Eteeristen öljyjen käyttötavat

 

eteeristen öljyjen hylly

Eteerisiä öljyjä on käytetty kautta aikojen. Niillä on kokonaisvaltaisia vaikutuksia mieleen ja kehoon. Tässä blogitekstissä olen halunnut lähestyä niitä niiden erittäin monipuolisten käyttötapojen kautta.

Eteeriset öljyt ovat aihe josta on kirjoitettu paljon hyvää tietopitoista materiaalia. Siksi ei ole mielekästä minulle lähteä avaamaan niiden olemusta ruohonjuuritasolta. Mutta jotta sellainenkin lukija joka ei ole kuullutkaan eteerisistä öljyistä pääsee jyvälle, niin aloitan lyhyen tiivistelmän muodossa tämän blogitekstin.

Essential oil=Eteerinen öljy

Eteeriset öljyt ovat kasvirauhasten tuottamia haihtuvia, tuoksuvia öljyjä. Myös sana essential eli suomeksi välttämätön kuvastaa hyvin öljyn alkuperäistä tarkoitusta itse kasville. Eteerisessä öljyssä on ikään kuin kiteytettynä kasvin elinvoima. Jotta kasvit selviytyvät luonnossa, ne luovat itselleen suojaravinteita aurinkoenergian, maan ravinteiden ja veden avulla. Nämä suojaravinteet auttavat kasvia suojautumaan esimerkiksi niitä tuhoavilta eliöiltä tai ilmaston vaikutuksilta. Samat vaikutukset siirtyvät eteeriseen öljyyn ja niin mekin voimme hyötyä näistä suojaavista ja hoitavista ominaisuuksista. Jokaisella kasvilla on omat yksilölliset ominaisuutensa. Eteeriset öljyt saadaan tuotettua eristämällä ne erilaisin menetelmin kasveista, hedelmistä, puista jne.. Öljy voidaan esimerkiksi tislata, uuttaa tai kylmä puristaa. Riippuu mikä kasvi on kyseessä, mitä menetelmää käytetään. Eteeristä öljyä voidaan saada esim. männyn neulasista tai appelsiinin kuoresta. Ne ovat haihtuvia öljyjä, joille on ominaista vahva ominaistuoksu.

norsu

"Eteerinen öljy on aito kun se on saatu yhdestä kasvilajista, siihen ei ole lisätty mitään kemiallisia jatkeita, eikä sitä ole standardoitu lisäämällä tai poistamalla aine-osia." Kaikki Fratsilan Luomuyrttitilan eteeriset öljyt ovat aromaterapeuttisten eteeristen öljyjen parhaimmistoa, 100% aitoja, tuoreita ja tehokkaita" Frantsila Herbfarm

Eteeriset öljyt ovat vahvoja ominaisuuksiltaan, mutta heikkoja esimerkiksi lämmönsietokyvyltään. Eteeriset öljyt ovat vahvoja vaikutuksiltaan sekä ihoon että mieleen. Kemiallisesti niissä on jopa satoja erilaisia vaikuttavia ainesosia. Nämä öljyt ovat molekyylikooltaan niin "pieniä", että ne pääsevät läpäisemään ihomme. Ja sen tehdessään ne pääsevät verenkiertoomme. Tämä ei ole sallittua kosmetiikassa, eikä eteerisiä öljyjä saisikaan laittaa iholle muuten, kuin muuhun öljyyn laimennettuna (esim. hieronta öljy) Eteerinen öljy onkin ehkä parempi ymmärtää tuoksuvana raaka-aineena, se ei sellaisenaan ole kosmetiikkatuote jota voisi käyttää ihon tai hiustenhoidossa. Eteeristen öljyjen vaikutus mieleen tapahtuu hengityksen kautta. 

Luonnonkosmetiikka sisältää usein eteerisiä öljyjä, sillä niillä on monenlaisia ihonhoidollisia vaikutuksia, ne vaikuttavat positiivisesti mieleen ja ne myös toimivat luonnonmukaisina säilöntäaineina. Niiden käyttömäärät on määritelty kosmetiikanlainsäädännössä siten, etteivät ne voi imeytyä verenkiertoon.

Eteeristen öljyjen käyttötapoja

Eteeriset öljyt ovat ihanan monikäyttöisiä!

Kun haluat suosia luonnollisia tuoksuja kotonasi tai vaikuttaa kodin ilmapiiriin, niin voit hyvin käyttää eteerisiä öljyjä. Huoneilmaa puhdistava on mm. mänty, kun taas appelsiini ja neroli kohottavat mielialaa. Ylellinen laventeli tuo ihanaa rentouttavaa ja rauhoittavaa tuoksumaailmaa. Voit laittaa eteeristä öljyä tuoksulyhtyyn, jossa kynttilän lämpö edistää eteerisen öljyn haihtumista ja levittää sen koko asuntoon. Voit myös hyödyntää eteeristä öljyä kodin tuoksuna tekemällä itse kotitekoisen tuoksukynttilän tai kotitekoista pyykkietikkaa.

Ihonhoidossa ja hieronnassa suosittelen eteeristen öljyjen käyttöä lähinnä vartalon iholle. Greipin tai sitruunan eteerinen öljy soveltuu mainiosti selluliitti ihonhoitoon. Greippi soveltuu myös masentuneisuuden hoitoon. Sitruuna lisää työvireyttä ja auttaa mm. päänsärkyyn. Mikäli kaipaat viilentävää vaikutusta esim. kesällä, niin lisää joukkoon piparmintun eteeristä öljyä. Ruusu tuo ihanan rakkaudellisen tunteen ja sopii erityisesti ikääntyvälle iholle ja ahdistuneen tai masentuneen mielen hoitamiseen. Yksi entinen kollega mainitsi, että ruusun tuoksu on kuin äidin halaus, lohdullinen ja mielialaa kohottava. Teepuun eteeristä öljyä voi käyttää laimennettuna vartalon tai kasvojen iholle, mikäli ihossa on tulehtuneita näppyjä. Sitä voi myös käyttää mm. syylien tai jalkasienen hoitoon. Koska teepuu on voimakas eteerinen öljy on hyvä käyttää sitä lähinnä paikallisesti ja suojata ympäröivä alue jollain vedettömällä salvalla tai vaikka karitevoilla. Jotkin eteeriset ovat valoherkkiä, joten niiden käyttöä on vältettävä kesällä. (mm. sitruuna on valoherkkä.)

Tee se itse vartaloöljyGreipin eteerinen öljy ja Hellä aroma tuoksuton hoitoöljy vartalolle ja kasvoille

Vinkki: anna lahjaksi hieronta jonka suunnittelet eteerisen öljyn vaikutuksiin perustuvaksi! Esim. jalkahieronta jossa mukana laventelin eteeristä öljyä rauhoittaa ja rentouttaa ihanasti! Laventelin eteeristä öljyä voi laittaa muutaman tipan jalkakylpyyn tai hierontaöljyn/sekaan.

Eteerisiä öljyjä hyödynnetään myös hiustuotteissa ja helpointa kotona on tehdä hiushuuhde, jossa on muutama tippa eteeristä öljyä. Esim. rosmariini on tunnettu hiuspohjaa elvyttävä ja aktivoiva raaka-aine. Hilseilevän päänahan hoitoon voidaan kokeilla antiseptisia laventeli ja teepuu öljyjä. Sitruunalla saadaan kirkastavaa vaikutusta. Jos kaipaat hiuksiisi ihanaa tuoksua, niin voit sekoittaa esim. Argan öljyyn muutaman tipan sinulle mieluista eteeristä öljyä ja levittää öljyä suihkun jälkeen hiukan kosteisiin pituuksiin. Muista kuitenkin, että kesäisin ei kannata käyttää tähän tarkoitukseen valoherkkiä öljyjä.

Saunaan?

Kyllä vaan! Muutama tippa löylyveden joukkoon tuo ihanaa aromaterapeuttista tunnelmaa saunaan. Ja mahdollisuuksia on niin monia! Yksi suosikkini on Nuhanenä on eteerinen öljyseos joka sisältää puhdistavia ja hengitysteitä avaavia öljyjä: laventelia, timjamia, mäntyä, eukalyptusta ja piparminttua. Tämä tuote on oiva apu tukkoisuuteen ja sitä voi käyttää höyryhengityksessä, löylytuoksuna tai vaikka kotituoksuna flunssa aikana. Muista, että eteeriset öljyt ovat lämpöherkkiä, eikä niitä voi missään tapauksessa säilyttää saunassa vaan valolta ja lämmöltä suojattuna kaapissa.

Eteeriset öljyt kosmetiikkapuodin tuotteissa

Kuten mainitsin, luonnonkosmetiikassa hyödynnetään paljon eteerisiä öljyjä. Siten on selvää, että suurin osa valikoimassa olevista tuotteista sisältää eteerisiä öljyjä. Helpointa olisikin luetella tuotteet joissa niitä ei ole. Kaikki tuoksut ovat luonnollisesti eteerisiä öljyjä sisältäviä. Niissä eteerisiä öljyjä voi aistia parhaiten, koska niissä on eteeristen öljyjen lisäksi vain tuoksuton pohja öljy, yleensä iho ystävällinen jojobaöljy. Mikä on ihaninta näissä luonnon tuoksuissa on niiden vaikuttaminen mieleen. Sanon usein asiakkailleni, että nämä tuoksut ovat ennen kaikkea itseä varten. Eli voit esimerkiksi virkistää, rauhoittaa tai kohottaa mielialaasi näiden tuoksujen avulla. Tuoksujen luomisprosessissa on mietitty tuoksuraaka-aineiden sopivuutta toisiinsa mutta myös niiden yhteneviä vaikutuksia mieleen.

 

Eteerisiä öljyjä käytetään myös kasvotuotteissa ja vartalonhoitotuotteissa. Rasvoittuvan iholle hyödyllinen Piparmintun eteerinen öljy rauhoittaa ja viilentää ja sitä löytyy mm. Flow Cosmetics Peppermint butter-vartalovoista ja Frantsilan Elvyttävässä yrttisavinaamiosta. Molempia käyttäessä iholla voi tuntea viileän tunteen. Piparminttu sisältää luontaisesti jopa 50% mentolia jolla on verisuonia laajentava ja verenkiertoa vilkastuttava vaikutus, ja se aiheuttaa viilentävää aistituntemusta. Anti age vaikutteisia eteerisiä öljyjä ovat mm. ruusu, neroli ja patsuli joita on hyödynnetty mm. Nam-voiteet sarjan voiteissa.

Deodoranteissa eteeriset öljyt antavat tuotteelle halutun tuoksun, mutta ne myös vaikuttavat antibakteeristen ominaisuuksien kautta hienhajua aiheuttaviin bakteereihin ehkäisten hienhajua. 

Kosmetiikkapuodin omat herkkusaippuat perustuvat myös eteerisiin öljyihin. Piparmintun herkkusaippua on suunniteltu virkistäväksi, laventelihunaja rauhoittavaksi, Lemon bee mielialaa kohottavaksi, Metsäneito vahvistavaksi, Herkkusaippua (tulossa ensi kesänä) sisältää kardemummaa joka rentouttaa, kohottaa mielialaa ja lisää ruokahalua. Pipariinan herkkusaippua on ainoa jossa on synteettinen tuoksu, eli keinotekoisesti valmistettu tuoksu. Olen kokenut että luonnollisessa tuoksussa on hyvät ja huonot puolensa. Vaikka itse suosin luonnon tuoksuja ymmärrän myös synteettisten käytön esim. Onnenpussi saippuoissa. Synteettinen tuoksu on voimakkaampi, paremmin tuotteessa säilyvä ja myös ehkä jopa parempi tuoksuherkälle, mikäli herkkyys koskee tiettyjä allergeeneja joita on eteerisissä öljyissä, mutta jotka on poistettu synteettisestä.

Frantsilan eteeriset öljyt

Kauhean kallis!?

Miksi eteeriset öljyt ovat eri hintaisia? Tämä liittyy mm. siihen a) kuinka harvinainen kasvi kyseessä b) kuinka haastavaa eteerisen öljyn saaminen on kyseisestä kasvista ja c) kuinka paljon yhdestä kasvista saadaan eteeristä öljyä. Esimerkiksi pieni pullo ruusun eteeristä öljyä vaatii valtavan määrän ruusun terälehtiä. Terälehtien keräämiseen kuluva aika ja kyseisen kasvin kestävän kehityksen mukainen hyödyntäminen pakottaa nostamaan hintaa ylöspäin. Samaan aikaan esim. appelsiininkuoresta eteeristä öljyä saadaan runsaasti, jolloin sen tuottaminen on helpompaa ja nopeampaa. On toki selvää, että myös oma historiallinen tuoksukulttuurimme on varmasti myös vaikuttanut eri tuoksujen hintoihin sekä kasvien yksilöllisten ominaisuuksien erityisyys aromaterapiassa vaikuttaa hintoihin. 

Tarvitseeko eteerisiä öljyjä pelätä?

EI tarvitse. Mutta ennen kuin aloittaa niiden käytön on hyvä tutustua niiden käyttöohjeisiin. Ja muistettava, että niitä ei voi sellaisenaan käyttää iholle. 

 Kenelle ei?

Tuoksuherkälle, raskaana olevalle, lapsille, myös tietyt sairaudet estävät tiettyjen eteeristen öljyjen käytön. 

Tutustu eteerisiin öljyihin ja öljyparfyymeihin  täältä

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista