Ilmainen toimitus yli 40€ tilauksiin, kotiin toimitus ilmainen yli 80€ tilauksiin (12€)

kehon hyvinvointi & vartalovoidepalat

kehon hyvinvointi

Vartalon hoitaminen kosmetiikalla on hyödyllistä, mikäli haluaa vartalon ihon säilyvän kimmoisana, pehmeänä ja nuorekkaampana pidempään, mutta myös pitää huolta koko kehon terveydestä. Se ei kuitenkaan yksin riitä tuomaan tuloksia.

Tässä blogissa olen käsitellyt kehon hyvinvointia  ruokavalion ja ihonhoidon näkökulmista.

Keho tukee mieltä ja mieli kehoa

Varsinkin viime vuosina suoliston terveys on noussut kovasti pinnalle ja on alettu ymmärtää, että suoliston terveydellä on vahva yhteys mm. mielenterveyteen. Suoliston terveys ja ennen kaikkea sen kyky imeyttää ravintoaineita tai sietää joitakin ruoka-aineita vaihtelee. Allergiat, perinnölliset tekijät ja sairaudet voivat näkyä muutoksina suoliston pinnassa. Jotkin tietyt aineet ravinnosta auttavat suolistoa voimaan paremmin ja sillä keinoin esim. ravintoaineiden imeytymistä suolistosta verenkiertoon voidaan parantaa. Kun tiedetään, että suoliston ja mielenterveyden välillä on yhteys, voimme lähteä työstämään kumpaa tahansa sen vastaparin kautta. Jos mieli on rasittunut ja masentunut, voisiko omassa ruokailussa olla parantamisen varaa?

"Hyvä ruoka parempi mieli"

Mitä pitäisi syödä?

Ruokapäiväkirja käteen ja tarkastamaan mitäs sitä tulikaan syötyä? Saatko kaikki välttämättömät vitamiinit ja muut ravintoaineet ruoasta? Jos taas vatsa on vaikea, eikä ruokavaliomuutokset auta, voi olla hyvä miettiä onko mielenpäällä jotakin erityistä. Iho on minulla se sielun peili. Varsinkin kroonisen kosketus ärsytysihottuman takia käteni kertovat minulle välittömästi kun stressitaso on liian korkea. Myös kasvojen ihon kalvakkuus voi kertoa alhaisesta hemoglobiinitasosta, tummat silmänaluset väsymyksestä, näppyläinen epäpuhdas iho vääränlaisesta ihonhoidosta tai epäterveellisestä ravinnosta (pois lukien akne). Tarvitset päivittäin hiilihydraatteja, rasvoja, proteiinia, vitamiineja ym. Kun tiedät mikä ruoka sisältää mitäkin, niin yrität saada sopivassa suhteessa kaikkia päivittäin. Tasapaino on tärkeintä. 

Jos tuntuu, että olet luiskahtanut ruokavaliostasi tai haluat puhdistaa kehosi ja aloittaa niin sanotusti puhtaalta pöydältä, niin PAASTO voi olla yksi tapa siihen. Jos et ole varma terveydestäsi, jaksamisestasi ja sinulle ruokavalio muutokset ovat vielä tuntematon "manner", niin suosittelen kokeilemaan paastoa alkuun jossakin ryhmässä. Kerron blogin loppupuolella vielä lisää paastosta.

 Yksi tapa saada valkoisen sokerin käyttö hallintaan on viettää vaikka 2 viikkoa tai kuukausi ilman sitä. Silloin pakostakin joutuu miettimään ja selvittämään missä kaikessa sitä piilee.

Valkoinen sokeri= ruokosokeri=taloussokeri (yhdistelmä hedelmäsokeria ja glukoosia) on terveydelle haitallisin sokeri. Sokerit ovat elimistölle tärkeitä hiilihydraatteja joita saadaan terveellisessä muodossa mm. hedelmistä.

Olen kasvissyöjä ja syön myös paljon kalaa. Kasviskeitot, uuniruoat, salaatit ja tomaattipohjaiset (linssi tms.) kastikkeet ovat helppoja arkiruokia. Herkuttelen kyllä! Ollaan tyttäreni kanssa sellaisia herkkusuita että..! Ostankin aina runsaasti porkkanoita ja omppuja napostelu/makean nälkää helpottamaan. Myös pähkinät ovat heti valmis ja helppo välipala. On hyvä muistaa, että valkoinen sokeri ei ole vaaraksi, kun sen määrä on hallinnassa. Yksi tapa saada sokerin käyttö hallintaan on viettää vaikka 2 viikkoa tai kuukausi ilman sitä. Silloin pakostakin joutuu miettimään ja selvittämään missä kaikessa sitä piilee. No yllättävän monessa.. Ja kun alkaa tietoisesti vähentämään arkipäivien sokeria voi vapautuneemmin nauttia sitä vaikka viikottain pidettävänä karkkipäivänä. Itse vastustan ajatusta tiukoista dieeteistä. Kun kuuntelet sydäntäsi valinnoissa, tiedät varmasti itse mikä sinulle on hyvästä. Tuleeko huono omatunto syömisestä vai energinen ja hyvä olo. Sinä yksin tiedät sen. Miten sinä haluat voida?

Kehomme on yksi yhdessä siihen: mitä syömme, kuinka paljon liikumme, nukumme ja millaisia ihonhoitotuotteita sekä vaatteita käytämme.

Miten sitten kosmetiikka vaikuttaa kehoon? 

Vartalon ihon kanssa kosketuksissa olevaa kosmetiikkaa ovat: ihonpesugeelit ja saippuat, kuorinta-aineet, deodorantit, hajuvedet, hoitosalvat, vartalovoiteet, aurinkovoiteet, itseruskettavat suihkeet/öljyt/voiteet, tehonaamiot sekä hieronta/vartaloöljyt. 

Kaikki nämä tuotteet vaikuttavat vain kehomme uloimpaan ja ylimpään ihonkerrokseen eli epidermikseen. Syy miksi eteerisiä öljyjä ei saa laimentamattomana laittaa iholle, on niiden kyky imeytyä sallittua syvemmälle ihoon ja aina verenkiertoomme asti. Tämä ei ole kosmetiikan laissa sallittua, eli kaikki tuotteet jotka sisältävät eteerisiä öljyjä on tarkasti määritelyjä niiden eteeristen öljyjen määrän osalta. Eteeriset öljyt kulkeutuvat elimistöömme myös hengittäessämme ilmasta niiden tuoksua. Siksi jatkuva vahvan eteerisen öljyn nuuhkiminen ei ole välttämättä hyvästä jos on sairauksia*

(*riippuu mikä eteerinen öljy kyseessä)

turve

Turve on vartalon erikoisihonhoito tuote/ naamio

Eri tuotemuotojen vaikutuksia

Ihon peseminen saippualla poistaa iholta likaa, hikeä ja ihon bakteereja.

Kuorintatuote poistaa/puhdistaa likaa ja poistaa myös kuollutta ihosolukkoa.

Deodorantin tarkoitus on muuttaa hienhajua ja vähentää haitallisten bakteerien kasvua.

Itseruskettavat muuttavat ihon väriä tilapäisesti, aurinkovoide suojaa ja hoitaa ihoa.

Aurinkovoide suojaa ihoa vaaralliselta UV-säteilyltä sekä kuivumiselta. Aurinko kuivattaa ja tuhoaa ihon syvempiä kudoksia, joten se myös lisää/nopeuttaa ikääntymisprosessia sekä voi aiheuttaa ihosyöpää.

Kosteusvoide suojaa ihoa, kosteuttaa sitä ja tekee siitä pehmeämmän sekä paremmin joustavan. Antioksidantit voivat myös ehkäistä ihon ennen aikaista ikääntymistä.

Hoitosalvat ovat vartalon ihon erikoistuotteita, joiden tarkoitus on hoitaa jotakin paikallista iho-ongelmaa. Kuten kuivuutta, kutinaa, palanutta ihoa, arpia, ärsytystä. 

Öljy tekee suojaavan kalvon iholle ja se tuo kuivan ihon kaipaamaa rasvaa, pehmeyttää sekä suojaa ihoa. Eteerisillä öljyillä voidaan lisätä monia vaikutuksia mm. hoito/hierontaöljyihin. Esim. ihoa ja lihaksia lämmittävää, kipua lieventävää, mieltä virkistävää, epäpuhtauksia vähentävää tms. Antioksidantit voivat ehkäistä ihon ennen aikaista ikääntymistä.

Turve/saunahunaja ovat erikoisihonhoitotuotteita joilla voidaan elvyttää ja tuoda tuloksia epäpuhtaan tai erityis kuivan ihonhoitoon muiden tuotteiden ohella. Ne ovat "vartalonaamioita"

Kaikki edellä mainitut voivat myös tuoda iholle tuoksua ja väriä. Parfyymin tai hajuveden tarkoitus on tuoda tuoksua iholle ja peittää ei mieluisia hajuja.

Kuusenpihka

Havupuut tuottavat pihkaa hoitamaan haavojaan. Tiesitkö muuten, että männyn kaarna on kuin haarniska. Se pelastaa männyn jopa tulipalossa. 

 Miten vartaloa tulisi hoitaa?

Minä hoidan vartaloni ihoa aktiivisesti. Pyrin tekemään säännöllisesti kotijumppaa, lenkkeilen ja liikun paikasta toiseen kävellen tai pyörällä. Eli pidän yllä siten lihasmassaa ja poltan siinä samalla ylimääräistä rasvaa. Käyn viikottain saunassa jossa teen vartalohierontaa saunahunajalla. Viikolla käytän kuivakuorintahanskoja vähintään 2 päivänä ennen suihkuun menoa. Kuivaharjaus/kuorinta on tehokas tapa tehdä ihosta pehmoinen, poistaa kuollutta ihosolukkoa sekä ennalta ehkäistä selluliittia.

Mikäli ihosi ei ole kovin likainen, on järkevämpää peseytyä vähemmän ja jos silti kaipaa virkistystä voi ottaa kylmän suihkun ilman pesuaineita.

Suihkussa käyn varmasti ainakin sen 4,5 kertaa viikossa. Pesen vartalon ihon aina saippualla ja laitan pesun jälkeen vartalovoiteen. Öljyjä käytän paikallisesti sääriin ja decollete rinta-alueelle. Vartalovoiteita ja öljyjä käytetään palauttamaan ihon luonnollinen suoja. Mikäli ihosi ei ole kovin likainen, on järkevämpää peseytyä vähemmän ja jos silti kaipaa virkistystä voi ottaa kylmän suihkun ilman pesuaineita. Silloin iholta ei lähde sen omaa rasvaa eikä rasvaukselle ole välttämätöntä tarvetta. Ihon kosteus vähenee iän myötä. Siksi voit huomata rasvauksen tarpeen tulevan vasta myöhemmällä iällä, kun nuorena iho ei kaipaa rasvausta. Atooppinen iho ei sisällä tiettyjä terveen ihon komponentteja ja menettää kosteutta enemmän. Siksi sen säännöllinen rasvaaminen ennalta ehkäisee kuivuutta ja ihottumia. Myös talven kuiva ilma imee ihostamme kosteutta ja siksi silloin kosteuden saannin tarve kasvaa. 

 Paasto

Löysin kirppikseltä terveys ja hyvinvointi kirjan, jonka sitten unohdin ja tällä viikolla siivotessani löysin. Avasin kirjan ja silmiini osui paastoamisesta kertova osio. Koska olen haastanut itseäni yleensä keväisin kaivatessani puhdistumista mm. lihasta ja sokerista, niin tuntui, että nyt voisi olla tämän aika. Kirjassa kerrottiin paljon hyvää asiaa aiheesta, mutta koska kirja oli verrattain vanha niin googlailin netistä lisätietoa aiheesta, muutaman blogin ja sitten törmäsin Vogelin paastosettiin. Niinpä päätin tilata sen testiin. Nyt ennen paastoa alan valmistautumaan vähentämällä mm. kahvin juontia ja myös painottamalla ruoissa marjoja, kasviksia ja hedelmiä. Paastoamisen aikana on hyvä hidastaa elämän rytmiä ja mielestäni tämä verkkainen korona aika on omiaan juuri siihen. Tulen päivittelemään paasto kuulumisia myös instagramissa ja Facebookissa, kun paasto on meneillään. Nyt vielä odottelen pakettia saapuvaksi :)

 saippuat

Kuvassa on itseasiassa mun tekemiä saippua kokeiluja, mutta tuli mieleen, että tällainen muoto voisi olla kanssa ihan kiva vartalovoidepalassa :D

Vartalovoidepalat

Ooo.. ne on niin mun juttu! Mikä on mielestäni ihaninta näissä paloissa, on se herkullisuus! Koostumukset vievät mielen väkisinkin herkkujen, kuten vaikka suklaan pariin. Mikäs sen ihanempaa kuin hoitaa ihoa herkuilla, tekemällä sille vain hyvää! :D Pala tuotteiden valmistamiseen on tietyt syyt: 1.Ekologisuus, eli ei muovipakkaus vaatimusta, kuten emulsio muotoisille tuotteille. 2. Halutaan luoda vedettömiä tuotteita (mm. luonnonkosmetiikassa vesi on "ongelma" säilyvyyden takia). 3. Käytännöllisyys, eli kevyt helposti matkassa kulkeva tuote. 4. Pienempi koko. 

Vartalovoidepalat koostuvat, kasvirasvoista, -vahoista, -öljyistä, eteerisistä öljyistä, uutteista ja luonnon väriaineista. Nyt uusimpana raaka-aine tulokkaana saapui metsä-uute Luonkosin metsäkakkuihin, jotka saapuvat valikoimaani toukokuun aikana :) Tämä uutos on ainutlaatuinen koko maailmassa ja sen ensisijainen tarkoitus on vahvistaa kehon imuniteettia. Mikä mahtava tuote se tulee olemaan tänä metsä teeman vuonna! Odotatko sinä sitä yhtä paljon kuin minä? Vai oletko jo ehkä päässyt testaamaan? Kerro ihmeessä kokemuksistasi :)

innocent kuivalle iholle

Innocent

Vartalovoidepala on hyvin kuivalle iholle ja tuoksuherkälle nenälle. Voidaan käyttää atooppisen ja erittäin kuivan ihon hoitoon. Olen itse käyttänyt tätä tuotetta käsi-ihottumaani ja parissa päivässä pahin kuivuus oli tiessään. Tutustu lisää

True expression vartalovoide

True Expression vartalovoidepala

Aromaterapeuttinen vartalovoidepala, jossa on sama tuoksumaailma, kuin True expression öljyparfyymissa ja suolasaippuassa. Kun haluat ihanan unisex tuoksun ihollesi! Myös kuivan ja hilseilevän ihon hoitoon. Tutustu täältä

 sweet

 Sweet moments vartalovoidepala

Mehiläisvahapohjainen vartalovoidepala, jossa on todella hentoinen ja naisellinen tuoksu. Tämä hieman kovemman koostumuksensa vuoksi on ollut minulle mieluinen "käsivoidepala". Mehiläisvaha ja hunaja ovat antibakteerisia ja siksi myös käsivoiteena olen kokenut tämän mieluisaksi. Lue lisää täältä

Kuinka käytetään?

Parhain vaikutus saadaan kun levitetään lämpimän suihkun tai saunan jälkeen vielä hieman kostealle ja lämpimälle iholle. Palaa levitetään suoraan ihoon tai sulatetaan käsissä ja sitten sivellään iholle.

Vartalovoidepalan käyttö samoin, kuten shampoopalan käyttö voi alkuun tuntua hämmentävältä jopa ajatustasolla työläänä. Niinhän se on että uuden oppiminen ei aina tunnu kivalta, miksi pitäisi vaihtaa vanhoista tutuista ja turvallisista tavoista muuhun? Ilmaston muutos. Ympäristön ja maapallon suojeleminen. Siihen voi vaikuttaa perus arjessaan hankkimalla kestäviä tuoteratkaisuja sekä tuotteita joissa on minimoitu pakkauksessa käytettyä materiaalia. Välttää turhaa muovin kulutusta. Hyvä kysymys on myös se, että tarvitseeko vartalovoidetta käyttää ollenkaan..? Näin tällaisen kysymyksen yhdessä luonnonkosmetiikan ryhmässä. Jäin miettimään sitä pitkään. EI TARVITSE on vastaus.

Se mitä ihminen tarvitsee, riippuu siitä mitä hän haluaa. Olla terve ja hyvinvoiva? No jos vartalovoidetta käyttää voi se ehkäistä erilaisia iho ongelmia, kuten mm. kuivuutta ja ihon ennen aikaista ikääntymistä. Mielestäni tärkeitä seikkoja vartalovoiteen käytössä on myös sen mielihyvää ja rentoutta antava vaikutus sekä kehon aineenvaihduntaa aktivoiva vaikutus (jos hieroo samalla kevyesti) Yksi hyvin tärkeä seikka on myös ennalta ehkäisevä vartalon ihon tarkastelu vaarallistenkin ihomuutosten osalta. Ja kun aktiivisesti pidämme huolta kehosta, niin samalla huollamme mieltämme. Välitämme kosketuksella viestiä aivoihimme. Sinä olet tärkeä, sinun ihosi on sinun haarniskasi.

Pidän huolta itsestäni, olen siis tärkeä.

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista