseen kuivuutta ns. pintakuivuutta. Tiesitkö, että iho voi olla kahdella tapaa kosteusköyhä: 1. syvältä ihon kudoksista tai 2. pinnalta. Rasvainen iho tuottaa nimensä mukaisesti runsaammin rasvaa, mutta ei ihoa kosteuttavaa komponenttia. 

Iho tarvitsee rasvaa ja niin sanottua vesikosteutta. Kuten ihminen ravinnostakin tarvitsee vettä ja hyviä rasvoja. 

Näppyjen puristelu ai että!

Myönnetään.. teen sitä itsekin joskus ja miesystävä saa tästä ilosta myös osansa. Se on koukuttavaa ja aiheuttaa varmasti jossain määrin riippuvuuttakin. Säännöllinen ja jatkuva ihohuokosten puristelu kuitenkin vahingoittaa ihohuokosia. Ihohuokoset ovat rasvaisessa ihotyypissä luonnostaankin suuremmat ja niiden jatkuva puristelu vain laajentaa niitä entisestään. Akne ihossa talirauhanen laajenee ja tulehtuessaan voi jättää iholle näkyviä arpia. Jos ihossa on laajalti isoja talin aikaansaamia mustapäitä ja ihon alaisia näppyjä voisi olla hyvä kokeilla ihon ultraäänipuhdistusta kosmetologilla. Ultraäänipuhdistuksessa tali saadaan nostettua hellävaraisesti ihohuokosia vahingoittamatta. Vielä astetta hellempi ja tehokkaampi on hydrafacial kasvohoito. Mekaanista puhdistusta en suosittele jatkuvaksi hoitomuodoksi sen ihoa rasittavan vaikutuksen vuoksi. 

Puna-apila puhdistusgeeli

Puna-apila puhdistusgeeli puhdistaa ja tasapainottaa rasvoittuvaa ja nuorta ihoa hellävaraisesti

Kosmetiikka joka sopii rasvaiselle iholle?

Rasvoittuvan ihotyypin kosmetiikkatuotteissa yhteistä on niiden tavoite vähentää ihon epäpuhtauksia, poistaa tulehdusta aiheuttavia mikrobeja ja antaa iholle sopivassa määrin kosteutta ja hoitavia öljyjä. Moni ajattelee, että koska iho on ominaisuuksiltaan jo tosi rasvainen, niin ei siihen ainakaan enää rasvoja saa laittaa! Ei ihan niinkään.. Öljyt sitovat kosteutta ja pehmentävät sekä suojaavat ihoa. Moni kasviöljy sisältää myös hyviä vitamiineja joita iho tarvitsee. Jotta kosmetiikkatuote toimii iholla se tarvitsee sekä aiemmin mainittua vesikosteutta että öljyä. Eli rasvaiselle iholle voi ja pitää saada öljyä (rasvaa), mutta on huomioitava rasvaisen ihon tarpeet öljyä valitessa. Öljyn tulee olla kevyt ja parhaimmillaan se sisältää myös annoksen antimikrobisia vaikutuksia eli samalla ehkäisee iho tulehduksia. Moringa öljy on yksi rasvaisen ihon suosikeista. 

Eteerisistä öljyistä sitrusöljyt, rosmariini, teepuu ja timjami ovat erityisesti rasvoittuvalle iholle soveltuvia. Näistä teepuun eteerinen öljy sopii suoraan tulehtuneen iho näppylän päälle laitettavaksi.

Puhdistustuote tulisi valita ihon kunnon mukaan. Hyvin tulehtunut iho kaipaa rauhoittavaa ja hellävaraista puhdistustuotetta. Kiiltelevä ihon pinta, mustapäitä ja muutama näppy silloin tällöin: tasapainottava puhdistusgeeli tai öljypuhdistus sopivat erinomaisesti. Kasvosaippuat ovat tulleet suosituksi osittain sen puhdistavan tunteen takia. Halutaan, että iho oikein nitisee pesun jälkeen. Saippuoilla vain on taipumusta poistaa iholta liiankin tehokkaasti myös ne hyvät rasvat ja ihon mikrobiomi vahingoittuu. Onneksi kasvosaippuat ovat kuitenkin muuttuneet yhä hellemmiksi iholle. Rakeelliset puhdistusgeelit kannattaa kuitenkin jättää käyttämättä tai käyttää vain kuorintatuotteena kerran viikossa. Mikään iho ei nimittäin kestä päivittäistä kuorimista..

Kasvovesi on olennainen tuote minkä tahansa ihotyypin hoidossa. Rasvoittuvan ihon kasvovedeksi kannattaa ottaa kasvovesi jolla on myös puhdistavia ja antiseptisia vaikutuksia sekä ihoa kosteuttava vaikutus. Alla oma ehdoton suosikkini rasvaisen ihon kasvovedestä!

Luomu laventeli kasvovesi

Ihanan rauhoittava luomu laventelivesi rauhoittaa, tasapainottaa, kosteuttaa ja puhdistaa ihoa. Laventeli on luontaisesti antiseptinen ja siksi mainio raaka-aine epäpuhtaalle iholle.

Kasvovoiteissa on joko o/w (oil in water) pohja tai w/o (water in oil) pohja, mikä tarkoittaa veden ja öljyn suhdetta toisiinsa. On olemassa myös geelimäisiä kasvovoiteita, joissa öljyä ei ole ollenkaan. En ole kyllä näihin vähään aikaan törmännyt.. Kasvo balmeissa taas veden eli kosteuden määrä on alhainen tai sitä ei ole ollenkaan. Näiden tuotteiden alle tulisi käyttää kosteuttavaa hoitovettä ja tai seerumia. Rasvaisen ihon tarpeisiin o/w on parempi ratkaisu, sillä siinä kosteuden suhde öljyihin on suurempi. Käytännössä tällainen kasvovoide on kuvailtu kevyenä ja nopeasti imeytyvänä tuotteena. Kasvovoiteessa rasvoittuvalle iholle suotuisia ainesosia ovat antimikrobiset eteeriset öljyt ja sameaa ihoa heleyttävät antioksidantit, kuten vaikka c-vitamiini, jota on monessa marjassa (tyrni, mustaherukka jne.)

Kasvonaamiot ja kuorinta ovat todellinen apu rasvoittuvan ihon hoidossa! Rasvoittuva iho uusiutuu nopeammin ja paksuutensa ja rasvaisuutensa vuoksi sitä tulee kuoria ja syväpuhdistaa säännöllisesti. Itse olen ottanut tavaksi tehdä kerran viikossa kuorinnan ja sen jälkeen syväpuhdistavan, mutta ihoa myös rauhoittavan kasvonaamion käytön. Kun ihon pinnalta oleva kuollut ihosolukko on poistettu, myös talia imevän savinaamion vaikutus on parempi. Valkoinen kaoliini on yleisesti käytetty savi joka poistaa hellävaraisesti herkimmästäkin ihosta talia ja kirkastaa ihon väriä. Kaoliinia on mm. Frantsilan Elvyttävässä yrttisavinaamiossa.  Luomulaatuinen Suomi savi on puhdasta savea ja sitä voi niin ikään käyttää kasvonaamiona tai keholle esim. näpyistä kärsivän selän hoidossa.

 Savi

Sivele kostutetuilla sormilla iholle liukenevaa savea palasta kasvoille. Anna vaikuttaa kunnes kuivunut ja huuhdo huolellisesti. Kosteuta iho hyvin lopuksi!

Kasvojen kuivaaminen tärkeässä osassa

Oletkos pohtinut minkälaisella pyyhkeellä kuivaat kasvojen ihoa? Itse suosin pellavaista pyyhettä, joka on ihanan hellä iholleni. Se on materiaalina ohut ja nopeasti kuivuva, eikä siksi jää muhimaan märkänä pitkää aikaa. Toisaalta öljypuhdistuskakun kanssa käytän Bambuhertta pyyhettä, joka poistaa likaa tehokkaammin hieman karhean pintansa avulla.

Rasvoittuvassa ihossa olevien näppyjen tulehdustilaa voidaan ehkäistä myös puhtaalla pyyhkeellä. Nyt kuluneen kevään aikana moni onkin varmasti entistä enemmän pessyt pyyhkeitä ja varonut kaikenlaisia pöpöjä. Kasvopyyhe tulisi olla henkilökohtainen ja se olisi järkevää vaihtaa uuteen vähintään kerran viikossa. Pesu tehdään 60-90 asteen lämmössä, jotta bakteerit saadaan hyvin poistettua. Toki voit pestä pyyhkeen myös käsin ja lopuksi huljuttaa kuumassa keitetyssä vedessä. Myös tyynyliina tulisi vaihtaa tarpeeksi usein noin 1 krt viikossa. Jos on kyseessä akne iho voisi tyynyliinan vaihto olla tarpeen useimminkin.

Bambu pyyhe

Bambuhertta on niin herttainen ja ihana!

 Meikkisienet ja siveltimet puhtaaksi!

On järkyttävää kuinka paljon erilaisia pöpöjä ja bakteereja voi meikeissä kasvaa. Periaatteessa kaikki vesipitoiset meikit voivat kasvattaa bakteereja. Eli hyvä hygienia ja aina puhtaat kädet meikkien käsittelyssä tulisi muistaa. Meikki siveltimet ja sienet yhtälailla keräävät pöpöjä ja ne tulisi säännöllisesti pestä ja säilyttää mahdollisimman ilmavasti. Itse suosin meikkivoiteen levitystä sormin, sillä kädet on helppo aina pestä ennen meikkausta niin ei tarvitse pelätä likaisia siveltimiä tai meikkisieniä. Meikki itsessään ei aiheuta mitään ihotulehduksia, kunhan se puhdistetaan tehokkaasti iltaisin ja myös välineet pidetään puhtaana :) 

keittiön siivoussaippua

Meikkisiveltimien puhdistamiseen soveltuu mm. tämä raikkaan appelsiinin tuoksuinen keittiö/pyykkisaippua. Myös palashampoot soveltuvat hyvin varsinkin siveltimien pesuun.

Jotain positiivista rasvoittuvassa ihossa? 

Rasvoittuvan ihon hoitaminen on tosiaan aika haastavaa. Vaan ei se mahdotonta ole ja on todella palkitsevaa, kun oikeilla tuotteilla ja terveillä elämäntavoilla ihon saa näyttämään hyvältä. Rasvoittuva iho on paksumpi kuin esimerkiksi kuiva iho, siksi se myös säilyttää nuorekkuutensa pidempään. Talintuotanto heikkenee iän myötä ja pahimmista näpyistä kyllä pääsee aikanaan eroon. Voit siis ajatella, että rasvainen iho ainakin kertoo ihosi nuorekkuudesta, niin kauan kun se vielä jatkuu ;) 

Rasvoittuvan ihon tuotteet Viivin Kosmetiikkapuodista:

Puhdistus: 

Apila-puhdistusgeeli (Frantsila Herbfarm)

Healing-öljypuhdistuskakku (Luonkos)

Kasvovesi:

Laventeli kasvovesi

Ruusu-Patsuli kasvovesi

Kehäkukka kasvovesi (Frantsila Herbfarm)

Seerumi: 

Hyaluron & Probiotics seerumi (Flow Cosmetics)

Turve-ruusu seerumi (Frantsila Herbfarm)

Kasvovoide:

Bliberry moisture cream (Flow Cosmetics)

Kehäkukkavoide (Frantsila Herbfarm)

Metsä kasvovoide (Nam-voiteet)

Kuutar yövoide

Kasvoöljy:

Laventeli kasvoöljy (Ecoil)

Fruit Glazing (Djusie)

Porkkana kehäkukka kasvoöljy (Frantsila Herbfarm)

Kasvonaamio:

Suomi savi

 

Elvyttävä yrttisavinaamio (Frantsila Herbfarm)

Kuorinta:

Uudistava kuorintavoide (Frantsila Herbfarm)

Aloitussetti nuoren rasvoittuvan ihon hoitoon:

Apila puhdistusgeeli+ Kehäkukkakasvovesi + Kehäkukkavoide

Löydät kaikki rasvoittuvan ihon hoitotuotteet täältä

Sanasto:

Talirauhanen: Ihon rauhanen joka avautuu usein karvatuppeen. Paljon erityisesti kasvojen ja rintakehän alueella. Kämmenissä ja jalkapohjissa talirauhasia ei ole ollenkaan. 
Mustapää (komedo): Talirauhasen tuottama tali on muuttunut ihon pinnalla tummaksi ollessaan kosketuksissa ihon pinnan mikrobeihin'
Finni:(papula ja pustula) joko ihon alla näkyvä valkoinen näppy tai ihon pinnalle avautuva märkäpää
Kiiltely: Iho tuottaa hikeä, talia ja muita ihon luonnolliselle suojalle tarpeellisia aineita.
Rasvainen iho: Rasvoittuvassa ihossa ihohuokoset eli talirauhaset ovat isommat ja niiden toiminta on normaalia vilkkaampaa, mikä aiheuttaa ihon kiiltelyä. Ihosta on selvästi havaittavissa huokoset ja ihon väri on monesti epätasainen. Iho on paksumpi kuin kuiva ihotyyppi. 
Akne: Ihosairaus, joka puhkeaa tyypillisesti murrosiässä. Voi jatkua läpi elämän ja on vaikeahkosti hoidettava. On terveyden kannalta erityisesti psyykkinen ongelma. Iho tuottaa runsaammin ja paksumpaa talia joka laajentaa ihohuokosia ja aiheuttaa tulehduksia, monesti arpia kasvoihin. Aknessa on myös tyypillistä ihon mikrobikannan muutokset ja ihon runsaampi paksuuntuminen näppyjen päälle.

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista