Keskikesän viettoa

kukkiva puutarha

Äsken oli juhannus ja Suomen kesä onkin nyt kauneimmillaan. Yötön yö ja valon valtava vaikutus ja energia ympäröi meidät.. Luonnon vehreys muistuttaa luonnon suunnattomasta voimasta ja monimuotoisuudesta. Kuinka paljon eri kasvilajeja onkaan!? Kaikki jotenkin erilaisia, mutta toisaalta samanlaisia. Sama maa ja sama taivas, sama aurinko ja vesi, jotka tuovat elämän. 

Sama pätee ihmisiin. Olemme samasta puusta veistetyt, juomme vettä, syömme ravintoa ja nukumme, mutta näytämme kaikki erilaiselta. Ei ole kahta täysin samanlaista yksilöä. Olen huomannut, että ihmiset ovat alkaneet pikkuhiljaa arvostamaan yhä enemmän uniikkeja ja aitoja asioita sarjatuotettujen massatuotteiden sijaan. Halutaan tukea yksilöllisyytä, yksilön lahjakuutta ja omia vahvuuksia nostetaan yhä enemmän esiin. Halutaan erottua ja uskalletaan yhä enemmän näyttää juuri siltä miltä itse haluamme. Se on hyvä se!

Keskikesän moodit

Juuri nyt ilmassa leijuu kesän taikaa.. Hippusia onnesta, muistoja edellisistä kesistä ja nuoruuden ihastuksista.. Vanha kansa oli taikauskoinen. Kasveja hyödynnettiin lääkkeiden sijasta sairauksien hoidossa ja ihon- tai hiusten hoidossa, mutta niitä käytettiin myös erilaisissa rituaaleissa ja niiden avulla haluttiin useimmiten jotain hyvää itselle tai läheiselle. Tänä päivänä hieman ihmettelen kielteisyyttä kasvien hyviä vaikutuksia kohtaan. Kasvilääkintä on minulle jokseenkin vierasta, mutta tiedän, että ennen tämän päivän lääkkeitä ihmiset käyttivät kasveja parantamiseen. Ja tämän päivän lääkkeiden kehityksessä on hyödynnetty kasvien ominaisuuksista opittua tietoa. Olen myös vahvasti sitä mieltä, että ihminen ja luonto ja sen eläimet elävät symbioosissa ja näin ollen kasvien tarkoitus on hapen tuottamisen lisäksi auttaa meitä muutoinkin. Emme saisi vieraantua siitä, mikä meille on luontaista.

kukkaniitty täynnä luonnon ihmeellisiä raaka-aineita

Kukkaniityissä on kesän tuoksu, kauneus ja hentous puhtaimmillaan.

Sama ideologia pätee luonnonkosmetiikkaan. Luonnonraaka-aineet omaavat monia iholle ja hiuksille hyödyllisiä ominaisuuksia. Miten mahtavaa, että kaikki on näin hyvin suunniteltu meille?! Olen tutustunut kotikosmetiikan valmistukseen ja tehnyt mm. kehäkukkahuuhdetta ja luonnon vaalennusainetta hiuksiini. Kosmetiikan tekeminen itse on hauskaa ja mielenkiintoista, mutta ei se ihan helppoa ole. Siinä on muutama ongelma, joiden takia käytän alan ammattilaisten tuotteita mieluummin. Ensinnäkin aika. Valmistaminen vie aikaa ja tuotteiden säilyvyys ajallisesti on huonompaa itse tehtynä. Toiseksi on tuotteiden säilytys. Mistä saada tarpeeksi ilmatiivis ja säilyvyyden takaava pakkaus, joka on hygieeninen eikä vie tilaa hirveästi?

Voi olla, että jonain päivänä elämäni tahti ei ole näin hektistä ja minulla on aikaa syventyä kunnolla kotikosmetiikan valmistukseen.. vaan ei  vielä. Mutta jos sinulla on yhtäkkiä aikaa ja olet kiinnostunut luonnonkosmetiikasta, niin mene vaikka kirjastoon, etsi aiheesta kertova teos ja kokeile vaikka yhtä reseptiä? Eihän sitä tiedä vaikka innostuisit niin kovin, että lopulta tuotteitasi myytäisiin minunkin puodissani? Kaikki on mahdollista! :D Kesken tämän kirjoittamisen eräs nainen tuli sisään liikkeeseen ja alkoi kertoa omasta kotikosmetiikan valmistuksestaan. Oletko huomannut miten energiat joskus vaikuttavat näin leviten ilmassa ihmisestä toiseen.. Niin ihmeellistä!

Olen valtaisan onnellinen ja kiitollinen siitä, että Suomessa on halukkaita ja osaavia ammattilaisia kehittelemässä ja luomassa toinen toistaan vaikuttavampia ja parempia tuotteita luonnonraaka-aineista. Kyllä se on meidän kaikkien etu, jos ostamme kotimaisia tuotteita, niiden valikoima ja laatu vain paranee sitä myötä. JES! Valmistajilla on enemmän rahaa ja mahdollisuuksia siten parantaa tuotteiden vaikuttavuutta. Myös käyttäjäryhmän kasvu lisää palautteen määrää ja sitä kautta tuotteiden uudistaminen on helpompaa ja nopeampaa.

inari

Yöttömän yön raaka-aineet

Inari Arctic Beauty on uudehko luksus luonnonkosmetiikkasarja Suomesta. Raaka-aineiden poikkeuksellinen vaikuttavuus perustuu yöttömän yön valoon. Pohjois-Suomen poikkeuksellinen talven pimeys ja kesän valoisuus saa aikaan kasveille valtavat määrät suojaravinteita. Maasto ei ole yhtä kosteaa ja hedelmällistä ja siksi kasvien on pakattava itsensä pullolleen energiaa, kylmää ja pimeää talvea varten. Nämä suojaravinteet ovat käytännössä vitamiineja ja muita antioksidantteja, joita kehomme tarvitsee. Antioksidantit suojaavat ihoamme ikääntymiseltä ja kaikilta ulkoisilta stressitekijöiltä, jotka vahingoittavat ihoamme. 

Tutkimuksissa on todettu, että mm. mustikoiden ja pakurikäävän suojaravinne pitoisuuksissa on suuriakin eroja eri alueittain. Mitä pohjoisemmaksi mennään sitä enemmän kasvit niitä sisältävät. Tästä johtuen arktiset raaka-aineet ovat kysyttyjä ja myös arvokkaampia. Niiden puolesta puhuu myös pohjoisen luonnon puhtaus, joka on maailman laajuisessa mittakaavassa aivan poikkeuksellinen. Monesti jäsähdämme ajatukseen, että ruoho on vihreämpää aidan toisella puolen, mutta nyt kannattaisi kiireesti huomata, että iholle aktiivisten ja antioksidanttisten luonnonraaka-aineiden osalta Suomi on ihan ykkössijoilla.

juhannusruusut puodin pihalla

Ruusun tuoksu leijailee ilmassa ja luo rauhoittavaa, kuin mieltä syleilevää tunnetta..
Voihan Juhannusruusu

Tuoksu on ainakin niin huumaava, että jos sitä olisi hajuvetenä, niin käyttäisin kyllä! Entä miten ruusu voi vaikuttaa ihoon? No minäpä kerron.. Ruusua ei silputa sellaisenaan, vaan hellävaraisesti uuttamalla ja eräänlaisella höyrytystekniikalla siitä eristetään parhaat aktiiviaineet. Ruususta otetaan tarkkaan talteen parhaat vaikutusaineet, eli ruusu-uute, ruusun siemenöljy, ruusu hydralaatti ja ruusun eteerinen öljy. Ruusu sisältää paljon ihollemme hyviä vitamiineja ja muita aktiiviaineita. Siitä saatavat raaka-aineet mm. supistavat, heleyttävät, kosteuttavat, vahvistavat ja uudistavat ihoa. Ruusun historia ulottuu satojen ja satojen vuosien päähän. Varsinkin ruusuöljyn käytöllä on pitkä historia ja sitä käytettin esimerkiksi kasvilääkinnällisesti ihoa rauhoittamaan. 

ruusuista ihonhoitoa

Historiallisesti tunnetuinta Damaskuksen ruusua hyödynnetään Flow Cosmeticsin Luomuruusuvedessä ja Frantsila Herbfarmin Midsummer-Rose kasvotuotesarjassa. 
Pihkassa kuusimetsään?

Elias Lönrott on meille kaikille nimenä tuttu. Toivon mukaan ainakin? No ei se nimi minullekkaan hirveästi mitään kelloja soittanut siinä vaiheessa, kun tutustuin kotimaisiin kuusenpihkatuotteiden valmistajiin. Mikä yllätys sitten olikaan, kun bongasin Havuka kuusenpihkatuotteet, jotka perustuvat vielä tänäkin päivänä Elias Lönrottin ikivanhoihin resepteihin. Hän on toiminut niin monessa eri tehtävässä ja ollut oikea aikansa monitaituri. Hän on ollut suomalaisen kasvitieteen uranuurtaja, lääkäri ja tosiaan merkittävässä osassa ollut suomenkielen eteenpäin viemisessä ja aijoo kalevala! Huh huh.. Aika mieletöntä jatkaa hänen tarinaansa omalla osaltani myymällä hänen käyttämiään rohtoja. Isot propsit Havukalle tämän loistavan tuotesarjan kehittämisestä.

 

Kuusenpihkatuotteet

Havuka kuusenpihkavoide käy niin moneen vaivaan! Mm. rakkojen ja muiden haavojen hoitoon, itikan puremiin, halkeileviin kantapäihin, rohtuneisiin huulin......
Koivunmahlassa mainiot aineet

Suomessa ehkä kauneimmalla tavalla suomalaista metsää kuvastaa kuusien lisäksi koivu. Koivusalot juhannuksena ja koivuvihdat saunassa. Se tuoksu on niin villin vihreä ja hempeä. Löylyssä vihtoessa se puhdistaa pahan pois, itse ajattelen näin, siis pahan mielen, stressin ja väsymyksen. Koivunmahlassa on runsaastimikroravinteita ja se on hellä ihollemme. Koivua käytetään mm. hius ja kasvotuotteissa sekä saunatuotteissa. Koivun silmut ovat vaalean vihreät ja tuoreet, myöhemmin avautuvat lehdet ovat muuttuneet tummemmiksi. Tiesitkö, että tumman vihreä väri kertoo siihen pakkautuneesta lehtivihreästä ja ravinne pitoisuudesta. Sen voi huomata myös salaateissa. Periaatteessa mitä tummempi ja vihreämpi lehti sitä terveellisempi se on. 

Koivua sisäkltävä kotimainen yrttitee

Koivua on Henua Organics ja Globe Hope-kasvotuotteissa, sekä Tundra Natural saunatuoksussa, Frantsilan yrttiteessä ja hiustuotteissa
Kesät eivät enää ole entisellään!

Niin kuuma! Miten voikin olla.. Kyllä se vaan on täyttä totta. Juuri yksi aamu kuuntelin radiosta, miten normaalia kuumempi lämpötila on vaikuttanut järvivesien pintaveden lämpötilan nousuun. Siitä johtuen esimerkiksi lohen poikaset ovat suuressa vaarassa menehtyä. On jo nyt ennustettavissa, että tietyt Suomen järvikalat tulevat häviämään, sillä niiden elinolosuhteet vaativat kylmempiä vesiä. Veden lämpötilan nousu vaikuttaa hapen määrään vedessä ja näin ollen hapen vähentyessä eivät kalat enää selviydy. Tosi surullista.. :( 

Olen myös kuullut, että joidenkin viinilajikkeiden kasvattaminen onnistuu tänä päivänä Suomessa. Voimme siis ilmeisesti katsoa kohti sitä ihastuttavaa etelää ja pikkuhiljaa ymmärtää, että se mitä heillä on tulee mahdollisesti olemaan jonain päivänä myös meidän tulevaisuutta. Mutta miltä heidän tulevaisuutensa mahtaa silloin näyttää. Se on aika huolestuttavaa. Sanotaan että yksi ihminen ei voi muuttaa maailmaa, mutta minä kyllä sanoisin mieluummin, että jos ei yksi sitä voi tehdä, niin sitten ei kukaan.

Eli yhtälailla kuin minun, on sinunkin vastuusi pitää huolta luonnosta ja koittaa parhaasi mukaan elää ympäristöystävällisesti. Konkreettisin tapa on miettiä elämää kotona, töissä ja matkalla sinne. Mitä kaikkea voin tehdä ympäristöä kunnioittaen. Esim. pyöräily autoilun sijaan tai joukkoliikenteen hyödyntäminen. Entä se pyörä? Voisiko sen hankkia käytettynä tai huoltaa vanhan ja risan sen sijaan että hankkii aina uuden?

Pyörällä ekotekoja

Kiitos, että olet jaksanut lukea jutun loppuun. Tämän blogin kirjoittamisen taustalla oli halu kirjoittaa blogi ilman sen kummempaa miettimistä mihin asiaan pureudutaan. Toimin tänä päivänä erittäin intuitiivisesti ja seurailen elämän tuomia "merkkejä". Sellainen oman sisäisen äänen kuuntelu on todella suositeltavaa. Järki ajattelu saattaa välillä sumentaa ja peittää oman todellisen minuutemme äänen. Suosittelen sinullekkin kirjoittamista. Se on puhdistavaa ja rauhoittavaa. Tietoa on monesti liikaa ja siitä on välillä ihan hyvä päästää irti.

Ihanaa kesää!

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista