Herkkä iho?

Moni kokee, että iho on jollain tavalla herkkä. Mutta mistä tämä herkkäihoisten ihmisten joukko on oikeastaan tullut. Vai onko heitä olemassakaan? Tiedän, että mietit nyt, että mitä ihmettä tuo selittää. Itsekkin iho-ongelmaisena tiedän kyllä, että se voi olla hermoja raastavaa, taistella samaa iho-oiretta vastaan vuosikaudet ja oikeasti kärsiä siitä ihan joka ikinen päivä. Mutta herkkä iho ei oikeasti ole mitenkään yksiselitteinen asia. Kuten ihotyyppejä on myös ihon herkkyyksiä erilaisia. Kategorisoimalla ihomme herkäksi, saatamme jäädä paitsi ihollemme oikeasti hyvistä hoitotuotteista. On monta syytä miksi iho voi reagoida ärsykkeisiin olematta varsinaisesti kaikelle herkkä. Esim. allergia johonkin raaka-aineiseen, ei vielä tarkoita, että iho olisi varsinaisesti herkkä.

Luonto on herkkyyttä pullollaan.. 

Olenkin maininnut aiemmissa postauksissani käsieni ihon herkistymisestä aikanaan kosmetologiopintojen viime vaiheessa. Ensin ihan pieni ja huomaamaton  ihottumaläiskä yhden sormen päällä ja lopulta järjetön syyhyävä kutina öisin koko kämmenissä ja ihottuman ulottuminen aina päänahkaan asti. Ihoni oli alun alkaenkin atooppinen, mutta en halunnut uskoa, että se estäisi unelmieni työn teon. Niin kuitenkin kävi.

Ja tänä päivänä krooninen ihottuma paranee aina välillä ja puhkeaa milloin mistäkin syystä. Monesti olen huomannut, että stressi on pahentanut ihottumaa. On ihan luonnollista loppujen lopuksi, että se miten voi henkisesti, näkyy koko kehossa. Myös ihossa! Joudun käyttämään muovihanskoja ihan päivittäin vartalon ja hiusten pesussa. Muutoin kyllä käytän kosmetiikkaa ihan normaalisti. Ymmärrän siis sinua jolla on iho ongelmia. Mutta joskus asioita joutuu lähtemään purkamaan ihan toden teolla. Voitaisiin vaikka aloittaa erilaisten ihon herkkyyttä kuvastavien oireiden läpikäymisestä.

Usein iho koetaan herkäksi kun siinä on yksi tai useampi alla mainittu oire:
Ihon hilseily
kiristäminen,
ohuus,
arkuus
kuumoitus tai polttelu,
kirvely, punoitus,
ihottuma läiskät,
kutina,
kipu,
couperosa
palamisherkkyys 

 

Mitä oikeastaan tarkoittaa herkkä iho??

Oletko ajatellut mistä tämä "herkkä iho" on saanut alkunsa? No jos jokin on herkkä, niin se liittyy heikkouteen tai haurauteen, toisaalta, nopeaan reagointiin ja mielen osalta se voi olla hyvä tai huono piirre, mutta kehon ja ihon kannalta herkkyys on pääsääntöisesti jotain negatiivista. Joku voi olla herkkä kutiamaan, palamaan tai herkkä fyysiselle kivulle. Nämä on kaikki yksilöllisiä ominaisuuksia. Mutta miksi iho koetaan herkäksi, no se voi olla ihan oma kokemus pitkän ajan varrelta tai sitten se voi olla median aikaansaama kuvitelma. On olemassa herkän ihon kosmetiikkatuotteita. Varsinkin apteekki on erikoistunut näihin ärsykkeettömiin tuotteisiin. Niissä monesti vältetään hajusteita, väriaineita tai ihoa liikaa aktivoivia aineita. On kuitenkin hyvä ymmärtää, että jotta voi hoitaa omaa ihoaan oikein, olisi selvitettävä mikä ihon saa herkistymään.. Iho on jokaisella yksilöllinen ja siksi pitäisi ymmärtää, että ei ole olemassa kaikille sopivaa tuotetta.

Kuiva ja herkkä

Esimerkiksi erittäin kuiva iho voi tuntua aristavalta, sillä kyseinen ihotyyppi on ohuempi ja kuivuus jo itsessään saa ihon tuntumaan kiristelevältä. Kuivan ihon kosteutus runsaasti kosteuttavilla tuotteilla voi aikaan saada kihelmöintiä ja pistelevääkin tunnetta. Se kertoo siitä, että iho on todella kuiva. Silloin tulisi aloittaa kosteuden hidas kasvattaminen, eli lisätä kosteuttavien tuotteiden käyttöä kuuriluontoisesti sekä huolehtia keholle tärkeiden rasvahappojen ja veden saannista. Kuiva ihotyyppi on myös ohuempi kuin rasvainen ihotyyppi ja monesti naisilla iho on ohuempi kuin miehillä. Iho myös ohenee ikääntymisen seurauksena. Sanomattakin selvää, että ohut iho on hauraampi ja sitä tulisi hoitaa hellävaraisesti. Eli ei saa käyttää liian kuivattavia tuotteita, vahvasti kuorivia tuotteita, antaa ihon palaa tai päästä kovan pakkasen armoille.

rauhoittava savinaamio herkälle iholleSavi raaka-aineena soveltuu herkällekin iholle

Satunnainen BÄNG!

Olen käyttänyt hyvin laajasti erilaisia kosmetiikkatuotteita. Jotkut kasvonaamiot ovat saaneet aikaan tulipunaisen naaman ja polttavan tunteen. Kasvot ovat olleet kirkkaanpunaiset noin tunnin verran ja sitten punaisuus on kadonnut. Tämänkaltainen reaktio tulee ottaa vakavasti. Iholta tulee poistaa tuote välittömästi ja huuhtoa vedellä moneen kertaan. En ole törmännyt tämänkaltaiseen reaktioon, kuin muutaman kerran, mutta olen näiden kokemusten kautta viisastunut. Ensinnäkin miettimään mitä oikeasti laitan iholleni ja sen, että uutta kasvonaamiota ei kannata kokeilla varsinkaan ennen tärkeää tilaisuutta! :D

Raaka-aine allergiat syynä ihon ärsyyntymiseen?

No ihminenhän voi olla allerginen ihan mille vain, jopa vedelle. Se on onneksi kyllä harvinaisempi allergia, mutta todellinen. Jos ihon reagoiminen on jostain tietystä raaka-aineesta johtuvaa olisi tärkeää selvittää mikä tämä raaka-aine voisi olla. Ihotautilääkärit tekevät lapputestejä, joilla voidaan selvittää allergiat yleisimpiin kosmetiikassa allergisoiviin aineisiin. Kun tiedetään ihoa allergisoiva aine, niin voidaan selvittää tuotteen oston yhteydessä sisältääkö kyseinen tuote tätä ainetta. Tämä on loppujen lopuksi helppo keino löytää itselle sopivat tuotteet.

Allerginen reaktio aiheuttaa polttavaa ja kirvelevää tunnetta iholla ja iholle voi nousta paukamia. On olemassa reagoinniltaan hidasta ja nopeaa iho allergiaa. Siksi aina ei ole helppo arvioida mikä aine on aikaansaanut ihottuman. Jos ihossa on ihottumaa se tulisi viipymättä tutkia. Kolmen kuukauden kestävä allerginen ihottuma voi kroonistua ja sitten olla lopun elämän riesa, kuten minulla.

Kosmetiikkatuotteissa pakollinen ja kosmetiikkalainsäädännön säätelemä tuoteseloste eli INCI kertoo kosmetiikkatuotteen raaka-aineet. Ostamalla vain vähän raaka-aineita sisältäviä tuotteita helpotat allergisoivien raaka-aineiden seulontaa. Eniten allergiaa aiheuttavia raaka-aineita ovat yleisesti ottaen tuoksu-, väri- ja säilöntäaineet. Aikanaan oli tuotteita joissa luki "allergia vapaa" tai allergisoimaton tuote. Tämä on aika paljon luvattu tuotteelle, kun ymmärretään, että ihan mille tahansa ainesosalle voi olla allerginen. Näitä allergisoimattomia tuotteita kysellään edelleen. Mutta ei sellaisia ole olemassa.. ikävä kyllä! 

Luontokin on herkkä

Älä suotta herkisty.. Katso tarkkaan mitä ihollesi laitat 🌸

Tuoksut huh!

Tuoksu allergiat ovat lisääntyneet viime vuosina. Moni asiakas etsii tuotetta joka olisi tuoksuton tai mietotuoksuinen, koska aina joku on työpaikalla tai kotona hajusteherkkä. Se ei varmastikkaan ole kivaa, kun ei voi nauttia maailman ihanista tuoksuista. Itse olen tuoksuihminen, enkä voisi kuvitella elämää ilman hajuvettä. Nyt ollaan menty enemmän luonnollisiin tuoksumaailmoihin, mikä on tietysti hyvä asia, vai onko sittenkään? Mikä se synteettinen tuoksu oikeastaan on? 

Synteettinen hajuvesi sisältää tuoksuraaka-aineita jotka eivät ole peräisin luonnosta vaan ne on muodostettu laboratoriossa. Ne on muodostettu jäljittelemällä luonnonraaka-aineen kemiallisia ominaisuuksia. Eli esimerkiksi ruusun tuoksu voidaan muodostaa ilman oikeaa ruusua. Ruusun tuoksu muodostuu monimutkaisesta isosta kemiallisesta yhdistelmästä. Se pystytään kuitenkin jäljittelemään yksinkertaisemmalla molekyylikaavalla, jossa ei ole niin paljon allergisoivia osia. Voiko tuoksu sitten kuitenkaan olla aivan niin luonnollinen, kun se ei tule luonnosta? Se on asia erikseen. Luonnolliset tuoksut ovat haastavia siinäkin mielessä, että pientäkin määrää tuoksua varten, tarvitaan valtavan suuri määrä luonnonraaka-ainetta esim. ruusua. Eli sitten päästään ajatukseen, että jos luonnonraaka-aineen kasvatus vie paljon energiaa, onko se sitten enää niin ympäristöystävällistä? Tai no minulle se ainakin on tärkeä kriteeri kosmetiikkatuotetta valitessa. 

 kehäkukka rauhoittaa

Kehäkukka rauhoittaa ärtynyttä ihoa

Miksi juuri minulla on herkkä iho!

On olemassa erilaisia herkkyyteen altistavia tekijöitä. Näitä ovat muun muassa perinnölliset tekijät. Ihon atooppisuus tarkoittaa, että iho ei toimi normaalisti. Se ei ole yhtä vahva kuin tavallinen iho ja siksi se on herkempi erilaisille ärsykkeille. Atooppinen iho kuivuu ja sen rakenteesta puuttuu normaalin ihon komponentteja. Allergiat ovat toinen herkistymistä lisäävä tekijä. Myös kehon huono vastustuskyky ja immuniteetti sekä antibioottikuurin, huonon ravinnon tai elämäntapojen johdosta ihon sietokyky voi heikentyä. En ole kuitenkaan lääkäri, enkä halua siksi pureutua erilaisiin syihin tarkemmin. On kuitenkin olemassa monia sairauksia ja lääkkeitä jotka näkyvät ihossa tai vaikuttavat ihon terveyteen. Myös raskausaika/lapsen saaminen voivat vaikuttaa ihoon. Vaikeamman iho-oireilun kanssa on parempi olla yhteydessä ihotautilääkäriin. Jos lääkäri on määrännyt esimerkiksi lääkekuurin on parempi varmistaa onko kuurin aikana suositeltavaa käyttää yleensäkkään muuta kosmetiikkaa. Oma ohjeeni on aina selvittää asia ensin lääkärin kanssa. 

Couperosa..

Punoittaako ihosi voimakkaasti saunan jälkeen tai kylmän pakkaskävelyn vaikutuksesta? Kyseessä voi olla couperosa iho. Couperosa ei ole ihotyyppi, kuten kuiva, seka-iho tai rasvainen ihotyyppi. Couperosa ihossa pintaverenkierto on vahingoittunut. Ihon punoitus on tyypillisintä kuivassa ihossa, joka on luonnostaan ohuempi ja siksi altis verenkiertohäiriöille. Couperosa ihon syntymistä voi ehkäistä helposti, mutta sen poistaminen ei kosmetiikalla onnistu. SIksi ihon suojaaminen saunassa naamiolla tai talvipakkasilla pakkasvoiteella ei ole mitään höpö höpöä, ne ovat tehokas keino välttää couperosaa. Taipumus tähän ihoon on periytyvä, mikä pohjautuu muutoinkin ihon periytymiseen vanhemmilta. Eli jos tiedät vanhempiesi kärsineen kyseisestä vaivasta olisi hyvin järkevää ottaa ihon suojaaminen vakavasti. 

Akne ja herkkis?

Akne on ihosairaus, jota voi hoitaa erilaisin lääkekuurein ja voitein. Aknetyyppejä on monia ja niissä yhteistä on ihon runsas rasvoittuminen ja talin runsaampi kertyminen ihon talirauhasiin. Akne ihossa tali on erilaista ja ihossa on myös muuttunut mikrobiomi. Jos nuorella on otsassa paljon finnejä, ei tämä missään nimessä tarkoita, että kyseessä olisi akne. Kosmetologikoulun aikana kohtasin monta nuorta ensimäisessä kasvohoidossaan, joille äiti tai joku muu oli kertonut kyseessä olevan akne iho. Murrosiässä kehon hormonitoiminta muuttuu yhtäkkiä päälaelleen ja iho reagoi siihen luontaisesti. Tässä vaiheessa perus hygienian hoidon tulee muuttua ja ihoa puhdistaa ja kosteuttaa rutiiniomaisesti aamuin illoin. Moni ymmärtää tämän vaiheen väärin ja aloittaa pesemään ihoa voimakkaasti pesevillä ja kuivattavilla tuotteilla vaikka iho kaipaisi hellävaraista hoitavuutta. Mutta siis tärkeä pointti akne ihon suhteen oli , että kyseisessä ihossa on muuttunut rasvatasapaino ja se heikentää ihon suojaa. Eli myös rasvainen ja akneiho voivat tästä johtuen olla herkkiä ulkoisille ärsytyksille.

kasvojen herkkä iho

Herkintäkin ihoa tulisi hoitaa

Miten hoitaa herkkää ihoa?

Ensin selvitetään herkistymisen aiheuttava tekijä. Suositukseni on, että hakeudut ensimäisenä kosmetologin juttusille. Hän voi haastatella sinua ja siten auttaa sinua löytämään syyn ihon reagoimiselle. Hän tutkii ihosi, kertoo kuinka ihotyyppiäsi tulisi hoitaa oikein ja voi kartoittaa "ei todennäköiset" herkkyyden aiheuttajat pois. Kuten aiemmin mainittua ihon voi saada reagoimaan todella moni eri tekijä. On vain kärsivällisesti tehtävä havaintoja aina, kun iho herkistyy. Onko ihossasi polttelua, kirvelyä vai kihelmöintiä tuotetta käyttäessä? Kihelmöinti on vielä ok, mutta kirvely tai polttelu eivät kuulu asiaan. Tuntuuko iho kiristävältä pesun jälkeen? Voi olla, että ihosi on todella pinta-kuiva ja kaipaisi hellävaraisempaa puhdistustuotetta. Kokeile vaihtaa maitomaiseen tai öljymäiseen puhdistustuotteeseen ja ravitse ihoa paksummalla yövoiteella tai kuivaöljyllä. Jos koet ihon ärsyyntyvän tuotteesta kuin tuotteesta, niin voisi olla hyvä hakeautua ihotautilääkärille ja karsia ihonhoitorutiinia mahdollisimman minimiin.

Älä tuskaannu, jos et heti löydä ratkaisua! Äläkä missään nimessä päätä, että ei tästä tule mitään. Vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä löytää oikeat tuotteet, mutta kyllä ne vielä löytyy. Luonnon raaka-aineista ihoystävällisiä ovat monet kasviöljyt ja voit, kuten karitevoi tai kaakaovoi. Ihoa rauhoittavia luonnonraaka-aineita ovat mm. kehäkukka, hunaja ja kaura. Myös puhdistettu savi hoitaa hellävaraisesti herkempää ihoa. Koska iho heijastaa ulospäin kehon sisäistä vointia, kannattaa muistaa ravinnon tärkeys. Iholle tärkeitä vitamiineja ovat e-,c-,d- ja a-vitamiinit, sekä beetakaroteeni ja hyvät rasvahapot eli omega-6 ja -9 esimerkiksi. Näitä saat syömällä monipuoliseti kasvikunnan antimia (marjat, kasvikset ja hedelmät) sekä hyviä kasviöljyjä. Jos tykkäät tehdä salaattia, niin ota tavaksi nauttia sen päällä laadukasta extra virgin oliiviöljyä tms. hyvää kasviöljyä. Sinkki on yksi ihon terveyden kannalta olennaisimmista hivenaineista. Itse otan Puhdistamon tripla sinkkiä, joka on pitänyt varsinkin kynteni todella pitkinä ja vahvoina. Koen myös, että kasvojen iho on voinut paremmin. 

Tänä päivänä ihmisen tulisi olla kykenevä ja menestyvä ja täydellinen PÖH!

Minä arvostan enemmän aitoutta, luonnollisuutta ja herkkyyttä :) Ei kasvojen herkkyys maailmaa kaada, se on osa sinua! Mutta jotta tunnet itsesi ja ihosi täydellisesti olisi hyvä selvittää, mikä sitä ihoa niin herkistää. Onhan se mukavempaa, kun ei tarvitse turhaan kärsiä iho-ongelmien takia.

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista